“Sargs.lv” pēta: kāda būs VAD karavīra ikdiena Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē

NBS
Sargs.lv
Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādes karavīrs kaujas izlūkošanas mašīnā CVRT šķērso Lilastes ezeru
Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Pirmajā Valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumā uzņemtos jauniešus jau šogad plānots nosūtīt uz Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi Ādažos. Provizoriski plānots uz brīvprātības pamata līdz 15. maijam uzņemt 300 jauniešus, kuri 11 mēnešos ilgo dienestu uzsāktu jau 1. jūlijā. “Sargs.lv” aicināja uz sarunu Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādes vecāko instruktoru štāba virsseržantu Lauri Krīgeru, lai detalizēti uzzinātu, kāda būs VAD karavīra ikdiena Mehanizētajā kājnieku brigādē.   

L. Krīgers sarunas sākumā pauž, ka aktīvi notiek sagatavošanās darbi VAD 2023. gada vasaras iesaukumam, kas turpinās no pagājušā gada rudens.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīrs piedalās "Berešu maršā"
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīrs piedalās "Berešu maršā" / štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija
“Tā kā sākotnēji dienestu bija plānots sākt jau šī gada sākumā, mēs savlaicīgi uzsākām gatavošanos, jo zinājām, ka Mehanizētā kājnieku brigāde būs viens no lielākajiem VAD karavīru pieņēmējiem. Kad dienesta ieviešana tika pārcelta vēlēšanu dēļ, tas mums deva vēl pusgadu laika plānošanai.”

Štāba virsseržants informē, ka notiek apmācības programmu un materiāltehnisko līdzekļu – individuālā un kolektīvā ekipējuma – sagatavošana. Brigāde šobrīd orientējas uz optimālo skaitu – 400 VAD karavīri gada periodā. Ja skaits būs mazāks, iespējams, brigāde jau janvārī varēs uzņemt nākamo grupu. Plānots turpmāko gadu laikā šo kapacitāti palielināt, taču tas būs atkarīgs gan no personāla, īpaši instruktoru, pieejamības, gan infrastruktūras, jo šobrīd brigādei fiziski nav iespēju nodrošināt vietu kazarmās lielākam skaitam cilvēku.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes karavīri piedalās "Berešu maršā"
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes karavīri piedalās "Berešu maršā" / štāba virsseržants Gatis Indrēvics.

Sākumā jauniesauktie dosies uz Rekrutēšanas un atlases centru, izies fiziskās un psihiskās veselības pārbaudes pie NBS ārstiem Rīgā – faktiski, šis process būs līdzīgs kā profesionālā dienesta karavīriem. Pēc tam viņi nonāks savā vienībā pēc sadales un pieprasījuma.

“Šobrīd mēs plānojam VAD karavīrus integrēt esošajās vienībās, jo mums nav kapacitātes izveidot jaunu bataljonu tikai VAD dienestam,” atklāj L. Krīgers. “Turklāt – tas nav noslēpums – mums šobrīd trūkst profesionālā dienesta karavīru, neesam aizpildījuši visas štata vietas, tāpēc VAD karavīri būs pienesums tieši tām vienībām, kur trūkst profesionālā dienesta karavīru.”

Jau 1. jūlijā VAD karavīri nonāks Ādažu militārajā bāzē, tālāk viņiem plānots aptuveni pusotru līdz divas nedēļas ilgs adaptācijas laiks.

“Saprotams, ka jaunajiem karavīriem pirms dienesta būs zināms stress, tomēr jauna vide un apstākļi, tāpēc dosim viņiem iespēju pierast pie bāzes un tās ikdienas dzīves,” piebilst štāba virsseržants. Līdz šim PD karavīriem tika nodrošināta piecas dienas ilga adaptācija, bet VAD karavīriem šis periods būs ilgāks. Šo divu nedēļu laikā netiek plānots VAD karavīrus ierobežot. Pašā pirmajā nedēļas nogalē iecerēts sarīkot vecāku apmeklējuma dienu, lai vecākiem būtu iespēja atbraukt uz bāzi un pašiem apskatīties, kur viņu atvases šos 11 mēnešus uzturēsies. “Ideju par vecāku dienu aizguvām no igauņu pieredzes, kuriem tā kļuvusi par veiksmīgi tradīciju,” atklāj L. Krīgers.

Šo divu nedēļu laikā VAD karavīri varēs iepazīties ar savu izvietojumu, ar vienību, ar militārā dienesta gaitu, saņemt formu un individuālo ekipējumu, izdarīt nepieciešamās vakcinācijas, apgūt militāros reglamentus un ierindas mācības pamatus. Viņiem notiks psihologa un kapelāna nodarbība, arī brigādes virsseržants sniegs ievadlekciju.

“Mēs ierādīsim, kā saklāt gultu, kā sakārtot savas mantas, kā uzturēt sevi kārtībā – visas standarta lietas, ko apgūst jebkurš karavīrs pamatapmācībā. Telefons mācību laikā, protams, būs jāatstāj skapītī,” par pirmajiem soļiem militārajā dienestā stāsta Mehanizētās kājnieku brigādes vecākais instruktors.

Karavīru diena sāksies 06.30, kā ierasts, sekos viegla rīta rosme, lai pamostos, pēc tam rīta higiēna, brokastis, rīta apskate, tālāk no 09.00 līdz 17.00 nodarbības. Dienas vidū pusdienas, bet pēcpusdienā plānotas fiziskās sagatavotības nodarbības. Šobrīd vakara junda jeb vakara pastaiga ar ierindas mācību netiek plānota, taču pilnībā izslēgt to nevar, teiksim, ja būs nepieciešama papildus ierindas mācības apguve. Taču faktiski VAD karavīriem pēc vakariņām paredzēts brīvais laiks un gatavošanās naktsmieram, kas iestājas 22.30.

Neizpaliek arī jautājums par meitenēm VAD dienestā – lai gan iesaukt viņas nav plānots, sievietēm ir iespējas pieteikties brīvprātīgi tāpat kā puišiem. Viņām apstākļi būs tādi paši kā PD kareivēm – atsevišķas dušas un labierīcības, taču kazarmās situācija var būt dažāda. “Ja meiteņu būs pietiekami daudz un mums būs iespējas, loģiski, ka nodrošināsim viņām atsevišķu telpu kazarmās. Taču, ja vienībā būs tikai dažas meitenes, iespējams, viņām nāksies dzīvot kopējās kazarmās,” L. Krīgers stāsta par sieviešu karavīru ikdienu Mehanizētajā kājnieku brigādē. Mācību procesā visi, protams, piedalās kopā.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kareive piedalās "Berešu maršā"/srž. Ēriks Kukutis /Aizsardzības ministrija
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kareive piedalās "Berešu maršā"/srž. Ēriks Kukutis /Aizsardzības ministrija
“Īpašu uzmanību esam pievērsuši fiziskās sagatavotības nodarbībām, lai sabalansētu programmu dažādām slodzēm un cilvēku spējām. Veiksim fiziskās pārbaudes, lai novērtētu viņu stāvokli, un tad programma tiks pielāgota,” uz jautājumu par karavīru fizisko trenēšanu atbild L. Krīgers. Viņš norāda, ka, iespējams, nāksies sadalīt audzēkņus grupās.

“Četru piecu mēnešu laikā ceram viņus sagatavot atbilstoši NBS standartiem. Normatīvi uz vērtējumu viņiem jākārto nebūs, taču viņu fizisko stāvokli novērtēsim, balstoties uz NBS normatīviem,” piebilst štāba virsseržants. “Mūsu mērķis ir, lai VAD karavīrs pamatapmācības laikā būtu nostiprinājis savu dziļo muskulatūru un spētu ar mugursomu noiet konkrēta garuma maršu bez laika kontroles. Respektīvi, lai VAD karavīrs būtu fiziski gatavs uzsākt speciālistu kolektīvo apmācību un iekļauties vienībā kopā ar PD karavīriem.”

Gan adaptācijas periodā, gan pamatapmācības laikā VAD karavīru mācību grafiks noritēs pēc principa – no pirmdienas līdz piektdienai kazarmu režīms Ādažos, bet jau piektdienas vakarā, ja nebūs nekādu pārkāpumu vai citu problēmu, viņi varēs doties uz mājām. Svētdienas vakarā viņiem būs jābūt atpakaļ bāzē, lai pirmdienas rītā atsāktu nodarbības.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīrs mācībās "Namejs 2021"/ št. vsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīrs mācībās "Namejs 2021"/ št. vsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Šobrīd pamatapmācības kurss VAD karavīriem tiek plānots astoņu nedēļu garumā – tas būs unikāli pielāgots tieši VAD. Pamatapmācību šiem karavīriem nodrošinās konkrēta vienība. Teiksim, ja ieradīsies 200 VAD karavīri, simts no viņiem uzņems 1. Mehanizētais bataljons, bet otru simtu – 2. Mehanizētais bataljons. Un tālāk attiecīgi šie bataljoni ar saviem instruktoriem organizēs gan adaptācijas periodu, gan pamatapmācību, gan speciālistu kolektīvo apmācību.

Pamatapmācības kursa laikā VAD karavīri dzīvos atsevišķi savā kazarmu sekcijā. Pēc pamatapmācības beigām viņi tiks integrēti savā attiecīgajā vienībā, lai tālāk apgūtu specialitāti – strēlnieks, ložmetējnieks, granātnieks, šoferis, mediķis vai sakarnieks. Būs iespēja apgūt arī darbu ar brigādes rīcībā esošo bruņutehniku – bruņumašīnām “Patria”, pašgājējhaubicēm un izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām. Apmācības ilgums būs atkarīgs no specialitātes.

“Katrai vienībai būs konkrēts saraksts ar nepieciešamajām specialitātēm, un attiecīgi tās tiks sadalītas starp piesaistītajiem VAD karavīriem. Protams, visu adaptācijas un pamatapmācības laiku viņi tiks novēroti un vērtēti, izpētīta viņu iepriekšējā pieredze un zināšanas, lai saprastu, kuram kāda specialitāte būtu labāk piemērota,” skaidro L. Krīgers. “Taču uzreiz gribu teikt, ka to nevarēs pilnīgi brīvi izvēlēties – visi nevarēs kļūt par šoferiem vai mediķiem. Ja karavīrs izrādīs īpaši iniciatīvu un vēlmi apgūt konkrētu specialitāti, teiksim, ļoti vēlēsies kļūt tieši par ložmetējnieku, nedomāju, ka instruktoriem būs pretenzijas.”

Tiklīdz VAD karavīrs būs integrēts vienībā un sāksies kolektīvās apmācības, viņa ikdienas režīms būs tieši tāds pats kā PD karavīriem – no 08.30 līdz 17.00. Pārējais laiks pēc pašu ieskatiem – vai došanās mājās, vai arī uzturēšanās kazarmās, ja mājas ir pārāk tālu. VAD karavīriem būs jāiziet tās pašas kursu programmas, kas PD karavīriem – ja būs nepieciešams, tas ietvers arī mācības brīvdienās vai, piemēram, nedēļu ilgu uzturēšanos mežā vai poligonā.

Vienībā VAD karavīrs darīs visu to pašu, ko PD karavīri – piedalīsies visās nodaļas, vada, rotas līmeņa apmācībās, pēc tam darbosies savas vienības ikdienas rutīnā līdz dienesta laika beigām. Mehanizētajā brigādē vienībām ir savs cikls, pēc kura tās rotē katru nedēļu. Sarkanajā ciklā vienība uzturas kazarmās, izpilda norīkojumus, saimnieciskos pienākumos, funkcionē kā ātrās reaģēšanas spēks. Dzeltenajā režīmā vienība nodrošina atbalstu, teiksim, ja sarkanajai vienībai ir nepieciešams papildinājums, bet zaļajā režīmā – uzturas poligonā, veic lauka mācības.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās "Namejs 2021"
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās "Namejs 2021"/ št. vsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Pēc dienesta beigām, ja VAD karavīrs nevēlēsies turpināt dienestu kā PD karavīrs, viņš automātiski tiks ieskaitīts aktīvajā rezervē un katru gadu izies iemaņu atsvaidzināšanas mācības. “Piemēram, Igaunijā ekipējums katram obligātā dienesta karavīram pēc dienesta beigām tiek dots līdzi uz mājām, ietaupot laiku, lai pēc tam nebūtu atkal jāveic ekipējuma piemeklēšanas process. Ceru, ka Latvijā būs līdzīgi, taču šobrīd tas vēl nav skaidri zināms,” piebilst štāba virsseržants.

Viņš norāda, ka brigāde ir domājusi arī par VAD karavīru militāro izaugsmi. Šobrīd viņiem ir iespējas dienesta gaitā iegūt dižkareivja pakāpi, taču vismaz tuvāko gadu laikā, ja VAD karavīram būs vēlēšanās kļūt par instruktoru un iegūt kaprāļa pakāpi, viņam būs jāstājas profesionālajā dienestā un jāturpina sava izaugsme tur.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās "Namejs 2021"/ št. vsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri mācībās "Namejs 2021"/ št. vsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

“Mēs zinām, ka nākotnē būs nepieciešami instruktori un nodaļu komandieri, taču šāda līmeņa apmācības VAD laikā tiks ieviestas ne ātrāk par 2025. gadu. Augstskolu studentiem šajā ziņā būs priekšrocības, jo viņi varēs izvēlēties iegūt virsnieka pakāpi un kļūt par vada komandieri, studējot Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā,” par VAD karavīru tālāko karjeras attīstību stāsta Mehanizētās kājnieku brigādes vecākais instruktors.

Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiks līdz 15.maijam. Pilsoņi var zvanīt uz tālruni 67072793, rakstīt uz e-pastu vad@klustikaravirs.lv, vai doties uz Nacionālo bruņoto spēku Rekrutēšanas un atlases centru Krustabaznīcas ielā 9, Rīgā.

Plānots, ka Latvijā VAD karavīrs, kas dienestam pieteicies brīvprātīgi, saņems ikmēneša kompensāciju 600 eiro apmērā.

Dalies ar šo ziņu