Piesakoties VAD brīvprātīgi, kompensācijas apmērs dienesta gaitā sasniegs 7700 eiro

NBS
Sargs.lv
Karavīru zvēresta ceremonija NBS Kājnieku skolā Alūksnē
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Plānots, ka Valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri dienesta pienākumu izpildei pieteiksies brīvprātīgi, finanšu kompensācijās visa 11 mēnešu ilgā dienesta laikā kopumā saņems 7700 eiro.

Līdz ar Saeimas pieņemto Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumu, jauniešiem, kuri dienestam pieteiksies brīvprātīgi, tiks nodrošināta virkne dažādu ieguvumu. Plānots, ka brīvprātīgie VAD karavīri, atšķirībā no iesauktajiem, ikmēneša tēriņu segšanai saņems 600 eiro. Iesaukto kompensācija paredzēta divas reizes mazākā apjomā – 300 eiro mēnesī.

Papildus tiem karavīriem, kuri beigs dienestu, pienāksies atvaļināšanās kompensācija 1100 eiro apmērā. Tā ir ievērojama summa, kas palīdzēs jauniešiem atgriezties civilajā dzīvē un sasniegt savus personīgos mērķus.

Image
Infografika: Kompensācijas VAD karavīriem / Aizsardzības ministrija
Infografika: Kompensācijas VAD karavīriem / Aizsardzības ministrija

 

Plānots, ka kopumā dažādu finanšu kompensāciju apjoms VAD karavīriem, kuri dienestā būs iestājušies brīvprātīgi, sastādīs 7700 eiro.
Image
NBS karavīri sacensību "Baltic Warrior” laikā / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija
Foto: NBS karavīri sacensību "Baltic Warrior” laikā / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

VAD karavīriem, kuri dienestu pildīs Zemessardzē vai apgūs augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka kursu, kompensācijas apmēru aprēķinās proporcionāli par dienām, kurās tiks pildīts dienests.

 

VAD karavīriem, kuri dienesta izpildes laikā dzīvos kazarmās, tiks nodrošināta bezmaksas ēdināšana un dzīvesvieta. Jaunieši saņems pilnu apmaksātu veselības aprūpi, kā arī varēs izmantot NBS sporta infrastruktūru, lai uzturētu savu fizisko formu. Turklāt atsevišķos gadījumos VAD dienošajiem jauniešiem būs iespēja iegūt savai specializācijai atbilstošu autovadītāja apliecību.

Darba devējiem, VAD karavīriem sākot dienestu, būs arī pienākums saglabāt iesauktā darbinieka darba vietu, kurā atgriezties pēc dienesta pabeigšanas.

Līdzīga prasība attiecināta arī pret izglītības iestādēm, kurām būs jāsaglabā studiju vieta, kurā VAD karavīrs atgriezīsies pēc dienesta pabeigšanas.

Image
Brīvprātīgo rezervistu apmācības izlaidums NBS Kājnieku skolā Alūksnē/  Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija
Foto: Brīvprātīgo rezervistu apmācības izlaidums NBS Kājnieku skolā Alūksnē/ Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka 5. aprīlī Saeima trešajā – galīgajā – lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot, ka Latvijā tiek ieviests valsts aizsardzības dienests.

Valsts aizsardzības dienesta likums nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim – vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones – sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu uzsāks šī gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra – dienests tiek noteikts kā obligāts. Jāatzīmē, ka arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču, nepieciešamības gadījumā, trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiks līdz 15.maijam. Lai uzzinātu vairāk par pieteikšanos, kandidāti aicināti zvanīt uz tālruni 67072793 vai rakstīt uz e-pastu vad@klustikaravirs.lv.

Dalies ar šo ziņu