Pentagons: Ķīna un Krievija izmantos kibertehnoloģijas, lai sētu haosu, ja sāksies karš

Pasaulē
Defence news/ Sargs.lv
Pentagons
Foto: AFP/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Pentagona publiskotā kiberstratēģija atklāj, ka Ķīna un Krievija ir gatavas izvērst virkni kiberuzbrukumu ASV kritiskajai infrastruktūrai un aizsardzības tīkliem, ja izceltos karš, vēsta militārais medijs “Defence News”.

Šāda taktika, kuras mērķis ir sēt haosu, novirzīt vērtīgos resursus un paralizēt militāro mobilizāciju, tika novērota Austrumeiropā, kad Krievija iebruka kaimiņos esošajā Ukrainā. Tagad tā ir kļuvusi par svarīgu Pentagona jaunās 2023. gada kiberstratēģijas daļu. Neklasificēts dokumenta kopsavilkums tika publiskots 12. septembrī.

"Amerikas Savienotajās Valstis izaicina ļaunprātīgi kiberaktori, kuri cenšas izmantot mūsu tehnoloģiski vājās vietas un graut mūsu militāro spēku konkurētspēju," teikts kopsavilkuma ievadā.

"Tie ir vērsti uz mūsu kritisko infrastruktūru un apdraud amerikāņu tautu. Aizsardzība pret šiem kiberdraudiem un to pārvarēšana ir Aizsardzības departamenta obligāts uzdevums,” tiek uzsvērts dokumentā.

ASV aizsardzības amatpersonas jau sen ir norādījušas uz Ķīnas un Krievijas radīto apdraudējumu. Lai gan Ķīna rada visnopietnākos un ilgtermiņa draudus, amatpersonas uzskata, ka Krievija rada daudz tūlītējas bažas.

Abām valstīm ir nopietns kiberuzbrukumu spēju potenciāls. Starptautiskā Stratēģisko pētījumu institūta ziņojumā 2021. gadā Ķīna un Krievija pēc tās kiberspējām tika ierindotas reitingu otrajā vietā. ASV ierindojās pirmajā vietā.

Jaunā ASV kiberstratēģija, kas aizstāj 2018. gada versiju, Ķīna tiek raksturota kā “plašs un visaptverošs” kiberspiegošanas drauds, kas slēpjas aiz komercnoslēpumiem, lai uzraudzītu ASV pilsoņus. Ka nozīmīgs drauds tiek noteikta arī Krievija, kas ir iepraktizējusies interneta un sociālo tīklu manipulācijā un kritiskās infrastruktūras, piemēram, cauruļvadu, slimnīcu un transporta iznīcināšanā.

Konferencē Nacionālajā ostā Merilendā 11. septembrī atvaļinātais Gaisa spēku brigādes ģenerālis un bijušais federālais informācijas drošības virsnieks Gregorijs Tohils (Gregory Touhill) norādīja, ka visu augstāko amatpersonu prātos ir gan iekšējās, gan ārējās kiberproblēmas. "Mēs turpinām uztvert kritisko infrastruktūru kā kiberuzbrukumu mērķi, tostarp tādi uzbrukumi kā pakalpojumu atteikums, ļaunprātīga programmatūra, izpirkuma programmatūra, intelektuālā īpašuma zādzības. Mēs par to esam ļoti noraizējušies," atklāja atvaļinātais ģenerālis.

Pentagona stratēģija sakrīt ar Baltā nama digitālās aizsardzības plāniem, kas tika ieviesti martā. Tajos Džo Baidena administrācija apsolīja izmantot "visus nacionālās varas instrumentus", lai izjauktu un likvidētu ļaunprātīgos kiberaktorus tuvumā un tālumā.

Lai to paveiktu, būs jāsadarbojas ar ārvalstu valdībām, nozares līderiem un citiem.

"Diplomātiskā un militārā sadarbība ir būtiska stratēģiskā priekšrocība. Kibertelpā sabiedroto un partneru spējas apvienojas ar ASV spējām, lai nodrošinātu savlaicīgu informācijas apmaiņu un savietojamību, kā arī veicinātu mūsu kolektīvo drošību," teikts Pentagona stratēģijā.

Dalies ar šo ziņu