Lietuvas ministrs: Minskas lidostai jākļūst par lidojumu aizlieguma zonu

Ārvalstīs
LETA/BNS
Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Foto: Edijs Pālens/LETA

Ir jāpanāk, lai Minskas lidosta kļūst par lidojumu aizlieguma zonu un tur nenolaižas neviena lidmašīna ar nelegālajiem migrantiem, pirmdien pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmes Briselē paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Svarīgākais jautājums mums ir situācija uz Lietuvas un Polijas robežas, un šodien mēs to apspriedīsim, pievērsīsimies sankciju tēmai, bet es ieteikšu iet tālāk - Minskas lidosta vismaz uz kādu laiku jāpadara par lidojumu aizlieguma zonu. Jāpanāk, lai ne Minskā, ne arī kādā citā Baltkrievijas lidostā nenolaižas neviena lidmašīna ar cilvēkiem, kuri vēlas (..) nelegāli šķērsot robežu," viņš norādījis.

Vienlaikus ministrs uzsvēris, ka ir svarīgi radīt nelegālajiem migrantiem iespēju atgriezties izcelsmes valstīs, nodrošinot humāno koridoru.

"Vēl viens jautājums - kā mēs tiem cilvēkiem, kuri jau atrodas Baltkrievijā, nodrošināsim drošu koridoru atceļam. Mums jāsadarbojas ar starptautiskajām institūcijām - Apvienoto Nāciju Organizāciju un citām, lai cilvēki varētu nokļūt atpakaļ. Ja spēsim izveidot drošu koridoru, Lietuvas valdība būs gatava sniegt palīdzību cilvēkiem, kuri atgriežas mājās," viņš piebildis.

Landsberģis arī paudis pārliecību, ka līdztekus sankcijām jārunā par to cilvēku tiesisko atbildību, kuri iesaistīti migrantu nogādāšanā pie ES robežām.

"Jārunā ne tikai par sankcijām, bet arī par Baltkrievijas režīma nākotni, kad sankciju ietekme būs izsmelta, jārunā par juridiskajām sekām tiem, kuri piedalījušies cilvēku nogādāšanā uz Baltkrieviju un izraisījuši tik daudz cilvēcisku traģēdiju pie Polijas un Lietuvas robežas ar šo valsti," norādījis ministrs.

Dalies ar šo ziņu