Pabriks: Latvijas militārā industrija spēj piedāvāt produktus arī ES un NATO valstu vajadzībām

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Industrijas diena
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības sektora sadarbība ar vietējo militāro industriju pēdējo gadu laikā kļuvusi aizvien intensīvāka, tāpēc tagad Latvijas uzņēmumi spēj piedāvāt idejas un produktus ne vien Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām, bet arī konkurēt ES un NATO valstu tirgos. Tā, atklājot Latvijas Industrijas dienu NATO un ES, kas Covid-19 pandēmijas dēļ šogad notiek videokonferences formātā, nevis abu organizāciju mītnēs Briselē, uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs atzīst – vietējās militārās industrijas attīstīšana ilgtermiņā ir izdevīga arī Latvijas ekonomikai, jo tas nozīmē, ka finansējums par konkrētiem produktiem vai pakalpojumiem armijas vajadzībām “neizkūp gaisā”, nonākot citu valstu uzņēmumos, bet ieplūst Latvijas ekonomikā. Turklāt uzņēmumu, kuri spēj nodrošināt ne tikai pašmāju civilā, bet arī militārā sektora apgādi ar konkrētiem produktiem, kļūstot aizvien vairāk.

“Latvijas militārās industrijas uzņēmumi šobrīd ir gatavi ne tikai būt partneri citām lielām starptautiskām kompānijām kopīgos projektos, bet arī paši būt līderi. Pat, ja Latvija nav tā lielākā Eiropas Savienības valsts, mūsu industrija ļoti uzmanīgi seko līdzi, kas aizsardzības sektorā nepieciešams ne vien pašiem, bet arī citām ES un NATO valstīm. Tā ir pievienotā vērtība, ko Latvijas uzņēmumi var sniegt starptautiskajam tirgum."
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Savukārt Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja p.i. Andris Kužnieks norāda – Eiropa šobrīd saskaras ar trīs galvenajiem izaicinājumiem – tā grib būt “zaļāka”,  digitālāka un pret dažādiem satricinājumiem noturīgāka. Aizsardzības sektorā atbilde uz trešo izaicinājumu ir Eiropas Aizsardzības fonds (European Defence Fund- EDF).

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Eiropas Aizsardzības fondu kā finansiālu atbalstu pētniecībai un aizsardzības industrijai Eiropas Komisija izveidoja, lai dalībvalstis varētu pienācīgi reaģēt uz drošības izaicinājumiem un attīstīt konkurētspējīgu, inovatīvu un efektīvu aizsardzības industriju visā Eiropas Savienībā. Plānots, ka šī fonda ietvaros no 2021. gada dalībvalstu uzņēmumiem projektu konkursu kārtībā būs pieejams apmēram viens miljards eiro gadā.

Tikmēr Latvijas vēstnieks NATO Edgars Skuja Industrijas dienas ievadrunā uzsver – arī NATO līmenī ir noteiktas vairākas prioritātes. Pirmkārt, militārās mobilitātes uzlabošana – lai visās dalībvalstīs infrastruktūra vajadzības gadījumā būtu piemērota militārās tehnikas pārvietošanai.
Image
Industrijas diena
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Viņš norāda -  vadošā šī nozīmīgā projekta virzītāja ir Eiropas Savienība, taču arī NATO līmenī šis ir viens no prioritārajiem projektiem sadarbībā ar ES, un tajā iespējams iesaistīt arī valstu militārās industrijas. Otra prioritāte ir jauno un moderno tehnoloģiju (Emerging and Disruptive Technologies) attīstība, lai saglabātu tehnoloģisko pārākumu un novērstu aizvien pieaugošos drošības riskus un apdraudējumus, kas rodas līdz ar tehnoloģiju attīstību. Arī šajā jomā Latvijas vēstnieks NATO saredz Latvijas uzņēmējiem iesaistīties. Trešā joma saistīta ar starptautisko piegāžu ķēžu un loģistikas ceļu uzlabošanu, jo to nepieejamība un lēnā darbība Covid-19 laikā daudziem bija skaudra mācība.

Savukārt Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas padomes priekšsēdētājs Agris Dundurs uzsver, ka uzņēmējiem jauni izaicinājumi līdzi nes arī jaunas iespējas. Kā vienu no galvenajām sfērām, kas kopīgiem spēkiem jāuzlabo ir – kritisko pakalpojumu un infrastruktūras pieejamība, lai krīzes apstākļos tā darbotos. Kā Latvijas delegācijas vadītājs NATO Industrijas padomdevēju grupā (NIAG) viņš sola meklēt risinājumus, lai stiprinātu šīs sabiedroto valstu, tai skaitā arī Latvijas, spējas.

Latvijas Industrijas dienu NATO un Eiropas Savienībā organizē Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija sadarbībā ar Aizsardzības ministriju. Pasākumā Latvijas militārās industrijas uzņēmēji var iepazīties ar Eiropas Aizsardzības fonda un Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas sniegtajām iespējām uzņēmumu konkurētspējas celšanai un NATO iepirkumu aģentūru piedāvātajām iespējām uzņēmumiem.

Diskusijā kā runātāji  šogad piedalās Latvijas vēstniece Eiropas Savienībā Sanita Pavļuta-Deslandes, pārstāvji no NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras, NATO Komunikāciju un informācijas aģentūras, NATO Inovāciju vienības, Eiropas Komisijas Mobilitātes un transporta ģenerāldirektorāta, Eiropas Komisijas Aizsardzības rūpniecības un kosmosa ģenerāldirektorāta, kā arī uzņēmuma – AS “RB Rail”, stāstot par vērienīgā dzelzceļa projekta ietekmi militārās mobilitātes uzlabošanā.

Image
Industrijas diena
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas Industrijas dienas NATO un ES kopš 2013. gada tradicionāli norisinās Briselē, Beļģijā. Pasākuma mērķis ir arī sekmēt tīklošanos starp Latvijas drošības un aizsardzības nozares uzņēmumiem  un ekspertiem no Eiropas Komisijas un NATO aģentūrām, tādējādi palīdzot uzņēmumiem iegūt noderīgus kontaktus, uzsākt jaunu vai turpināt esošo sadarbību NATO iepirkumos un citos jautājumos.

“Sargs.lv” jau rakstījis, ka iepriekšējos gados notikušajām Industrijas dienām un veiksmīgajai sadarbībai ir arī taustāmi rezultāti – vairāki Latvijas uzņēmēji noslēguši līgumus NATO atbalsta un iepirkumu aģentūras (NATO Support and Procurement Agency – NSPA) rīkotajos iepirkumos. Tāds ir arī pašmāju uzņēmums SIA “VALPRO”, kas konkursa kārtībā ieguvis tiesības apgādāt sabiedroto valstu bruņotos spēkus ar savu Latvijā ražoto produkciju.

Tāpat īpaši jāmin pirmā Latvijas uzņēmuma dalība kopā ar citām ES valstīm Eiropas Aizsardzības fonda projektā “Multipurpose Unmanned ground system” (MUGS), kura īstenošanu sākt plānots šogad –  Latvijas industriju konsorcijā pārstāv komersantu un pētniecības iestāžu kopums LMT vadībā. Tas noteikti ir labs piemērs, kā veidot šāda veida sadarbību un iedrošināt arī citus uzņēmumus.

Dalies ar šo ziņu