Kamēr Krievija karā zaudē, tikmēr ASV palīdz Ukrainai uzvarēt

Konfliktu zonas
LETA/Ukrainska pravda/CNN/BBC/AFP/Sargs.lv
ASV armija apmāca ukraiņu virsniekus 2017.gadā. Gaelle Girbes/SIPA/Scanpix
Foto: ASV armija apmāca ukraiņu virsniekus 2017.gadā. Gaelle Girbes/SIPA/Scanpix

Karš Ukrainā parādīja Krievijas vājās militārās spējas, kas novērojams arī pašlaik. Lielbritānijas izlūkdienests ziņo, ka Krievija nespēj sasniegt savus mērķus, bombardējot civilo infrastruktūru, kā arī Ukraina vēsta, ka Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz jau 89 440 karavīrus. Ukrainas spēki savukārt tikai pieaug, ASV grasās piešķirt 1,2 miljardus dolāru sešām pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS Ukrainai, kā arī Pentagons apsver paplašināt Ukrainas karavīru apmācību, lai veicinātu to sniegumu karā. Tikmēr V.Zelenskis uzaicinājis E.Masku apmeklēt Ukrainu, lai paskatītos, ko Krievija ir nodarījusi Ukrainai, jo Ukrainas prezidents nav gatavs padoties miera sarunām ar agresoru, ko piedāvā miljardieris.

Krievijas stratēģija Ukrainas kritiskās infrastruktūras iznīcināšanai nav tik efektīva, kā to varētu gaidīt, secināts jaunākajā Lielbritānijas izlūkdienesta ziņojumā par stāvokli Ukrainas frontēs.

"Sākot ar 2022. gada oktobri, Krievija ir atkārtoti uzbrukusi Ukrainas elektroenerģijas sadales tīklam, galvenokārt ar spārnotajām raķetēm. Tas, iespējams, ir pirmais piemērs Krievijas mēģinājumam īstenot koncepciju par stratēģiskām operācijām kritisko mērķu iznīcināšanai, kas ir galvenā sastāvdaļa militārajā doktrīnā, ko tā ir pieņēmusi pēdējos gados," teikts britu ziņojumā.

Krievijas koncepcija ietver tāla darbības rādiusa raķešu izmantošanu, lai uzbruktu ienaidnieka valsts kritiskajai infrastruktūrai, nevis tās bruņotajiem spēkiem, lai demoralizētu iedzīvotājus un galu galā piespiestu valsts vadību kapitulēt.

Tomēr šīs stratēģijas efektivitāte, iespējams, nav nemaz tik liela, jo Krievija jau ir iztērējusi ievērojamu daļu savu raķešu, kas derīgas uzbrukumiem taktiskajiem mērķiem. Turklāt, tā kā Ukraina ir veiksmīgi mobilizējusies deviņos kara mēnešos, šīs operācijas materiālais un psiholoģiskais efekts, visticamāk, būs mazāks nekā tad, ja tā būtu īstenota kara sākumā, uzskata britu izlūkdienests.

Ne tikai Krievijas raķetes, bet arī Krievijas karavīru skaits samazinās. Jau tagad Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 89 440 karavīrus, kā ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2915 tankus, 5877 bruņutransportierus, 1904 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 210 zenītartilērijas iekārtas, 280 lidmašīnas, 261 helikopteru, 1562 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4441 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

Kamēr Krievijas armija zaudē savas kaujas spējas, tikmēr sabiedrotie turpina atbalstīt Ukrainu. Pentagons piešķirs ASV uzņēmumam "Raytheon Technologies" 1,2 miljardu dolāru līgumu par sešām pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS, kas tiks piegādātas Ukrainai.

Par to ziņo aģentūra "Reuters", atsaucoties uz labi informētu avotu un dokumentiem, ar kuriem iepazinušies aģentūras žurnālisti.

Norvēģijas un ASV izstrādātā sistēma NASAMS nodrošina tuva līdz vidēja attāluma aizsardzību pret uzbrukumiem.

Vašingtona ir paziņojusi, ka piešķirs Ukrainai astoņas pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS, no kurām divas jau nogādātas Ukrainā.

Kā arī ASV apsver ievērojami paplašināt Ukrainas karavīru apmācību, kā atklājušas vairākas ASV amatpersonas.

Tiek apsvērts mēnesī apmācīt līdz 2500 karavīru ASV bāzē Vācijā.

Ja šī ideja tiks realizēta, ievērojami tiks palielināts ne tikai karavīru skaits, ko ASV apmāca, bet arī paplašināts mācību saturs.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā februārī ASV apmācījušas tikai dažus tūkstošus ukraiņu karavīru. Lielākoties apmācītas nelielas karavīru grupas konkrētu ieroču sistēmu izmantošanā.

Saskaņā ar jauno programmu ASV sāktu apmācīt daudz lielākas karavīru grupas, izglītojot viņus modernās kaujas taktikās, tai skaitā, kā koordinēt kājnieku manevrus ar artilērijas atbalstu. ASV nodrošinātu daudz intensīvāku un visaptverošāku apmācību, nekā Ukrainas karavīri saņēmuši Polijā vai Lielbritānijā, atklāja viens avots.

Ierosinājums, kas tapa pēc Ukrainas lūguma, joprojām atrodas starpinstitūciju izskatīšanā administrācijā.

Lai gan ASV valdība turpina atbalstīt Ukrainu, citi ASV pilsoņi piedāvā beigt karu, noslēdzot miera līgumu ar Krieviju. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien kritizēja ASV miljardiera Īlona Maska ierosinājumu noslēgt mieru ar Krieviju un uzaicinājis viņu apmeklēt Ukrainu.

Masks oktobrī savā tviterkontā ieteica savu variantu "miera līguma" noslēgšanai starp Ukrainu un Krieviju. Viņš pauda uzskatu, ka Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās nepieciešams sarīkot atkārtotas "vēlēšanas" ANO kontrolē. Masks rakstīja, ka Krievija aizies no šīm teritorijām, "ja tāda būs cilvēku griba".

Masks arī pauda, ka Krima ir Krievijas daļa, "kā tas bijis no 1783.gada", jo pussala esot nonākusi Ukrainas sastāvā Ņikitas Hruščova kļūdas dēļ. Viņš arī ierosināja Ukrainai atjaunot ūdens piegādes Krimai un iegūt neitrālas valsts statusu.

Masks arī ierosināja aptauju ar jautājumu, vai Donbasā un Krimā dzīvojošo cilvēku gribai vajadzētu izlemt to, vai viņi ir "Krievijas vai Ukrainas sastāvā". Viņš arī paziņoja, ka Krievijā ir trīsreiz vairāk iedzīvotāju nekā Ukrainā, tāpēc Ukrainas uzvara totālā karā pret Krieviju ir maz ticama.

Laikraksta "The New York Times" organizētā pasākumā V.Zelenskis video uzrunā trešdien kritizēja Maska ierosinājumu, norādot, ka viņam vajadzētu apmeklēt Ukrainu.

"Ja vēlaties saprast, ko Krievija šeit ir izdarījusi - atbrauciet uz Ukrainu un Jūs pats redzēsiet," sacīja V.Zelenskis.

"Un tad Jūs man pateiksiet, kā izbeigt šo karu, kas to sāka un kad tas var tikt izbeigts," viņš piebilda.

Masks oktobrī tviterī sāka aptauju, aicinot savus 100 miljonus sekotāju balsot par viņa ierosinājumu. Zelenskis uz to atbildēja ar savu aptauju, jautājot tvitera lietotājiem, kurš Masks viņiem patīk labāk - tāds, kas atbalsta Ukrainu, vai tāds, kas atbalsta Krieviju.

Dalies ar šo ziņu