Aizsardzības ministrs: Pret Baltijas valstīm tiek vērsta trešā daļa no Krievijas kiberuzbrukumiem

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Globālās tendences un izaicinājumi skaidri apliecina kiberdrošības nozīmi gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Konferences “Kiberšahs 2023” mērķis ir stiprināt kiberdrošību Latvijā, Eiroatlantiskajā kopienā un dalīties ar labāko praksi ar mūsu starptautiskajiem partneriem,” šorīt starptautiskās konferences “Kiberšahs 2023” (“CyberChess 2023”) atklāšanā pauda aizsardzības ministrs Andris Sprūds. Ar konferenci “Kiberšahs 2023”, kas no 4. līdz 5. oktobrim norisinās viesnīcā “Radisson BLU Latvija”, tika atklāta gadskārtējās Eiropas kiberdrošības mēneša pasākumu programma.

Savā uzrunā Andris Sprūds informēja gan klātesošos, gan tiešraides skatītājus, ka pēdējo divu gadu laikā Latvijas kibertelpa piedzīvojusi vēl nebijušu skaitu kiberincidentu, taču visi kritiski svarīgie pakalpojumi ir tikuši aizsargāti un demonstrējuši savu noturību.

“Saskaņā ar “Cert-EU” datiem 2022. gadā pret Latviju vērsti 16% no visiem kiberuzbrukumiem pret Eiropas Savienības valstīm, bet visas trīs Baltijas valstis kopā piedzīvojušas 32% no kopējā uzbrukuma skaita,” atklāja aizsardzības ministrs.

Viņš norādīja, ka šie uzbrukumi nav pārsteigums, tāpēc kopā ar privātajiem un valsts sektoriem norit kopīgs darbs, lai paaugstinātu Latvijas kibertelpas gatavību un informētību.

Vienlaikus Sprūds konferencē atzīmēja vairākus projektus, kas veicinās kiberdrošības noturību Latvijā, tostarp kiberdrošības centra izveidi un Nacionālās kiberdrošības likumu, kas nodrošinās kiberdrošības pārvaldību. Tāpat tiek veikti pasākumi kiberdrošības izpratnes uzlabošanai.  

Aizsardzības ministrija kopā ar “Cert.lv” turpina nodrošināt aizsardzību pret kiberuzbrukumiem un agrīnās brīdināšanas spējas, kas ietver DNS ugunsmūri un citus bezmaksas kiberdrošības instrumentus valsts sektoram un kritiskajai IT infrastruktūrai.

Image
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds konferencē "Kiberšahs 2023"
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mums jāturpina strādāt vienotā ietvarā ar ES un NATO, lai panāktu, ka par šiem kiberuzbrukumiem atbildīgās personas tiek sodītas. Tā kā kiberapdraudējums ir starptautiska parādība, svarīgi, lai valstis spētu veiksmīgi sadarboties un iespējami ātri novērstu šos draudus. Tādi pasākumi kā “Kiberšahs” sniedz unikālu iespēju mācīties, dalīties ar labāko praksi, veikt tīklošanu un iegūt piederības sajūtu kopienai,” savas runas noslēgumā uzsvēra aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Konferences galvenā organizētāja – organizācijas “Cert.lv” – vadītāja Baiba Kaškina savā atklāšanas runā dalījās atmiņās par konferences “Kiberšahs” pirmsākumiem pirms 10 gadiem un uzsvēra, ka kopš pagājušā gada konferences aizvadīts smags, izaicinājumiem pilns gads.

“Esam smagi strādājuši, lai aizsargātu mūsu resursus, vērtības un brīvību. Esam piedzīvojuši politiski motivētus uzbrukumus pret mūsu valsti un valsts iestādēm, labi izstrādātus uzbrukumus no citu valstu sponsorētām organizācijām un mūs ir ietekmējušas noziedzīgu uzbrukumu kampaņas ar mērķi iegūt mūsu datus un finanšu līdzekļus, tomēr lielākā daļa šo uzbrukumu, piemēram, 99% pakalpojumatteices jeb DDoS uzbrukumu, tiek atvairīti un plašākai sabiedrībai paliek nepamanīti,” Latvijas kibertelpas drošību raksturoja Baiba Kaškina.
Image
Cert.lv vadītāja Baiba Kaškina konferencē "Kiberšahs 2023"
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Konferencē “Kiberšahs 2023” uzstājas Eiropas Komisijas un Eiropas Kiberdrošības kompetenču centra (ECCC) pārstāvji, kā arī norisinās vairāku Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālo koordinācijas centru vadītāju paneļdiskusija. Konferenci organizē “Cert.lv”, Aizsardzības ministrija un “.lv” domēna reģistra uzturētājs “NIC” sadarbībā ar Informācijas sistēmu audita un vadības asociācijas (ISACA) Latvijas nodaļu, Latvijas Interneta asociāciju un augstākā līmeņa domēnu “.ee” un “.lt” reģistru uzturētājiem.

Šogad Eiropas kiberdrošības mēneša moto ir: “Esi gudrāks par hakeri!”, un īpaša uzmanība tiek pievērsta sociālās inženierijas radītajiem kiberdraudiem. Kampaņas mērķis ir informēt sabiedrību par kibernoziedznieku atšķirīgajām metodēm, uzbrukumu veidiem un soļiem, kā sevi pasargāt. Kampaņā iedzīvotāji tiek mudināti būt uzmanīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību savām darbībām tiešsaistē, lai samazinātu veiksmīgu pikšķerēšanas un sociālās inženierijas kiberuzbrukumu skaitu.

Dalies ar šo ziņu