Somijas valdība izziņo plānus par artilērijas munīcijas ražošanas jaudu dubultošanu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
155 milimetru munīcijas lādiņi

Somijas valdība ir paziņojusi, ka nākamo trīs līdz četru gadu laikā tā investēs vairāk nekā 118 miljonus eiro, lai dubultotu artilērijas un mīnmetēju munīcijas ražošanu, ziņo ASV aizsardzības nozares medijs “Defense News”.

Lēmums, par kuru Somijas aizsardzības ministrs Anti Hākanens [Antti Häkkänen] šonedēļ paziņoja platformā “X”, pieņemts saistībā ar Eiropas Savienībā vērojamo stagnējošo progresu munīcijas piegāžu palielināšanā Ukrainai.

Somijas Aizsardzības ministrijas Materiālu nodaļas vecākais speciālists Franss Peltonens “Defense News” sacīja, ka plāni attiecas uz "smago munīciju", kas nozīmē 155 milimetru artilērijas šāviņu, kā arī 81 milimetra un 120 milimetru mīnmetēju lādiņu rašošanu. "Tas ietver investīcija pašus lādiņu, to propelentu un lādiņos pildāmo sprāgstvielu ražošanas jaudās. Investīcijas šo ražošanas jaudu kāpināšanai paredzētas laikā no 2026. līdz 2027. gadam," viņš teica.

Sagaidāms, ka ražošanas jaudu palielināšana attieksies uz Norvēģijas un Somijas “Nammo” grupas ražotnēm, kas ir viens no nedaudzajiem, taču lielākajiem munīcijas ražotājiem Eiropā.

Aprīlī laikraksts “New York Times” ziņoja, ka “Nammo” līdz 2028. gadam plāno palielināt ražošanas apjomu līdz 200 000 artilērijas šāviņiem gadā. Tolaik tika lēsts, ka Ukrainas spēkiem bija nepieciešams ceturtdaļmiljons 155 mm šāviņu mēnesī, lai cīnītos pret Krievijas karaspēku.

Helsinku lēmums dubultot lādiņu ražošanas jaudas ir saistīts ar valdības nodomu palielināt atbalstu Ukrainai, norāda F. Peltonens.

"Šī ir ilgtermiņa apņemšanās palielināt mūsu smagās munīcijas ražošanu, kas ļauj Somijai turpināt un kāpināt militāro palīdzību Ukrainai arī nākotnē," viņš teica.

Dalies ar šo ziņu