Polija aicina paplašināt ES un NATO sadarbību, lai pretotos Krievijas ietekmes pieaugumam

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
Polijas prezidents Andžejs Duda uzstājas Varšavas drošības forumā
Foto: Foto: Zumapress.com/Scanpix

Ciešāka Eiropas Savienības un NATO sadarbība, apvienojumā ar alianses turpmāko paplašināšanos, varētu veicināt spēcīgāku atturošo pieeju Maskavas ģeopolitiskajām ambīcijām, šādu viedokli Varšavas drošības forumā pauda Polijas prezidents Andžejs Duda.

Polijas valsts vadītājs savā runā atzina, ka ciešāka ES un NATO sadarbība spētu ierobežot arvien pieaugošo Krievijas militāro ekspansionismu.

“Mums nepieciešama cieša partnerība starp NATO un ES, lai nodrošinātu abu organizāciju sinerģiju. Krievija paplašina savu militāro klātbūtni, apdraudot NATO ne tikai no Austrumiem, bet arī no Ziemeļiem un Dienvidiem,” sacīja A. Duda.

Polijas prezidents atzina, ka šobrīd tiek izstrādāta ES Stratēģiska kompasa stratēģija, kas definēs bloka drošības un aizsardzības politiku. Lai tā būtu efektīva, tai jābūt saskaņā ar NATO Stratēģiskā koncepta dokumentu.

A.Dudas runa saskanēja ar Polijas Nacionālā drošības biroja Pāvela Soloha (Paweł Soloch) iepriekš sacīto.

«Krievijas Federācijas militārais potenciāls turpina pieaugts. Mūsu gadījumā šie apstākļi rada nepieciešamību šai realitātei pielāgot NATO spējas, tostarp, izmantojot Eiropas Savienības rīcībā esošos instrumentus,” sacīja P.Solohs. “Lai arī kopumā NATO ir ievērojami lielāks potenciāls nekā Krievijai, Krievijas savilktie spēki pie alianses robežām tai sniedz taktiskas un arī operatīvas priekšrocības, kas ietvertas noteiktā laika periodā,” viņš sacīja.

P. Solohs arī uzsvēra – gan NATO, gan ES durvīm ir jābūt atvērtām jaunām dalībvalstīm. To Polijas Nacionālā drošības biroja vadītājs sacīja, klātesot Ukrainas ārlietu ministram Dmitro Kulebam (Dmytro Kuleba), kurš arī piedalījās Varšavas drošības forumā.

Ukrainas parlaments 2017. gadā pieņēma likumu, nosakot valsts dalību NATO, kā tās galveno stratēģiskās drošības politikas mērķi. Šie likumdošanas grozījumi tika pieņemti trīs gadus pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā, nelikumīgi okupējot un anektējot Krimas pussalu un izraisot karu Austrumukrainā, lai kavētu valsts prorietumniecisko kursu.

Varšavas drošības foruma laikā uzstājās arī D. Kuleba.

“Visa Krievijas pret NATO vērstā politika ir bāzēta pieņēmumā, ka NATO klātbūtne kā tāda netālu no Krievijas robežām ir provokācija. Jebkas, ko mēs darītu, no Krievijas puses tiks nosaukts par provokāciju. Tādējādi vienīgais jautājums, kas būtu jāuzdod pašam NATO, ir - vai jūs kaut ko darīsiet [alianses paplašināšanas jautājumā], vai tomēr nē,” norādīja Ukrainas ārlietu ministrs.

Paralēli Varšavas drošības forumam, 5. oktobrī Vašingtonā viesojās NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Pēc tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu viņš pārrunāja atbalsta paplašināšanu Ukrainai. Alianses ģenerālsekretārs atzina – laika periodā, kad Ukrainas dalība aliansē vēl tiek apspriesta, NATO dalībvalstīm nepieciešams pastiprināt atbalstu Ukrainas centienos reformēt savu drošības sektoru, kā arī īstenot pretkorupcijas pasākumus.

Dalies ar šo ziņu