Krievijas pasūtītās 174 000 diplomātiskās pases rada aizdomas par spiegošanu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Dailymail
Krievijas diplomātiskā pase spiegošanā apsūdzētajam Aleksejam Moreņetsam
Foto: Krievijas diplomātiskā pase spiegošanā apsūdzētajam Aleksejam Moreņetsam Foto: AP/Scanpix

Krievija pasūtījusi 174 000 jaunu diplomātisko pasu, taču ministrijā, kuru vada Ukrainas kara piekritējs Sergejs Lavrovs, ir ne vairāk kā 15 000 darbinieku, no kuriem tikai katrs trešais varētu pretendēt uz diplomāta statusu, ziņo "Dailymail".

Krievija ir pasūtījusi desmitiem tūkstošu jaunu diplomātisko pasu, lai ļautu amatpersonām, spiegiem un viņu laulātajiem apiet Rietumu sankcijas.

Ārlietu ministrija Maskavā pēkšņi pieprasīja ātri izdrukāt gandrīz 175 000 elitāro ceļošanas dokumentu par 3,3 miljoniem mārciņu.

Opozīcijas plašsaziņas līdzekļa "SOTA" ziņojumā teikts, ka saskaņā ar Krievijas tiesību aktiem FSB drošības dienesta (padomju laika KGB lielākā pēctecis) un prezidenta apsardzes darbinieki, dodoties ārvalstu komandējumos, var saņemt diplomātiskās pases.

Arī deputāti, tiesneši un prokurori var pretendēt uz prestižajām pasēm, kas var paātrināt ceļošanu un palīdzēt izvairīties no vīzu izsniegšanas dažās valstīs. Uz tām var pretendēt arī laulātie un tūkstošiem ierēdņu, kas strādā Kremļa birokrātijā.

Ārlietu ministrija jauno rīkojumu izdeva, ņemot vērā bezprecedenta sankcijas, ko piemēro Rietumi un kas ierobežo daudzu Krievijas elites pārstāvju ceļošanas iespējas.

Pastāv aizdomas, ka šīs pases izmantos Krievijas amatpersonas un spiegi, kas vēlas iekļūt Rietumos.

Dalies ar šo ziņu