Ar laika kapsulas iemūrēšanas ceremoniju uzsāk ZS 35. kājnieku bataljona infrastruktūras būvdarbus

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien ar svinīgu piemiņas kapsulas iemūrēšanas ceremoniju uzsākta Zemessardzes 3. Latgales brigādes 35. kājnieku bataljona infrastruktūras būvdarbi, tostarp divu – materiāltehnisko līdzekļu un bruņojuma noliktavu būvniecība. Zemessardzes 35. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Jānis Svilpe norāda – jebkuras vienības kaujas spējas ietekmē tā bruņojuma kvalitāte, tāpēc ļoti būtiski ir to uzglabāšanas apstākļi. Līdz ar to topošās ēkas nesīs milzīgu ieguldījumu kā bataljonam, tā arī Zemessardzei kopumā.

Aizsardzības nozares vadība par uzsāktajiem būvdarbiem izsaka lielu gandarījumu, atzīmējot – uzsākts ilgi gaidīts un būtisks projekts, kas demonstrē gan Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūras attīstību, gan kaujas spēju stiprināšanu. Zemessardzes 35. kājnieku bataljonā paredzēta divu noliktavu , autotransporta zonas izbūve, inženiertīklu pārbūve, administratīvās jeb štāba ēkas rekonstrukcija, kā arī teritorijas labiekārtošana.

Aizsardzības ministrs Artis Pabirks, apsveicot bataljonu un Zemessardzi ar uzsākto projektu, norādīja – jaunā infrastruktūra ne tikai veicinās jau dienošo zemessargu dienesta pienākumu izpildi, bet arī uzrunās jaunos zemessargus stāties 35. kājnieku bataljonā. Tāpat uzsāktie būvdarbi esot kā piemērs citiem Zemessardzes bataljoniem un reģioniem, kuriem ir līdzīgas infrastruktūras vajadzības.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Līdzīgi, arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš uzsvēra, ka projekts ir viens no spilgtiem piemēriem, ka militāro objektu būvniecība norit ne tikai Ādažu un Lielvārdes militārajās bāzēs, bet arī no Rīgas tālāk esošās vienībās.

Šī projekta uzsākšana iezīmē pērn doto solījumu izpildi -  lai nodrošinātu kaujas spējas visos bruņotajos spēkos, Zemessardzē tiks ieguldīti vairāk nekā 100 miljoni eiro.

“Tas nozīmē, ka tas, ko šodien darām, ir liels solis uz priekšu infrastruktūras attīstībā, lai izveidotu pienācīgu vidi mūsu uzdevumu izpildei, kā arī, lai attīstītu loģistikas un nodrošinājuma sistēmas,” sacīja bruņoto spēku komandieris.

Gandarījumu izteica arī Zemessardzes štāba priekšnieks pulkvedis Viesturs Bubucis, uzsverot – tiek uzsākts šobrīd viens no apjomīgākajiem infrastruktūras attīstības projektiem Zemessardzē.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pulkvedis norīdīja, ka moderna infrastruktūra ceļ karavīru un zemessargu morāli, tādējādi arī ceļot viņu kaujas spējas, kas Latvijas valstij esot ļoti nepieciešams.

Zemessardzes 35. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Jānis Svilpe atklāj, ka projekta realizācija bataljonā bijusi ļoti gaidīta. Ņemot vērā, ka materiāltehnisko līdzekļu un bruņojuma glabāšanai ir sevišķi nosacījumi, noliktavu būvniecība ir nozīmīga.

“Jebkuras vienības kaujas spējas atkarīgas, cik labā kvalitātē ir lietas, ar kurām tā rīkojas. Līdz ar to būtiski, kā tās tiek uzglabātas. Nenoliedzami šie infrastruktūras papildinājumi ir milzīgs ieguldījums bataljonā. Tāpat arī Zemessardzē kopumā. Kā saka – par ķēdi spriež pēc tās vājākā posma. Tāpēc jāstiprina tie visi, un bataljons ir viens no Zemessardzes kopējās ķēdes posmiem.”
bilde
Zemessardzes 35. kājnieku bataljona komandieris
pulkvežleitnants Jānis Svilpe

Kā teikts kapsulas vēstījumā – šodien likti pamati noliktavai, kas nodrošinās karavīru un zemessargu apgādi ar ekipējumu.

“Tā kalpos profesionāla dienesta karavīriem, kuri diendienā rūpējas par Latvijas drošību, tā kalpos arī zemessargiem, kas valsts aizsardzībai velta savu brīvo laiku. Vai nākotnes cilvēks Latvijā būs ar latvisko un valstisko pārliecību un pašapziņu? Mēs ticam, ka citādi nevaram, jo kopā mēs esam spēks, kas sargā mūsu vērtības un mūsu lielāko dārgumu – Latviju,” sacīts ēkas pamatos iemūrētajā vētījumā nākamajām paaudzēm.

Vēstījumā savu liecību atstāja arī aizsardzības ministrs A. Pabirks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš un Zemessardzes štāba priekšnieks V. Bubucis.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat laika kapsulā līdz ar rakstisko vētījumu nākotnes Latvijas paaudzēm ievietoti arī pēdējie Latgales lielāko novadu laikrakstu izdevumi, kā arī bataljona personāla video vēstījums, katram darbiniekam iemūžinot savu vēlējumu. Digitālais vētījums kapsulā ievietots augšuplādēts USB zibatmiņā, tādējādi nākotnē stāstot arī par mūsdienu tehnoloģijām. Bataljona komandieris pulkvežleitnants J. Svilpe atklāj – paša iemūžinātajā video vēlējis nākotnes Latgales iedzīvotājiem, kuri, iespējams, kādreiz kapsulu atradīs, spēku iet tālāk un turpināt mūsu sasniegumus visa reģiona, jo īpaši 35. kājnieku bataljona, izaugsmei.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Šī iemūrētā kapsula, manuprāt, ir kā tilts starp tagadni un nākotni. Atceroties nesen Jaunajā Rīgas teātrī atrasto kapsulu – vēstījumu, kas bija ielikts pusotru gadsimtu atpakaļ. Visi to pētīja ar tik lielu interesi. Es domāju, ka kapsula dos iespēju nākotnes cilvēkiem labāk izprast kā dzīvojuši tagadnes cilvēki,” saka pulkvežleitnants.

Pēc svinīgās ceremonijas laika kapsulu vienas no topošās noliktavas pamatos speciāli izveidotā nišā ievietoja aizsardzības ministrs, savukārt ģenerālleitnant L. Kalniņš un pulkvedis V. Bubucis piedalījās tās iebetonēšanas procesā.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

 2020. gada decembrī tika noslēgts līgums ar SIA “Selva Būve” par būvdarbu veikšanu Zemessardzes 35. kājnieku bataljona militārajā bāzē “Azurgi”, Litavnieki, Preiļu novadā. Būvdarbus plānots pabeigt līdz šā gada beigām.

Zemessardzes 35. kājnieku bataljona militārajā bāzē “Azurgi” atrodas divas struktūrvienības – Zemessardzes 35. kājnieku bataljons un Nodrošinājuma pavēlniecības 2. Reģionālais transporta remonta centrs. Zemessardzes 35. kājnieku bataljons ir viena no sešām Zemessardzes 3. Latgales brigādes vienībām.

Šogad apritēs 30 gadi kopš bataljona dibināšanas 1991. gada 25. oktobrī.  Bataljona atbildības teritorijā atrodas Preiļu, Līvānu, Vārkavas, Riebiņu, Aglonas, Krāslavas un Dagdas novadi. Savukārt Nodrošinājuma pavēlniecības 2. Reģionālais transporta remonta centrs veic autotransporta remontus visam Latgales reģionam.

Dalies ar šo ziņu