Radiācijas drošības centrs: Latvijas iedzīvotājiem nav nepieciešama joda profilakse

Sabiedrība
Sargs.lv
Radiācija
Foto: AP/Scanpix

Līdz ar Krievijas izraisīto karadarbību Ukrainā, kā arī Krievijas okupācijas karaspēka  neapdomīgo rīcību bijušajā Černobiļas atomelektrostacijā, arvien aktuālāki kļūst jautājumi par iespējamajiem radiācijas draudiem Latvijai, kā arī rīcību radiācijas noplūdes gadījumā. Lai rastu skaidrību un mazinātu Latvijas sabiedrības bažas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sadarbībā ar Valsts vides dienestu rīkoja preses konferenci, informējot par rīcību ārkārtas gadījumos. Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska uzsvēra – paaugstināta radiācijas apdraudējuma gadījumā centrs strādā 24/7 režīmā, tikmēr aktuālie dati par radiācijas līmeni valstī tiek iegūti katru dienu ik pēc desmit minūtēm, līdz ar to droši apgalvojams, ka Latvijai radiācijas drošības riski nedraud un va;sts iedzīvotājiem joda profilakse nav nepieciešama.

Jāņem vērā, ka Latvijā nav kodolobjektu, atomelektrostaciju (AES), bet vienlaikus Radiācijas drošības centrs seko līdzi situācijai kaimiņvalstīs, sekojot līdzi iespējamajiem riskiem, ko var radīt kaimiņvalstīs esošās atomelektrostacijas.

Latvijai tuvākā atomelektrostacija atrodas Baltkrievijā, kas no mūsu valsts robežas atrodas 110 kilometru attālumā. Tajā pašā laikā, ka atzīmē D. Šatrovska, jāņem vērā arī lielākā attālumā esošās AES, un 500 kilometru rādiusā ap Latviju kopumā atrodas deviņas atomelektrostacijas.

“Protams, militārais iebrukums Ukrainā centram devis iemeslu veikt regulāru izvērtēšanu arī citām atomelektrostacijām, piemēram, Ukrainā. Līdz ar to arī ikdienā, ja iespējamais radiācijas apdraudējums var rasties ārpus 500 kilometru rādiusa, mēs tāpat vērtējam, kādu apdraudējumu tas radītu Latvijas iedzīvotājiem,” stāsta D. Šatrovksa, norādot, ka Ukrainā kopumā atrodas četras atomelektrostacijas ar 16 kodolreaktoriem.

Viņa uzsver – centrs katru dienu saņem aktuālo informāciju no Ukrainas kolēģiem par notiekošo sājos radioaktīvajos objektos.

Tāpat Radiācijas drošības centra direktore atzīmē, ka centrs darbības režīms radiācijas krīzes situācijās ir 24/7. Vērtējot konkrēto situāciju, ir vairāki nosacījumi, kas tiek ņemti vērā. Tiek veikts noteiktās radiācijas situācijas novērtējums. Nepieciešamības gadījumā centrs veic radiācijas mērījumus. Vienlaikus būtiski atzīmēt – centrs aktīvi izmanto radiācijas monitoringa stacijas gan Latvijā, gan citās valstīs.

Vēl viens palīgrīks, uzraugot radiāciju un  novērtējot situāciju, ir metroloģiskās prognozēs, jo radiācijas izplešanos nosaka attālums no radiācijas izcelsmes vietas, laiks un barjera. “Jo tālāk atrodamies no objekta, jo mazāk ir risks,” saka D. Šatrovska.

Radiācijas jomā arīdzan ir izstrādāti mehānismi, kā starptautiski apziņot citu valstu iestādes par notikumiem radiāciju saturošos objektos.

Tāpat arī  Radiācijas drošības centrs kopš Krievijas uzsāka karu Ukraina rūpīgi seko līdzi sociālajos tīklos esošajai informācijai. “Ņemot vērā, ka tas ir militārs konflikts, jāseko līdzi ne tikai oficiālo iestāžu informācijai, bet arī sociālajos tīklos pieejamajai informācijai, lai iespējami vairāk būtu lietas kursā par notiekošo,” viņa norāda.

Viens no būtiskākajiem rīkiem, lai centrs droši varētu norādīt, ka radiācijas draudu nav, ir Valsts vides dienesta rīcībā esošās viscaur Latvijā izvietotās 20 spektrometriskās monitoringa stacijas. Papildus arīdzan ir arī ūdens monitoringa stacijas, kas izvietotas Daugavā. Šo iekārtu iegūtie dati Radiācijas drošības centram tiek piegādāti ik pēc desmit minūtēm. “Tas nozīmē, ka mēs regulāri saņemam informāciju par aktuālo radiācijas situāciju Latvijā,” uzsver D. Šatrovska.

Vienlaikus gan ar Latvijas teritorijā iegūtajiem mērījumiem apdraudējuma noteikšanai vien nepietiek, līdz ar to centrs vērtē arī starptautiski pieejamo informāciju. Eiropas Komisija izveidojusi platformu, kurā nonāk dati par dažādu Eiropas valstu radiācijas monitoringa staciju darbu un datiem. Tāpat tiek regulāri sekots līdzi citu valstu oficiālajiem radiācijas monitoringa staciju datiem, tostarp Ukrainas.

Tāpat radiācijas kontekstā ļoti būtiski jāņem vērā meteoroloģijas prognozes. Līdz ar to centram ir cieša sadarbība ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, no kura tiek saņemt informācija par tuvāko dienu laikapstākļu prognozēm, kā arī informāciju, kā un kādās trajektorijās potenciālais piesārņojums varētu izplatīties atomelektrostaciju avāriju gadījumā.

To atzīmēja arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis, sakot – ķīmisko vielu vai radiācijas koncentrācija un izplešanās atkarīga no meteoroloģiskajiem apstākļiem, tostarp vēja ātruma un virziena. Tikai pēc tā iespējams saprast, kurš ir cilvēkiem drošākais evakuācijas maršruts un pulcēšanās vieta.

“Ja redzams ķīmisko vielu mākonis, noplūde, tad cilvēkiem no negadījuma vietas jāevakuējas perpendikulāri vēja virzienam. Tā cilvēki vienmēr izkļūs no apdraudošo vielu koncentrācijas,” viņš sacīja.

D. Šatrovska arī papildināja – meteoroloģiskās prognozes tiek izmantotas, lai prognozētu piesārņojuma apmērus.

Runājot par aizsardzības pasākumiem radiācijas noplūdes gadījumā, Radiācijas drošības centra vadītāja skaidroja, ka drošības pasākumi tiek pielāgoti radiācijas noplūdes vietas attālumam jeb – jo šī vieta ir tuvāk, jo aizsardzības pasākumi ir stingrāki, ar lielākiem ierobežojumiem. Stingrākiem drošības pasākumi skars piecu kilometru zonu ap radiācijas noplūdes vietas, otrā zona ir 30 kilometru zona, trešā zona ir 100 kilometru, savukārt ceturtā ir 300 kilometri ap atomelektrostaciju.

“Svarīgi saprast, ka šīs zonas attiecas uz aktīvu atomelektrostaciju, tāpēc šis piemērs neattiecas uz Černobiļas AES, jo tā ir slēgta. Līdz ar to apdraudējums no Černobiļas AES un rīcība, kas no tā izriet, būt citādāki,” uzsver D. Šatrovska.

Tikmēr rīcība radiācijas apdraudējuma gadījumā, ja to rada aktīva atomelektrostacija, tad 30 kilometru zonā nepieciešama tūlītēja evakuācija un joda profilakse. Attālinoties no atomelektrostacijas, aizsardzības pasākumi samazinās.

Viņa arī uzskar – būtiski, ka sabiedrība uzticas valsts iestādēm, jo, saņemot informāciju par konkrēto situācija, iedzīvotājiem caur valsts iestādēm arī tiks doti ieteikumi un norādījumi par rīcību krīzes situācijā.

Savukārt, ja tiek runāts par 500 kilometru zonu, kurā no Latvijas atrodas deviņas atomelektrostacijas, tad šādā situācijā radiācijas piesārņojuma līmenis būtu mazāks, tāpat kā drošības pasākumi.

“Zaporižjas atomelektrostacija Ukrainā atrodas aptuveni 1000 kilometru attālumā no Latvijas, tas nozīmē, ka radiācijas apdraudējums mūsu valstij ir krietni mazāks,” viņa saka.

D. Šatrovska arī atzīmē, ka, ja pastāv radiācijas apdraudējums, ir jābūt ļoti ātrai reakcijai, iestāžu sadarbībai, tāpēc gan Valsts civilās aizsardzības plānā, gan normatīvajos aktos noteiktas skaidras iestāžu atbildības, sadalītas kompetences.

“Pat tad, ja Latvijai radiācijas draudu nav, centrs regulāri sniedz aktuālo informāciju par notiekošo radiācijas kontekstā un uzrauga drošības situāciju,” viņa skaidro.

Tāpat būtiski, ka radiācijas kontrole tiek nodrošināta ikdienā, un, ja valstij pastāvētu radiācijas risks, tā kontrole notiktu uz valsts robežām.

“Iedzīvotājiem būtiski saprast, ka Latvijai radiācijas apdraudējuma šobrīd nav. Vienlaikus būtiski, ka sabiedrība zina, kā rīkoties šādas krīzes situācijā. Ja šāds apdraudējums pastāv – jāatrodas telpās, jo būtiska ir gan šī barjera, gan arī būtiski, ka iespējams saņemt aktuālo informāciju par notiekošo. Pēdējā laikā arī saņemti jautājumi, vai Latvijas iedzīvotājiem nepieciešama joda profilakse. Jāatceras, ka joda profilakse nav zāles pret radiāciju, un Latvijas iedzīvotājiem šie pasākumi nav nepieciešami, jo, pirmkārt, valsts atrodas gana tālu no kaimiņvalstu atomelektrostacijām. Latvijai radiācija draudu nav,” uzsver D. Šatrovska.

Viņa arī norāda, ka Veselības ministrija ir sagatavojusi informāciju par joda profilaksi (https://bit.ly/36anQ89 ), kā arī Valsts vide dienests ir sagatavojis informatīvo materiālu par aizsardzības pasākumiem atomelektrostaciju avāriju gadījumā (https://bit.ly/3KxXqMp )

Tikmēr M. Baltmanis arī atzīmēja – radiācijas apdraudējuma gadījumā cilvēkiem pēc iespējas vairāk ieteicams uzturēties iekštelpās. Ja cilvēks bijis ārā, tad viņam regulāri jāmazgā rokas, mati, lai radioaktīvos putekļus nomazgātu. Tāpat radiācijas noplūdes gadījumā ārā ir kategoriski aizliegts ēst, smēķēt un dzert.

“Jo sagatavotāki iedzīvotāji būs, jo mierīgāk iespējams krīzi pārvarēt,” norāda M. Baltmanis, aicinot cilvēkus izstudēt gan Aizsardzības ministrijas sagatavoto bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā”, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sagatavoto bukletu “Vai tu zini, kā rīkoties ārkārtas gadījumos?” Viņš arī mudina ikvienu sagatavot ārkārtas gadījumu somu, lai apdraudējuma gadījumā cilvēki būtu gatavi pārvietoties tūlītēji, ja nepieciešams. Pamatlietas, kurām jābūt līdzi evakuācijas gadījumā, ja nav sagatavota ārkārtas gadījumu soma, ir sakaru līdzekļi, nauda, personu apliecinoši dokumenti.

Dalies ar šo ziņu