Lietuva izstrādā kritērijus, kuru gadījumā būtu nepieciešama NATO palīdzība uz Baltkrievijas robežas

Ārvalstīs
LETA/BNS
bilde
Foto: Foto: Scanpix/AFP

Lietuvas Valsts aizsardzības padome piektdien vienojusies par kritērijiem, kas noteiktu nepieciešamību vērsties pie NATO saistībā ar spriedzi pie Baltkrievijas un Eiropas Savienības (ES) valstu robežām.

"Panākta vienošanās par konkrētiem kritērijiem, kuru gadījumā būtu vajadzīga papildu palīdzība, vēršoties pie NATO un aktivējot atsevišķus (..) pantus,“ žurnālistiem pēc padomes sēdes sacījis prezidenta Gitana Nausēdas galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Darjus Kuliešius.

Viņš piebildis, ka pirms tāda lēmuma pieņemšanas tiktu panākta visu valsts augstāko amatpersonu vienošanās, bet pašu kritērijus nav komentējis, norādot, ka tie ir daļa no Lietuvas nacionālās drošības taktikas.

Nelegālās migrācijas spriedze, ko vairākus mēnešus izjūt Eiropas Savienības (ES) valstis, kas robežojas ar Baltkrieviju, šonedēļ pieņēmusies spēkā, Baltkrievijā pie Polijas robežas koncentrējoties lielam skaitam migrantu un notiekot mēģinājumiem vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdz Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pērn notikušo protestu vardarbīgu apslāpēšanu.

Lietuvas Seims šonedēļ pēc valdības ieteikuma nolēma uz vienu mēnesi ieviest pastiprinātu ārkārtējo stāvokli pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu, kā arī nelegālo migrantu izmitināšanas vietās. Lietuva arī nosūtījusi uz Baltkrievijas pierobežu policijas un karavīru papildspēkus.

Dalies ar šo ziņu