Igaunijas vēstnieks Somijā: Somijas lēmums pirkt “F-35” iznīcinātājus izdevīgs arī Igaunijai

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Itālijas Gaisa spēku iznīcinātājs "F-35"
Foto: Itālijas Gaisa spēku iznīcinātājs "F-35". Foto: Gian Carlo Vecchi/JP4 Magazine

Somijas lēmums no ASV iegādāties jaunākās paaudzes iznīcinātājus “F-35” ir ieguvums arī Igaunijai un plašākam reģionam, norāda Igaunijas vēstnieks Somijā un drošības politikas eksperts Svens Sakkovs, raksta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Jau ziņots, ka Somija piektdien paziņoja, ka tā no ASV plāno iegādāties 64  ultramodernos ASV kompānijas “Lockheed Martin’s” iznīcinātājus “F-35”, lai aizstātu novecojošo “Hornet”. Pirmās lidmašīnas tiks piegādātas 2026. gadā.

Aizsardzības un drošības  eksperts un Igaunijas vēstnieks S. Sakkovs uzsver, ka Somija, par nebūdama NATO dalībvalsts, mērķtiecīgi attīsta un stiprina savas aizsardzības spējas. “Somiem ir lielākā un spēcīgākā artilērijas spēja Eiropā, mobilizācijas gadījumā viņi var iesaukt līdz pat 280 tūkstošus lielu armiju. Un tagad Somija izlēmusi iegādājies arī 64 modernākos iznīcinātājus pasaulē,” viņš saka.

Igaunijas vēstnieks atzīst, ka tas ir būtiski arī Igaunijai, jo ir noderīgi, ka “mūsu draugiem ir vislabākie un vismodernākie ieroči, tādi, kādus mēs nekad nevarēsim atļauties”.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Saskaņā ar Somijas valdības sniegto informāciju līguma vērtība ir 9,4 miljardi ASV dolāru.

Komentējot Somijas lēmumu izvēlēties tieši ASV kompānijas “Lockheed Martin`s” ražojumu, S. Sakkovs sacīja, ka tāds lēmums pieņemts, balstoties uz militāri tehniskiem apsvērumiem.

“Somi šo lēmumu pamato ar to, ka izvēlas labāko pieejamo, un šīs lidma’’sinas šobrīd ir vislabākās. Saprotams, ka iznīcinātāju “Eurofighter”, “Gripen”, “Rafale” un “F-18 Super Hornet” ražotāji ir nedaudz vīlušies par šādu  Somijas valdības lēmumu,” viņš sacīja.

Vēstnieks arī norādīja, kā Somijas prezidents Saule Nīniste (Sauli Niinisto) reaģējis uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina neseno prasību izbeigt tālāku NATO paplašināšanos.

Prezidents ļoti skaidri apstiprinājis to, ko var izlasīt arī Vašingtonas līgumā [NATO dibināšanas dokumentā]. Proti, ka NATO paplašināšanās attiecas tikai uz NATO paplašināšanās kandidātu un tā dalībvalstīm, un nekādā ziņā ne uz Vladimiru Putinu.

“Tieši šajā ģeopolitiskajā kontekstā Somijas lēmums ir ļoti svarīgs un simbolisks. Somija ļoti augstu vērtē starptautisko militāro sadarbību, tās trīspusējo sadarbību aizsardzības jomā ar ASV un Zviedriju. Tāpēc tā pieliek lielas pūles, lai nodrošinātu tās aizsardzības spēku savietojamību ar NATO valstu bruņotajiem spēkiem,” saka Igaunijas vēstnieks Somijā.

S. Sakkovs prognozē, ka arī turpmākos Somijas valdības lēmumus aizsardzības jomas stiprināšanai, visticamāk, noteiks starptautiskā politiskā vide un Somijas ģeogrāfiskā atrašanās vieta.

Arī Somijas lēmums 90. gadu sākumā pirkt iznīcinātājus “F/A-18” bija tālredzīgs, tāpēc Somija šodien var lepoties ar saviem bruņotajiem spēkiem un to gatavību.

“Somija gadu desmitiem ir turējusi savus bruņotos spēkus ļoti spēcīgus, un es domāju, ka Somijas sabiedrība patiešām apzinās, kāpēc Somijai ir nepieciešami bruņotie spēki,” saka S. Sakkovs.

Tam, ka Somijas moderno iznīcinātāju iepirkums stiprinās reģionālo drošību, piekrīt arī Igaunijas politiķi.

Deputāts Riho Terras uzskata –  lai arī Somijas prezidenta “svārsta politika” ar Krieviju dažreiz var radīt aizdomas, šis pirkums ir skaidrs vēstījums, ka Somija ir sinhronizēta ar NATO. “Tas ir liels apliecinājums mūsu valsts drošībai, ka mūsu ziemeļu kaimiņu gaisa telpa tiks profesionāli un neatlaidīgi aizstāvēta,” viņš sacīja.

Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets (Kalle Laanet) uzskata, ka šis lēmums varētu būt nozīmīgs arī no Somijas un ASV transatlantisko attiecību nostiprināšanas viedokļa.

Arī Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons uzskata, ka šim solim būs “būtiska pozitīva ietekme uz reģionālo drošību”.

Dalies ar šo ziņu