Palielinot hibrīduzbrukumu Polijai, Lukašenko Krievijai prasa piegādāt “Iskander” raķetes

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
Taktiski operatīvo raķešu komplekss "Iskander"
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix

Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko Krievijas autoritārajam prezidentam Vladimiram Putinam atkārtoti pieprasījis piegādāt savas valsts bruņotajiem spēkiem taktisko ballistisko raķešu sistēmas “Iskander”, vēsta ASV aizsardzības nozares medijs “Defense News”.

Ar šādu atkārtotu pieprasījumu A. Lukašenko vērsies pie Krievijas laikā, kad viņa vadītais režīms mākslīgi radījis migrācijas krīzi pie Polijas, Lietuvas un Latvijas robežām, atriebjoties Eiropas Savienības valstīm par pret režīmu ieviestajām sankcijām.

“Manā rīcībā jābūt raķešu palaišanas iekārtām, kuru darbības rādiuss ir vismaz 500 kilometri,” A. Lukašenko sacīja intervijā Krievijas militārajam propagandas žurnāla “Nacionaļnaja Oborona”. “Man valsts Rietumos un Dienvidos ir vajadzīgi vairāki šo raķešu divizioni. Lai viņi tur stāv. Tie būtu 500 kilometru rādiusa ieroči, jo mūsu raķešu kompleksa “POLONEZ” rādiuss ir tikai līdz 300 kilometriem,” teica Baltkrievijas diktators.

Attālums starp Baltkrievijas galvaspilsētu Minsku un Polijas galvaspilsētu Varšavu ir aptuveni 546 kilometri.

“Iskander” ieroču ražotāja Krievijai šīs raķetes iepriekš piegādājusi arī Armēnijai un Alžīrijai.

Image
Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko un Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: Baltkrievijas pašpasludinātais līderis Aleksandrs Lukašenko un Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins/Reuters/Scanpix

A.Lukašenko ar šādu prasību pie Krievijas līdera vērsies pēc tam, kad pēdējo nedēļu laikā uz robežas ar Poliju viņa vadītais režīms ir sakoncentrējis lielu skaitu Tuvo Austrumu valstu migrantu, kuri tiek pamudināti iesaistīties nekārtībās ar Polijas bruņoto spēku karavīriem, robežsargiem un Polijas policiju. Eiropas Savienība un NATO asi nosodījusi A. Lukašenko represīvo režīmu, nosaucot migrantu ievešanu un virzīšanu uz Poliju par hibrīdkara ieroci, kas vērsts pret Baltijas valstīm un Poliju.

Pamazām pazeminoties gaisa temperatūrai un turpinoties migrantu “spiešanai” Polijas virzienā, arvien saasinās arī humanitārā krīze.

Polijas ārlietu ministra vietnieks Marcins Przidaks iepriekš paziņoja, ka situācija pie Polijas un Baltkrievijas robežas kļūst arvien neprognozējamāka. Līdz ar Minsku viņš migrantu virzīšanas līdzdalībā apsūdzēja arī A. Lukašenko režīma ciešāko atbalstītāju – Kremli.

“Situācijas eskalācijas risks ļoti reāls un ļoti augsts”, teica Polijas ārlietu ministra vietnieks tiešsaistes diskusijā Vašingtonā bāzētajai domnīcai “Atlantic Council”. “Ne Minska, ne Maskava šobrīd nav ieinteresētas šīs krīzes mazināšanā,” viņš piebilda.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Latvija kopā ar Lietuvu ir gatava atbalstīt Polijas aicinājumu iedarbināt NATO dibināšanas līguma 4. pantu, kas paredz sabiedroto konsultācijas gadījumos, ja kāda no alianses dalībvalstīm uzskata, ka ir apdraudēta tās drošība vai teritoriālā integritāte.

Eskalējoties hibrīdkara apdraudējumam uz Polijas un Baltkrievijas robežas, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki Latvijas Dienvidaustrumu reģionos uzsākuši iepriekš neizziņotas militārās mācības “Decisive Point”, kurās kopumā būs iesaistīti 3000 karavīru un zemessargu.

Dalies ar šo ziņu