Ar starptautisko konferenci “Kiberšahs 2023” atklās gadskārtējo Eiropas kiberdrošības mēnesi

Latvijā
Sargs.lv
Kiberšahs 2022 pasākums
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 4. līdz 5. oktobrim viesnīcā “Radisson BLU Latvija” norisināsies starptautiskā konference “Kiberšahs 2023” (“CyberChess 2023”), ar ko tiks atklāta gadskārtējās Eiropas kiberdrošības mēneša pasākumu programma.

Konferencē uzstāsies Eiropas Komisijas un Eiropas Kiberdrošības kompetenču centra (ECCC) pārstāvji, kā arī norisināsies vairāku Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālo koordinācijas centru vadītāju paneļdiskusija. Konferenci organizē “Cert.lv”, Aizsardzības ministrija un “.lv” domēna reģistra uzturētājs “NIC” sadarbībā ar Informācijas sistēmu audita un vadības asociācijas (ISACA) Latvijas nodaļu, Latvijas Interneta asociāciju un augstākā līmeņa domēnu “.ee” un “.lt” reģistru uzturētājiem.

Šogad Eiropas kiberdrošības mēneša moto ir: “Esi gudrāks par hakeri!”, un īpaša uzmanība tiek pievērsta sociālās inženierijas radītajiem kiberdraudiem. Kampaņas mērķis ir informēt sabiedrību par kibernoziedznieku atšķirīgajām metodēm, uzbrukumu veidiem un soļiem, kā sevi pasargāt. Kampaņā iedzīvotāji tiek mudināti būt uzmanīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību savām darbībām tiešsaistē, lai samazinātu veiksmīgu pikšķerēšanas un sociālās inženierijas kiberuzbrukumu skaitu.

Turpinot šogad maijā iesākto tradīciju, ECCC Latvijas Nacionālais koordinācijas centrs (NCC-LV) 24. oktobrī organizēs Latvijas nacionālās kiberdrošības kompetenču kopienas ekspertu otro plenārsanāksmi, kuras laikā tiks pārrunātas aktualitātes kiberdrošības politikas jomā, kā arī tiks apspriesti nākotnes plāni kopienas turpmākai integrācijai un attīstībai. Viens no centrālajiem jautājumiem šajā sanāksmē būs kiberdrošības izglītība un apmācība, prasmju un kompetenču veidošana.

Plašāka informācija par Eiropas kiberdrošības mēneša pasākumiem Latvijā ir pieejama vietnē: https://www.mod.gov.lv/lv/nozares-politika/kiberdrosiba/eccc-nacionalais-koordinacijas-centrs.

Aizsardzības ministrija aicina līdzdarboties Eiropas kiberdrošības mēneša pasākumos, lai paplašinātu savas zināšanas un pilnveidotu gan savu individuālo kiberdrošību, gan stiprinātu Latvijas kopējo kiberdrošības līmeni valstī.

Dalies ar šo ziņu