NATO iepirkumu konkursu panākumu atslēga – uzņēmumu neatlaidība un pacietība

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
NATO Komunikācijas un informācijas aģentūra
Foto: Foto: NCI Agency

Latvijas uzņēmēji jau kopš iestāšanās NATO var piedalīties dažādos NATO aģentūru iepirkumu konkursos. Uz NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras (NSPA) konkursiem Latvijas uzņēmēji jau atraduši ceļu. Daudz mazāka aktivitāte ir sadarbībā ar NATO Komunikāciju un informācijas aģentūru (NCI Agency). Kāpēc tā un kādas iespējas aģentūra piedāvā mūsu uzņēmējiem, to portāls “Sargs.lv” devās skaidrot uz Briseli, kur atrodas viens no šīs aģentūras birojiem.

Kopš Latvijas pievienošanās NATO, Latvijas uzņēmumiem ir iespēja piedalīties arī NATO aģentūru iepirkumu konkursos. Viena no tādām ir NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūra (NSPA), kas vienā organizācijā apvieno NATO loģistikas atbalsta un iepirkuma aktivitātes. Ar šo aģentūru Latvijas uzņēmumi, piemēram, būvnieki vai ražotāji, sadarbojas diezgan aktīvi. Viens no jaunākajiem projektiem noslēdzās 2019. gada nogalē, kad pašmāju uzņēmums SIA “VALPRO” uzvarēja šīs aģentūras konkursā, iegūstot tiesības apgādāt sabiedroto valstu  bruņotos spēkus ar savu Latvijā ražoto produkciju. Tas nozīmē, ka uzņēmuma ražotās degvielas kannas sabiedroto valstu bruņotie spēki varēs iegādāties caur NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras digitālo iepirkumu sistēmu.

Otra aģentūra ir NATO Komunikāciju un informācijas aģentūra (NCI Agency). Tās projekti galenokārt iedalāmi divās lielās grupās. Viena no tām ir NATO finansētie un līdzfinansētie dalībvalstu militārās infrastruktūras projekti, kuri aizņem lielāko daļu no aģentūras projektiem. Otra projektu grupa ir vērsta uz NATO dalībvalstu industrijas uzņēmumiem.

Kā stāsta aģentūras vecākā eksperte industrijas attiecību jautājumos Rasa Pangone, pēdējo gadu laikā no Latvijas uzņēmumu puses redzama augoša interese ar aģentūru sadarboties. Taču galvenās kļūdas, kādēļ viss bieži vien beidzas bez rezultātiem, esot nepacietība un vēlme visu īstenot ļoti ātri.

“NATO aģentūru iepirkumu konkursos ir jāapbruņojas ar pacietību. Rezultāts var nebūt ne gada, pat ne trīs gadu laikā, tas ir ilgstošs process. Ir vēl kāds izskaidrojums – reti kurā uzņēmumā ir atsevišķs cilvēks, kurš laiku var veltīt tikai un vienīgi dažādu NATO iepirkumu izpētei un informācijas sagatavošanai. Bieži to kāds darbinieks apvieno ar saviem tiešajiem pienākumiem, un ne vienmēr visu var paspēt, visā iedziļināties.”
NCIA Rasa Pangone
NATO Komunikāciju un informācijas aģentūras eksperte industrijas attiecību jautājumos
Rasa Pangone

Ar ko uzņēmumam sākt, ja grib izmantot jūsu aģentūras iespējas?

Pats svarīgākais ir nodoms ko tādu vispār sākt. Nākamais solis – informācijas meklēšana. Lai arī mēs dzīvojam informācijas laikmetā, paradoksāli, ka bieži pārlieku lielās informācijas gūzmas dēļ vajadzīgo atrast ir ļoti grūti. Īpaši jau uzņēmumiem bez iepriekšējas pieredzes, kuri nolēmuši sākt ceļu NATO iepirkumu lauciņā. Kā viens no galvenajiem informācijas avotiem ir mūsu aģentūras mājas lapa - https://www.ncia.nato.int/. Visvienkāršākais ieteikums uzņēmumiem – sazināties ar mūsu aģentūru, uzdot savu jautājumu kaut vai e-pastā vai zvanot uz kontaktos norādīto tālruni. Jautājumi var būt dažādi – kāds jautās, kā procesu sākt, kāds varbūt jau par konkrēta iepirkuma statusu. Tāpat iesaku sekot mums sociālajos tīklos – gan mikroblogošanas vietnē “Twitter”, gan “Facebook” un “YouTube” kanālā.

NCI Agency

Foto: NCI Agency

Kā vēl informējat dažādu valstu uzņēmumus?

Pēdējā laikā vairāk tiek domāts par reālu tikšanos ar katras valsts uzņēmumiem. Protams, mūsu aģentūras kapacitāte ir ierobežota, un viens eksperts nevar visu laiku braukāt pa valstīm un stāstīt par aģentūru.  Ir reizes, kad piedalāmies valstu rīkotajās “industriju dienās” viņu mītnes zemēs, bet ir valstis, kuras tādas informatīvas dienas organizē arī mūsu aģentūras telpās Briselē. Tādā gadījumā mūsu eksperta dalība ir gandrīz garantēta. Mūsu eksperts Latvijā viesojās 2017. gadā, savukārt, nākamajā gadā Latvijas uzņēmumu delegācija ieradās šeit. Zinu, ka arī vairāki Latvijas uzņēmumi izteikuši vēlmi pie mums tuvākajā laikā atbraukt, lai uzzinātu vairāk par iespējām piedalīties NATO iepirkumos.

Vēl viens informēšanas veids ir dažādas konferences, piemēram, mūsu organizētā ikgadējā NATO inovatīvo tehnoloģiju konference “NITEC”, kas šogad no 26. līdz 28. maijam notiks Ostinā, ASV. Šajā vērienīgajā pasākumā tiekas sabiedroto valstu valdību, aizsardzības un drošības iestāžu eksperti, kā arī militāro struktūru un industrijas līderi.

Konferencē līdztekus diskusijām par mākslīgā intelekta tehnoloģiju un kvantu skaitļošanas pieaugošo lomu NATO un citiem svarīgiem tematiem uzņēmējiem ir iespēja uzzināt vairāk par sadarbības iespējām ar NATO Komunikāciju un informācijas aģentūru, veidot kontaktus un varbūt pat likt pamatus jau kādam kopīgam projektam. Tas jo īpaši svarīgi ir mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Lai tos nedaudz atbalstītu, piedāvājam īpašu atlaides kodu dalībai konferencē. Uz šī gada konferenci tas vairs nav spēkā, taču var būt aktuāli kādā no nākamajiem pasākumiem. Tāpat dalības maksa ir samazināta pārstāvjiem no ministrijām un citām valdības iestādēm, lai viņi varētu šo informāciju tālāk nodot savas valsts uzņēmumiem.

Mēs ļoti priecājamies par kompānijām, kas atkārtoti piedalās mūsu konferencēs, jo tas nozīmē, ka šiem uzņēmumiem iepriekšējā konference bijusi vērtīga, tās ieguvušas jaunus kontaktus un gatavas turpināt sadarbību.

NITECH

Konference "NITEC" 2019. gadā Oslo, Norvēģijā. Foto: NCI Agency

Katru gadu “NITEC” notiek citā valstī, pērn tā bija Norvēģija, bet, piemēram, 2016. gadā – Igaunija. Protams, saprotam, ka ne visi gribētāji šīs konferenci var apmeklēt – jo mazajiem uzņēmumiem ceļa un reģistrācijas izmaksas ir diezgan augstas. Tāpēc lielākoties konferences cenšamies organizēt Eiropā, lai visiem būtu ērti nokļūt. Valstis pašas piesakās, kuras gatavas uzņemt konferenci, priecātos, ja kādreiz arī Latvija vai varbūt visas Baltijas valstis kopā pieteiktos organizēt šo vērienīgo pasākumu pie sevis.

Vai aģentūrai ir kas līdzīgs mazo uzņēmumu mentoringa programmai?

Mums ir dažas specifiskas programmas konkrēti mazajiem uzņēmumiem, mentoringa programma ir viena no tām. Līdz šim tieši šīs konferences “NITEC” un citi lielie pasākumi ir galvenā vieta, kur satiekas uzņēmumu pārstāvji un eksperti – potenciālie mentori. Tad iespējams mentoriem uzdot interesējošos jautājumus, veidot tālākus kontaktus.

Taču jau drīzumā plānots, ka līdz ar aģentūras jaunās interneta mājas lapas izveidi šāda padomdevēja funkcija uzņēmumiem būs pieejama arī tiešsaistes režīmā. Arī tas palīdzēs sasniegt vairāk uzņēmumu, informēt tos par aģentūras sniegtajām iespējām.

Jo, ja uzņēmumi paši nemeklē, tad arī mēs nevaram aptvert visas 29 NATO dalībvalstis, nodrošinot to uzņēmumus ar vajadzīgo informāciju. Turklāt tie ir specifiski konkrētas nozares uzņēmumi, līdz ar to jāsasniedz mērķauditorija. Tikai ar mums sakontaktējoties, ir garantija, ka ieliksim jūsu uzņēmumu aģentūras kontaktu sarakstā un regulāri saņemsiet jaunākās un svarīgākās ziņas.

Industrijas diena 2019

Latvijas aizsardzības Industrijas diena 2019. gadā. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kuras valsts uzņēmumi ir visaktīvākie?

Ja skatāmies uz salīdzinoši mazajām un jaunajām NATO dalībvalstīm, kāda ir arī Latvija, neviena šajā ziņā īpaši neizceļas. Problēmas un izaicinājumi visām ir līdzīgi – kā nodot vajadzīgo informāciju pareizajiem uzņēmumiem, sakontaktēties ar atslēgas cilvēkiem.  Arī uzņēmumu darbinieku maiņa var kavēt informācijas saņemšanu. Pašlaik ir apmēram 15 valstis, kuras deleģējušas savus nacionālos tehniskos ekspertus. Viņi attiecīgi strādā kā starpnieki starp NATO Komunikāciju un informācijas aģentūru un savas valsts industriju un potenciālajiem pircējiem. Taču svarīgi, ka mazo valstu – kā, piemēram, Baltijas, Čehijas un citu – interese pieaug, pārējais ir tikai laika jautājums.

Laba sadarbība mums izveidojusies ar nacionālo valstu Aizsardzības ministrijām, kuras bieži veic šo starpnieka funkciju – informē savas valsts industrijas uzņēmumus par iespējām.

Tāpat mēs reizi gadā mazajiem un vidējiem uzņēmumiem izsludinām t.s. Inovāciju izaicinājumu. Sekojiet līdzi informācijai mūsu mājas lapā un sociālajos tīklos, drīzumā gaidāms šī gada izaicinājums, kad kompānijas varēs iesniegt savus projektus, mēs tos izvērtēsim un paziņosim uzvarētājus. Jo bieži mazajiem uzņēmumiem industrijā nav pietiekošas redzamības, tādēļ dodam iespēju tām izstrādāt projektu kādā noteiktā virzienā un vēlāk konferences “NITEC” laikā savus pakalpojumus vai produktus arī prezentēt. Mūsu praksē ir gadījumi, kad vienu šādu kompāniju pēc prezentācijas pārpirka lielāks uzņēmums, vai arī – kad tiek nopirktas kādas no uzņēmuma piedāvātajām tehnoloģijām.

NITEC

Konference "NITEC" 2019. gadā Oslo, Norvēģijā. Foto: NCI Agency

Tāpēc vēlreiz atgriežoties pie konferences “NITEC” – tā mazajiem uzņēmumiem sniedz iespēju nonākt citu valstu lielo nozares uzņēmumu redzeslaukā, kas nākotnē var pavērt daudzas iespēju durvis. Ja pareizi atceros, pērn šajā Inovāciju izaicinājumā sākotnēji bija pieteikušies arī divi uzņēmumi no Latvijas, taču tie nebija pietiekami izskaidrojuši savas idejas un tālāk nekvalificējās. Pat, ja koncepts ir labs, bet nav atbilstošas prezentācijas un skaidrojuma, mūsu eksperti nespēj to pozitīvi novērtēt. Jebkuras konferences mērķis nav vienkārši ierasties un piedalīties. Ja reiz plānojat ierasties, pirms tam izpētiet citus dalībniekus – uzņēmumus un ekspertus, atzīmējiet, ar kuriem būtu vērts satikties un ar sevi iepazīstināt. Ja jums būs plāns, tad visticamāk dalība konferencē atmaksāsies.

Lai saņemtu informāciju par NATO Komunikāciju un informācijas aģentūras organizētajiem iepirkumiem, uzņēmumi aicināti sekot līdzi jaunumiem mājas lapā https://www.ncia.nato.int/Industry/Pages/Home.aspx. Savukārt, par NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras (NSPA) organizētajiem iepirkumiem komersanta pārstāvētajā nozarē, Latvijas uzņēmumiem ir iespēja bez maksas izvietot informāciju par savu komercdarbību aģentūras datubāzē http://www.nspa.nato.int/en/organization/procurement/supplier.htm

Industrijas diena

Industrijas diena 2019. gadā. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Labs veids, kā nozares uzņēmumiem uzzināt par jaunāko industrijā, tai skaitā arī par NATO iepirkumu aģentūru sniegtajām iespējām, ir dalība ikgadējā Industrijas dienā. To organizē Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju. Industrijas dienas mērķis ir aizsardzības nozares, industrijas un akadēmiskā partnerībā rast efektīvākos risinājumus aizsardzības spēju stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu