Latvijas uzņēmumi sākuši gatavoties iesaistei bruņumašīnu “Patria” ražošanā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Foto: Bruņutransportiera "Patria 6x6" prototipa tests/ Juris Stoļarovs/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Latvijas uzņēmumi uzsākuši aktīvus sagatavošanos darbu, lai iesaistītos bruņutransportiera “Patria 6x6” ražošanas procesā, ko, veiksmīgi noslēdzoties iepirkumam, varētu iegādāties Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.

Aizvadītajā nedēļā Somijas kompānijas “Patria” pārstāvji ar “Patria 6x6” bruņutransportiera prototipu iepazīstināja Latvijasmilitārās rūpniecības klastera uzņēmumu “Lanos”, “Steelprofi”, “Vairog EU”, “SFM”, “Metaro”, “Belss”, “EMJ Metāls”, kā arī Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas un Metālapstrādes un mašīnbūves asociācijas pārstāvjus.

Tikšanās laikā tika pārrunāta turpmākā sadarbība.

Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas priekšsēdētāja Elīna Egle uzsver progresu industrijas gatavībā iesaistīties projektā, kā arī paša bruņutransportiera kvalitāti. “Pirmais testa iespaids: manevrētspēja, izturība un spēks. Iespaidīgs progress un partnerattiecības, kas izveidotas, neskatoties uz pandēmijas situāciju. ”

Saskaņā ar klastera dalībnieku sniegto informāciju, iesaistīšanās projektā jau ir radījusi vismaz deviņas jaunas darba vietas, un ir sagaidāms, ka līdz ar ražošanas sākšanu palielināsies jaunu nodarbinātības iespēju skaits.

Uzņēmumi veic aktīvus sagatavošanās darbus, lai izpildītu prasības dalībai militārajā ražošanā. Līdz šim veiktie ieguldījumi ir tuvu diviem miljoniem eiro. Kā norāda “EMJ Metāls” mārketinga direktors Agris Punculs, šis uzņēmums vien jau ir ieguldījis 1,5 miljonus eiro un radījis jaunas darba vietas. Lai arī ražošana jau ir uzsākta citiem esošajiem “Patria” ražošanas procesiem, uzņēmums cer, ka lēmums par Latvijas iepirkumu tiks pieņemts, lai ievērojami palielinātu ražošanas apjomus.

Mašīnbūves un metālapstrādes asociācijas padomes priekšsēdētājs Ivars Eniņš atzīmēja, ka, īstenojot šo projektu, tiks atvērta jauna nodaļa Latvijas metālapstrādes rūpniecībā. Ieguvumi ekonomikai un iesaistītajiem uzņēmumiem varētu būt ievērojami lielāki, kā tikai konkrētu apjomu saražošana konkrētajai programmai.

No 24. līdz 28. maijam notika bruņumašīnas Patria 6X6 demonstrāciju sērija dažādām ieinteresēto personu grupām. Nedēļas laikā bruņumašīnu Alūksnē, Ādažos un Cēsīs izmēģināja vairāk nekā simts Nacionālo Bruņoto spēku un Zemessardzes pārstāvji, tehniķi, nozares partneri un citas ieinteresētās puses. 26. maijā bruņumašīnu demonstrāciju Ādažu militārajā poligonā novēroja Latvijas aizsardzības ministrs, Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs, augsta ranga amatpersonas un militārpersonas, kā arī “Patria Land Business Unit” prezidents Jussi Jārvinens.

Demonstrāciju sērijas nedēļa noslēdzās ar Rūpniecības dienu, piedaloties “Patria” militārās rūpniecības klastera Latvijas  dalībniekiem.

Apgādes drošība, ko veicina vietējās rūpniecības līdzdalība, ir “Patria” uzņēmējdarbības modeļa sastāvdaļa, lai nodrošinātu rentablu piegādes ķēdi, kas, savukārt, ir visu iesaistīto pušu interesēs.

“ “Patria 6x6” transportlīdzeklis ir saņēmis izcilas atsauksmes, un mēs esam priecīgi, ka varējām demonstrēt transportlīdzekli un pierādīt, ka mūsu runas un solījumi par visām tā īpašībām ir patiesi. Ir pierādīts, ka transportlīdzeklis ir ļoti piemērots šai kopīgajai programmai, un mēs esam lepni par dalību tajā,” saka “Patria’s Land Business Unit” prezidents Jussi Jārvinens.

2020.gada 29.janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas uzsākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma Patria ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Savukārt, 2020. gada 15.oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu izpēti un attīstību.

Lēmums, vai NBS vajadzībām tiks iegādāti šie transportlīdzekļi, vēl tiks pieņemts, tomēr Latvijas Aizsardzības ministrija ir izvirzījusi nosacījumu, ka noteiktai ražošanas daļai jāiesaista Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības jomas piegāžu drošību un radot priekšnosacījumus nacionālās aizsardzības industrijas attīstībai.

Dalies ar šo ziņu