“Patria 6x6” ieviešana nodrošinās kvalitatīvu NBS spēju lēcienu

NBS
Sargs.lv
Bruņutransportiera "Patria 6x6" prototipa prezentācija Ādažu poligonā/  Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Patria 6x6” bruņutransportiera platforma ir gana multifunkcionāla dažāda veida uzdevumu veikšanai. Tās ieviešana Nacionālajos bruņotajos spēkos nodrošinātu masveidīgu spēju kvalitatīvo lēcienu, ļaujot karavīriem daudz efektīvāk un ātrāk izpildīt valsts aizsardzības uzdevumus, sarunā ar “Sargs.lv” atzīst NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes štāba priekšnieka pienākumu izpildītājs pulkvežleitnants Igors Harlapenkovs.

Līdz šim starp Baltijas valstīm tieši Latvija bija palikusi pēdējā valsts, kuras karavīri transportēšanas laikā bija visnotaļ neaizsargāti pret pretinieka lodēm un šķembām. Lai gan šobrīd ir pabeigts CVRT bruņumašīnu ieviešanas process, ar to ir apbruņoti tikai divi no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes bataljoniem.

Ja Aizsardzības ministrija pieņems galīgo lēmumu par “Patria 6x6” iepirkumu, tā būs pirmā reize, kad Nacionālie bruņotie spēki veiks pilnīgi jaunu bruņoto platformu iepirkumu, turklāt tā masveidīgums – vairāk nekā 300 mašīnu – ļaus ar bruņu transportu ne tikai pilnībā apgādāt Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi, bet arī visas četras Zemessardzes brigādes.

Katrā bataljonā vismaz viena rota ar “Patria 6x6” bruņumašīnām

Aizvadītajā nedēļā Somijas uzņēmuma “Patria” pārstāvji Latvijā rīkoja plašus jaunā  bruņutransportiera prototipa prezentācijas pasākumus un testus, kurā auto tika atrādīts gan Aizsardzības nozares vadībai, gan profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem. Redzētais patīkami pārsteidzis daudzus, arī Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu.

Image
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Tas ir pamatīgs solis uz priekšu mūsu cerību piepildījumā. Diemžēl iepriekšējo gadu laikā bruņotā transporta projekts Nacionālajos bruņotajos spēkos virzījās ne tik ātri, kā mums gribētos. Tomēr, redzot mūsu spēju nākotni, man jāsaka liels paldies gan Aizsardzības ministrijai, gan karavīriem un zemessargiem, kuri izstrādājuši Latvijai domāto bruņutransportieru dizainu. Šie parametri izstrādāti atbilstoši tam, kādi tie ir nepieciešami specifiski Latvijas vajadzībām,” saka ģenerālleitnants Kalniņš, piebilstot – pamatā jaunās bruņumašīnas būs domātas Zemessardzei.

Par bruņumašīnas piemērotību karavīriem ir pārliecināts arī NBS komandieris, secinot, ka tās vadīšana ir ātri un viegli apgūstama. Viņš atzīst – lielākais ieguvums ir tieši mašīnas tehniskā vienkāršība, kas tās lietošanu padara intuitīvu. Tas būtiski atvieglos zemessargu apmācību, jo, atšķirībā no profesionālā dienesta karavīriem, zemessargu apmācības notiek no viņu pamatdarba brīvajā laikā. Ņemot vērā mašīnas lietošanas vienkāršību, apmācību izdosies nodrošināt ļoti īsā laikā.

Jaunas tehniskās iespējas

Šobrīd Latvijas aizsardzības nozare kopā ar “Patria” aktīvi strādā pie pirmo Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem domāto prototipu izstrādes. Pirmās mašīnu modifikācijas būs piemērotas kaujinieku pārvadāšanai un mobilajiem komandcentriem. Tiesa, kā atzīst ģenerālleitnants L. Kalniņš, laika gaitā tiks domāts arī par citām modifikācijām.

Image
Bruņutransportiera "Patria 6x6" prototipa prezentācija Ādažu poligonā/  Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Bruņutransportiera "Patria 6x6" prototipa prezentācija Ādažu poligonā/ Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mēs skatāmies arī uz citu taktisko pielietojumu, lai šī pati platforma tiktu izmantota, piemēram, pretgaisa aizsardzībā, netiešā uguns attīstībā, kā arī uguns vadības sistēmas izveidē. Tas nozīmē, ka 300 mašīnas ir tikai aptuvenais skaits, un jau tagad varu teikt, ka to pielietojums neaprobežojas tikai ar karavīru pārvietošanu. Ļoti ceru uz šo platformu ātru parādīšanos, jo tas dos spēcīgu grūdienu mūsu aizsardzības operacionālā plāna izpildē, ļaujot ātri pārvietot jebkura lieluma spēkus lielos apmēros,” atzina ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes štāba priekšnieks pulkvežleitnants Igors Harlapenkovs uzsver – šī mašīna sniedz iespēju transportēt karavīrus tuvāk kaujas vietai, ļaujot viņiem būt pasargātiem no pretinieku lodēm un lādiņu šķembām. Ne mazāk būtiska ir arī mašīnu peldēt spēja.

Image
Bruņutransportiera "Patria 6x6" prototipa prezentācija Ādažu poligonā/  Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Bruņutransportiera "Patria 6x6" prototipa prezentācija Ādažu poligonā/ Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Ko tas nozīmē praksē? Mūsu artilērija var šaut ilgāk pa pretinieka pozīcijām, kamēr mēs pievelkam savus spēkus pie pretinieka uguns līnijas. Ja šāda transporta nav, tad neesam pasargāti pat no savas uguns, nemaz nerunājot par pretinieka lodēm. Ko tas nozīmētu kaujā? Ja šāda transporta nebūtu, mums būtu ātri jāpārtrauc savas artilērijas apšaude pa pretinieku, un pretinieks ātrāk iegūtu rīcības brīvību. Mūsu uzdevums ir to maksimāli ilgi nospiest, lai pretinieks nespētu rīkoties, bet mēs varētu pievirzīt savus spēkus, lai to iznīcinātu,” stāsta pulkvežleitnants I. Harlapenkovs.

Papildus vērā ņemams ir fakts, ka “Patria 6x6” bruņumašīna ir savienota ar dronu, kas tajā braucošajiem karavīriem ļauj izlūkot apkārtni arī no braucošas mašīnas vismaz viena kilometra attālumā. Tomēr būtiskākais ieguvums ir pašiem karavīriem – viņiem būs ne tikai ērtāks transportlīdzeklis, bet arī iespēja ērti pārvietot savu ekipējumu, visur nenēsājot līdzi smagās somas.

Kā atzīst eksperti, ja līgums par mašīnu piegādi tiks parakstīts un tiks saņemtas pirmās bruņumašīnas, Nacionālie bruņotie spēki sāks darbu pie attiecīgās tehnikas izmantošanas taktikas izstrādes.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka Latvija kopā ar Somiju uzsākusi sešriteņu bruņutransportiera platformas izstrādi, kas būtu piemērota abu valstu bruņoto spēku vajadzībām. Jau tuvāko nedēļu laikā tiks uzsākta specifiski Latvijai radīto mašīnu testēšana.

Dalies ar šo ziņu