DAIF: dalība "Patria" projektā Latvijas uzņēmumiem atvērs gan jaunus tirgus, gan uzlabos reputāciju

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Foto: Bruņutransportiera "Patria 6x6" prototipa tests/ Juris Stoļarovs/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Latvijas uzņēmēju dalība Somijas kompānijas “Patria” jaunā sešriteņu bruņutransportiera projekta industriālajā klasterī sniegs iespējas ielauzties starptautiskajās militārā aprīkojuma piegāžu ķēdēs. Lai arī sākotnēji dalība šādos projektos uzņēmumiem var šķist sarežģīta, sekmīga dalība militārajās piegāžu ķēdēs Latvijas uzņēmumiem nodrošinās starptautisku kvalitātes zīmi, sarunā ar portālu “Sargs.lv” stāsta Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas (DAIF) priekšsēdētāja Elīna Egle.

“Sargs.lv” rakstīja, ka vēl nesen “Patria Land OY” pārstāvji Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vadībai, vienību karavīriem un Latvijas aizsardzības industrijas pārstāvjiem. Šobrīd notiek aktīvs darbs pie “Patria” industriālā klastera veidošanas Latvijā, kurā dalība jau apstiprināta vairākām vietējām kompānijām.

Raksturojot šo procesu, E. Egle atzīst – vietējo uzņēmēju starts šajā projektā bijis pārsteidzoši veiksmīgs, ņemot vērā faktu, ka Latvijas aizsardzības nozares uzņēmumu ikdienas darbību bija ietekmējusi Covid-19 pandēmija.

Lai gan sākotnējā interese par dalību projektā bijusi augsta, vērtēšanas procesaā daudzi uzņēmumi atbiruši.

“Tas primāri ir saistīts ar uzņēmumu briedumu. Mēs arī saviem biedriem sakām, ka tie ir četri līdz pieci gadi, kamēr uzņēmums spēj pilnvērtīgi darboties šajā specifiskajā tirgū. Ja tu nespēj iet četrus līdz piecus gadus ilgu maratonu, tad šajā tirgū nav ko darīt,” skaidro E. Egle.

Būtiska ir arī pašu uzņēmēju spēja attīstīt sarežģītu produktu ražošanu.

“Mums nevajag kuru katru uzņēmumu. Arī šajā projektā mēs nevēlamies, lai Latvijā tiktu ražotas tikai bruņutransportierim vajadzīgās skrūves. Mūsu kā nozares mērķis ir radīt produktus ar daudz augstāku pievienoto vērtību, lai tālāk šiem produktiem būtu daudz lielāka eksportspēja,” teica E. Egle.

Runājot par uzņēmumu iespējamajiem ieguvumiem, iesaistoties “Patria” industriālajā klasterī, DAIF priekšsēdētāja izcēla līgumsaistību stabilitāti un ilgo termiņu.

“Ja ņem vērā, ka šīs platformas Nacionālajos bruņotajos spēkos tiks izmantotas tuvākos 30-40 gadus, tad šādos projektos partneri bieži netiek mainīti. Uzņēmēji to droši var uzskatīt par sava veida laulību,” viņa skaidroja.

Ne mazāk svarīgs ir ieguvums uzņēmumu reputācijai. “Kad uzņēmējs komunicē ar nākamajiem klientiem, stāstot, ka tas piegādā preces militārajiem pasūtījumiem, tā jau sava veida kvalitātes zīme, jo globāli uzņēmumu spēja veikt piegādes militārajai nozarei, aviācijai, medicīnai vai kosmosa nozarei tiek ļoti augstu novērtēta,” sacīja DAIF priekšsēdētāja.

Tomēr kā būtiskākais ieguvums, pēc E. Egles vērtējuma, ir, ka dalība “Patria” industriālajā klasterī ļaus Latvijas uzņēmumiem ielauzties ar saviem nišu produktiem globālajās aizsardzības industrijas piegāžu ķēdēs.

“Mums ir jāiet nišās ar augstāku pievienoto vērtību. Šobrīd tiks izgatavots viens modelis ar vienu konkrētu vajadzību, tomēr šie transportlīdzekļi būs modificēti dažādām vajadzībām. Tas nozīmē, ka arī mūsu uzņēmumiem būs tālākas iespējas sadarboties gan elektronikas, gan bruņojuma, gan komunikāciju jomā. Tas nozīmē, ka Latvijā izveidotais “Patria” industriālais klasters vēl vairāk paplašināsies un tajā strādājošie uzņēmumi kļūs jaudīgāki,” piebilda E. Egle.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka drīzumā sāksies Latvijas bruņotajiem spēkiem domāto bruņutransportieru prototipu testēšana. Ja izmēģinājumi būs veiksmīgi un tiks pieņemts galīgais lēmums par “Patria 6x6” bruņumašīnu iegādi, pirmās piegādes varētu būt gaidāmas jau jau šī gada nogalē.

Kopumā Latvija nolēmusi iegādāties līdz 300 bruņumašīnām 200 miljonu eiro apmērā.

Dalies ar šo ziņu