L. Kalniņš: NBS valsts robežu apsardzē iesaista ne vien personālu, bet arī tehniskos līdzekļus

Viedoklis
Sargs.lv/LR1.lsm.lv
Robežsardze
Foto: Foto: Valsts robežsardze

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) Valsts robežsardzei šobrīd nodrošina ne tikai atbalstu ar personālu – Zemessardzes 3. Latgales brigādes zemessargiem, kuri kopā ar robežsargiem dodas patruļās gar Latvijas-Baltkrievijas robežu, bet arī jau aprīkojuši robežu ar dažāda tipa novērošanas ierīcēm. Tās ļauj laicīgi atklāt nelegālos robežpārkāpējus, tā trešdien intervijā “Latvijas Radio” raidījumam “Labrīt” sacīja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Tieši kāda tipa aprīkojums izvietots uz Austrumu robežas, to NBS komandieris gan neatklāja. Viņš atzina, ka NBS atbalstu robežsardzei sākuši sniegt vēl pirms Latvijas robežu no Baltkrievijas puses sākuši šķērsot nelegālie migranti. Lai gan robeža nav iekārtota, takas un ceļi, kur veicamas patruļas, ir zināmi. Pēdējā laikā kopīgā dienestu sadarbība būtiski ļāvusi palielināt robežkontroles intensitāti.

Vaicāts, vai, sniedzot atbalstu, zemessargi varēs pielietot dienesta ieročus pret robežpārkāpējiem, NBS komandieris atbildēja noliedzoši.

“Vienīgie, kuri varēs “grūst” atpakaļ robežpārkāpējus, ir Valsts robežsardzes darbinieki. Ministru kabineta noteikumos mums ir uzdots informēt nelegālos šķērsotājus, lai viņi dotos atpakaļ uz Baltkrieviju,” sacīja ģenerālleitnants L. Kalniņš, piebilstot, ka to zemessargi kopā ar robežsargiem var latviešu, angļu un krievu valodā. Arābu valodā pagaidām migranti netiks informēti, bet, ja būs šāda nepieciešamība, tiks piesaistīts tulks.

Tāpat saskaņā ar vakar pieņemto valdības lēmumu par ārkārtas situācijas ieviešanu uz Latvijas Austrumu robežas NBS uzdots meklēt vietas nelegālo robežšķērsotāju izmitināšanai. Kā atzina ģenerālleitnants L. Kalniņš, piemērotākās vietas šādu pārkāpēju izvietošanai varētu būt šobrīd neizmantotās valsts un pašvaldību ēkas.

Image
Robežsardze
Foto: Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas aizturētie nelikumīgie robežpārkāpēji izmitināšanas centrā "Daugavpils". Foto: Ivars Soikāns/LETA
Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas aizturētie nelikumīgie robežpārkāpēji izmitināšanas centrā "Daugavpils". Foto: Ivars Soikāns/LETA
“Jebkurā gadījumā mēs mēģināsim šiem mērķiem atrast “cieto” infrastruktūru. Ja to nebūs iespējams atrast, tikai domāsim par telšu būvniecību. Ēkās šo cilvēku izmitināšanu nodrošināt būtu daudz vienkāršāk. Izvietošana teltīs prasīs lielākus ieguldījumus, jo tās būs jāapsilda, kā arī pie tām jānodrošina gan labierīcības, gan mazgāšanās vietas, gan jānodrošina dažāda veida apkalpojošais personāls,” atzina NBS komandieris.

Vērtējot situāciju kopumā, ģenerālleitnants L. Kalniņš atzina – neraugoties uz mobilizēto personālu robežsardzes atbalstam, iesaistīšanās robežas apsardzē nemazina NBS spējas veikt šobrīd svarīgāko pamatuzdevumu – nodrošināt valsts aizsardzību un rūpīgi monitorēt Krievijas- Baltkrievijas kopīgās militārās mācības “Zapad 2021”, kas gaidāmas jau pavisam drīz.

Dalies ar šo ziņu