Ar kapsulas iemūrēšanu ēkas pamatos NBS uzsāk jaunas individuālā ekipējuma noliktavas būvniecību

NBS
Sargs.lv
noliktava
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ar simbolisko vēstījuma kapsulas iemūrēšanu ēkas pamatos uzsākti Nacionālo bruņoto spēku (NBS) jaunās individuālā ekipējuma noliktavas būvdarbi. Tā ir pirmā standarta tipa noliktava, kas top NBS jaunās nodrošinājuma reformas ietvaros. Topošā noliktavas ēka Rīgā, Krustabaznīcas ielā 9 būs bruņoto spēku vajadzībām un arī mūsdienu prasībām atbilstoša un turpmāk nodrošinās Rīgas garnizona karavīru, zemessargu un jaunsargu apgādi ar individuālo ekipējumu.

Topošās ekipējuma noliktavas pamatos iemūrējot kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, aizsardzības nozares un Nacionālo bruņoto spēku vadība ir gandarīta – šis ir kārtējais solis Latvijas armijas attīstības virzienā, jo moderna un atbilstoša infrastruktūra atvieglo karavīru pamatuzdevumu veikšanu.

Kā norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks, šodien tiek ielikti pamati pirmajai modernai un mūsdienīgai noliktavai, kas turpmāk būs bruņoto spēku rīcībā, apgādājot līdz pat 6000 Rīgas reģiona karavīru, zemessargu un jaunsargu.

Image
NBS noliktava
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

 

“Runājot par NBS, bieži tiek minēts, kāda veida ieroču sistēmas pērkam, kāds ir aprīkojums, bet ne vienmēr pieminam to, kas stāv aiz karavīra – un tā ir apgāde un ekipējums. Šīs noliktavas būvniecību plānots veikt sešu mēnešu laikā, un šī ir pirmā no daudzām šāda tipa noliktavām, ko tuvākajā laikā paredzēts būvēt visā Latvijā. Novēlu veiksmi būvniekiem un lai mums apgādē vienmēr pietiktu viss mūsu karavīriem, zemessargiem un jaunsargiem nepieciešamais."
Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš ir gandarīts, ka turpmāk karavīru individuālo ekipējumu varēs glabāt mūsdienīgās un visām uzglabāšanas prasībām atbilstošās telpās, jo iepriekšējās noliktavas Vagonu ielā savu laiku jau sen bija nokalpojušas ēkas vēl no cara laikiem. Viņš atzīst, ka pēdējo gadu laikā NBS pabeigti vairāki jauni infrastruktūras objekti, kas liecina, ka attīstība notiek.

Image
NBS noliktava
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Es noteikti būtu priecīgs katru mēnesi iemūrēt vienu kapsulu, lai bruņotie spēki saņemtu jaunu infrastruktūras objektu veiksmīgākai uzdevumu izpildei. Šodienas pasākums dod pārliecību, ka arī turpmāk karavīri nodrošinājuma jomā saņems atbilstošu infrastruktūru un pakalpojumu kvalitāti. Plānots, ka šāda tipa jaunās noliktavas būs visos reģionos, tai skaitā arī Ādažu bāzē. Tas dos iespēju bruņotajiem spēkiem un arī Zemessardzei, kuras vienības ir izvietotas visā Latvijas teritorijā, tikt atbilstoši apgādātai,” norāda NBS komandieris.

Topošās noliktavas kopējā ēkas platība plānota aptuveni 1750 kvadrātmetru, tai skaitā noliktavas telpas platība aptuveni 1209 kvadrātmetru. Ekipējuma noliktavas telpā paredzēts izvietot divu veidu saliekamās plauktu sistēmas, tai skaitā daudzstāvu plauktu sistēmu, kas nodrošinās efektīvu ēkas izmantošanu, līdz ar to efektīvāka būs arī apgādē iesaistīto cilvēkresursu izmantošana. Plānots, ka noliktavas darbu nodrošinās aptuveni 6 līdz 9 civilie darbinieki.

 

Image
NBS noliktava
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šī ir pirmā standarta tipa noliktava, kas top Nacionālo bruņoto spēku nodrošinājuma reformas ietvaros. Jauno noliktavu standartizēta koncepta izstrādē piedalījās NBS Nodrošinājuma pavēlniecības un VAMOIC ietvaros topošā Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) apgādes speciālisti.

Līgums par ēkas projektēšanu un būvdarbiem noslēgts 2019. gada 29. augustā ar uzņēmumu ar SIA “Monum” atklāta konkursa ietvaros. Līguma kopējā summa ir  aptuveni 3, 78 miljoni eiro, ieskaitot PVN. Savukārt Rīgas reģiona noliktavas  projektēšanu veica apakšuzņēmējs SIA “Belss”.

Image
NBS noliktava
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā teikts kapsulas vēstījumā – lai bruņotie spēki aizvien augstvērtīgāk veiktu tiem uzticētos uzdevumus, personāla apgāde ir viens no galvenajiem panākumu priekšnosacījumiem, jo bez atbilstoša un laikā saņemta nodrošinājuma nav uzvaras.

“Šī ir savā ziņā simboliska būve, kas kalpos profesionālā dienesta karavīriem, kuri diendienā stāv mūsu Latvijas sardzē, tā kalpos arī zemessargiem, kas valsts aizsardzībai pašaizliedzīgi velta savu brīvo laiku, un mūsu jaunajai paaudzei un nākotnes balstam – jaunsargiem. Kopā mēs esam spēks, kas sargā mūsu kopīgās vērtības un mūsu lielāko dārgumu – Latviju!” rakstīts ēkas pamatos iemūrētajā vēstījumā.
Image
NBS noliktava
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Aizsardzības ministrijas uzsāktā aizsardzības nozares nodrošinājuma sistēmas reforma paredz, ka turpmāk par karavīru, zemessargu un jaunsargu individuālo ekipējumu iepirkumu, uzglabāšanu un apriti centralizēti gādās viena iestāde – VALIC. Tādejādi tiks automatizēti daudzi procesi un ievērojami mazināts birokrātiskais slogs. Taču noliktavu un apgādes procesu uzlabošana ir tikai daļa no sāktās nodrošinājuma reformas, jo tā paredz arī citus virzienus, tai skaitā iepirkumu, resursu plānošanas un uzskaites sistēmu uzlabošanu, kā arī atbalsta funkciju centralizēšanu.

Jau ziņots, ka valdība 13. oktobrī atbalstīja Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošo Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra (VAMOIC) strukturālo reorganizāciju, centra atsevišķas funkcijas nododot jaunveidojamam Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centram (VALIC). Plānots, ka infrastruktūras un apsaimniekošanas funkcija paliks VAMOIC pārziņā, savukārt otra iestāde veiks iepirkumu, uzglabāšanas un aprites funkciju, nodrošinot pilnu militāri tehnisko līdzekļu dzīves ciklu – no iepirkuma līdz pat utilizācijai.

Dalies ar šo ziņu