Armija gaida IeM prasības un tad izvērtēs iespējas piedāvāt armijas objektus migrantu izvietošanai

NBS
LETA
Bruņoto spēku telts Ādažu poligonā
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) vispirms vēlas sagaidīt Iekšlietu ministrijas (IeM) prasības un tad izvērtēs iespējas piedāvāt armijas objektus nelegālo imigrantu izvietošanai.

Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Sandra Brāle aģentūrai LETA teica, ka vispirms NBS sagaidīs IeM informāciju par infrastruktūrai nepieciešamajām prasībām, bet tad izvērtēs, kurus objektus iespējams piedāvāt robežpārkāpēju izmitināšanai.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš otrdien pāris stundas pirms valdības lēmuma aģentūrai LETA skaidroja, ka NBS ir gatavi sniegt palīdzību aizturēto pārkāpēju izmitināšanas vietu izveidošanā, taču NBS šajā virzienā skatītos nedaudz savādāk, proti, imigrantus varētu izvietot bijušajās skolās, jo tās ir jau gatavas ēkas ar plašāku infrastruktūru un tur vieglāk ir nodrošināt apsardzi.

NBS komandieris uzskata, ka šādā gadījumā apsardzes funkcijas vairāk būtu jāveic iekšlietu struktūrām, jo NBS galvenā loma šajā krīzē ir palīdzības sniegšanā tieši robežkontroles pastiprināšanā un atturēšanā no robežas pāriešanas.

Jau ziņots, ka valdība ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu šodien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un Valsts policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Valdības lēmums paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem sadarbībā ar Valsts robežsardzi, kā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi nodrošināt vietu un infrastruktūru, kur būtu izmitināmi nelikumīgie robežšķērsotāji, kā arī personas, kas iesniegušas iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Jau ziņots, ka kopumā laikā no 6.augusta līdz 10.augusta rītam par Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 283 personas. Kopumā šogad par šīs robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 343 personas.

Dalies ar šo ziņu