“Patria Land OY” prezidents pieļauj sešriteņu bruņutransportieru ražošanu Latvijā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijā varētu ražot ne tikai atsevišķas “Patria 6x6” bruņutransportieru detaļas, bet varētu tikt izskatīta iespēja par bruņutransportieru gala montāžu, tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” pieļāva  “Patria Land OY” prezidents Jussi Jarvinens.

Lai arī jaunais sešriteņu bruņutransportieris vizuāli līdzinās pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu laikā izstrādātajam “Patria Pasi XA 180” modelim, abu transportlīdzekļu līdzība ir tikai ārēja.

“Šis ir pavisam jauns dizains, pat, ja izskatās līdzīgs. Tas ir balstīts uz jaunākajām tehnoloģijām – no šāda viedokļa tam līdzīgu nav,” saka J. Jarvinens

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Latvijas dalība “Patria 6x6” bruņutransportieru izstrādes projektā ilgtermiņā ļaus pelnīt arī vietējiem uzņēmumiem. Par to, cik liela iesaiste gaidāma no Latvijas uzņēmumiem, J. Jervinens stāsta, ka tas šobrīd atkarīgs no tā, cik valstis nolems piedalīties programmā.

“Mēs pašlaik būvējam piegādes ķēdi, kas nozīmē, ka Latvijas uzņēmumi piedalīsies bruņutransportieru ražošanas procesā, kas nodrošinās piegādi arī citām valstīm. Latvijā tiks paveikts ievērojams apjoms darba,” viņš sacīja, tomēr piebilda, ka apjomus pašreiz prognozēt ir grūti.

Gadījumā, ja kāda cita valsts lems par labu dalībai programmā, tas labvēlīgi ietekmēs arī Latvijas partneruzņēmumus.

“Mēs esam pārliecināti, ka procesā iesaistīsim vietējo industriju, lai izveidotu drošu piegādes ķēdi šo mašīnu lietotājiem. Mums ir svarīgi, lai šī programma sniegtu ieguvumus gan Somijas, gan Latvijas industrijai,” teica J. Jervinens, piebilstot, ka līdzšinējā praksē “Patria” ir īstenojusi tehnoloģiju nodošanu citām valstīm gala produktu ražošanas nolūkiem.

Vairāki Latvijas uzņēmumi jau sadarbojas ar “Patria”, nodrošinot gan komponenšu ražošanu, gan dažādu dizainu izstrādi. Savukārt ar daudziem tiek pārrunāta dalība projektā. Šobrīd tiek apspriesta pat iespējama bruņutransportieru gala montāža Latvijā, “Patria” prezidentam J. Jervinenam uzsverot, ka Latvijas industrijai šajā jautājumā ir liels potenciāls.

Jau šobrīd “Patria” meitas uzņēmums “Patria Latvija” sācis darbu pie īpaša Latvijas uzņēmēju klastera izveides, kurā ir iesaistījušies ne mazāk kā 20 Latvijas uzņēmumu. Tie varētu nodarboties gan ar bruņumašīnu detaļu ražošanu, gan apkopēm, gan tālāko attīstību.

Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Juka Justi portālam “Sargs.lv” atzina - ja divu valstu aizsardzības industrijas kopīgi sadarbojas vienā programmā, tas uzreiz paver plašākas sadarbības iespējas arī citās jomās.

Dalies ar šo ziņu