Aizsardzības nodrošinājuma sistēmas reforma bruņoto spēku apgādi padarīs efektīvāku

NBS (Papildināts)
Sargs.lv
ekipējums
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Uzsāktā aizsardzības nozares nodrošinājuma sistēmas reforma paredz, ka turpmāk par karavīru, zemessargu un jaunsargu individuālo ekipējumu iepirkumu, uzglabāšanu un apriti centralizēti gādās viena iestāde. Tādejādi tiks automatizēti daudzi procesi un ievērojami mazināts birokrātiskais slogs, norāda Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra jeb VAMOIC vadītāja vietnieks Nacionālo bruņoto spēku nodrošinājuma reformas jautājumos pulkvedis Ervīns Kopeika.

Viņš stāsta, ka tuvākajā laikā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs, kas līdz šim pildīja gan bruņoto spēku iepirkumu, gan infrastruktūras uzturēšanas funkciju, tiks sadalīts divās atsevišķās institūcijās.

Infrastruktūras un apsaimniekošanas funkcija paliks VAMOIC pārziņā, savukārt, otra iestāde, ko plānots izveidot no jauna – Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs jeb VALIC – veiks iepirkumu, uzglabāšanas un aprites funkciju, nodrošinot pilnu militāri tehnisko līdzekļu dzīves ciklu – no iepirkuma līdz pat utilizācijai.

Jaunā iestāde bruņotajiem spēkiem, Zemessardzes un Jaunsardzes centra pārņems militāri tehnisko līdzekļu – sākotnēji individuālā ekipējuma –  uzglabāšanas un uzskaites funkcijas, kā arī miera laikā nodrošinās apgādi no noliktavas līdz konkrētam karavīram vai zemessargam.

Kā norāda pulkvedis E. Kopeika, nodrošinājuma reformas galvenais mērķis ir atslogot Nacionālos bruņotos spēkus no funkcijām, kuras nav saistītas ar to pamatdarbību. Tādējādi bruņotie spēki varēs maksimāli koncentrēties uz pamatfunkciju izpildi, kas bruņotajiem spēkiem un Zemessardzei ir valsts aizsardzība, bet Jaunsardzes centram – bērnu un jauniešu apmācība un patriotiskā audzināšana.

Uzsākto nodrošinājuma reformu var iedalīt četros lielos savstarpēji saistītos virzienos – noliktavu un apgādes, iepirkumu, resursu plānošanas un uzskaites sistēmu uzlabošana, kā arī atbalsta funkciju centralizēšana.

Kā norāda pulkvedis E. Kopeikaplāns ir izveidot vienotu Nacionālo bruņoto spēku un Jaunsardzes centra noliktavu pārvaldības sistēmu. Šāda sistēma paātrinās preču apmaiņu un uzskaiti, kā arī atvieglos nepieciešamo resursu plānošanu.

kopeika

Foto: Pulkvedis E.Kopeika/srž. Ē.Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šobrīd no bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības VAMOIC jau pārņēmis divu noliktavu pārvaldību Rīgā, procesā ir trīs noliktavu pārvaldības pārņemšana Liepājā, Lielvārdē un Ādažos.  Plānots, ka tuvāko gadu laikā varēs pārņemt arī Zemessardzes un Jaunsardzes centra noliktavas.

“Sākumā tās būs individuālā ekipējuma noliktavas, nākamais solis būtu – paskatīties, vai varam pārņemt arī kolektīvo ekipējumu un, iespējams, nākotnē arī bruņojumu. Pagaidām gan bruņojuma noliktavas paliek Nacionālo bruņoto spēku paspārnē, kā tas bijis līdz šim,” pauž pulkvedis E. Kopeika.

Viņš informē, ka Aizsardzības ministrija tuvākajā laikā plāno arī jaunu noliktavu būvniecību, jo daļa esošo telpu ir vēl no cara laikiem, ir novecojušas un neatbilst ekipējuma uzglabāšanas nosacījumiem. Kamēr jaunas noliktavas vēl nav uzbūvētas, tikmēr piemērotas telpas tiek īrētas, kā, piemēram, noliktava Biksēres ielā 6, kur turpmāk tiks glabāts karavīru ekipējums, ieskaitot formas tērpus un zābakus.

Lai arī uzglabājamo līdzekļu apjoms arvien pieaug, tuvāko gadu plāns, modernizējot un izbūvējot jaunas noliktavas, paredz samazināt kopējo bruņoto spēku noliktavu skaitu gandrīz uz pusi. Vairākas noliktavas iepriekš bija izvietotas nepiemērotās telpās, tāpēc daudz bija jāizmanto roku darbs, jo pilnvērtīga noliktavu tehnikas izmantošana nebija iespējama.

NBS noliktavas

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“To var atrisināt ar speciālu aprīkojumu, palešu sistēmām, ar kuru palīdzību mazākā telpā var uzglabāt vairāk. Modernas noliktavas paātrinās arī preču piegādes ātrumu – vecajās noliktavās vienas kravas automašīnas izkraušana varēja aizņemt līdz pat četrām stundām, jaunajās šis process varētu notikt aptuveni pusstundas laikā. Vienkāršiem vārdiem – jaunā sistēma karavīram vai zemessargam ķiveri, zābakus vai formas tērpu ļaus saņemt daudz ātrāk. Un tas ir svarīgi gan miera un militāro mācību laikā, gan potenciālo krīzes situāciju pārvarēšanā,” stāsta pulkvedis E. Kopeika.

Arī centralizējot iepirkuma funkciju, resursi tiks koncentrēti vienā institūcijā – VAMOIC, vēlāk – jaunizveidotajā iestādē.  E. Kopeika atzīst, ka VAMOIC jau tagad veic aptuveni 70% no visiem iepirkumiem un, pilnībā nododot šo funkciju vienās rokās, tiks atvieglota resursu plānošana un realizācija.

NBS zābaki

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat arī plānots, ka turpmāk karavīra formas tērpa specifikāciju izstrādē un iepirkuma procesā lielāks uzsvars tiks likts uz funkcionālas testēšanas kritērijiem. Proti, iepirkumā uzvarēs tas uzņēmums, kuru preci, piemēram, zābakus, karavīri novērtēs kā labāko reālos testos – pārvarot 10 km maršu vai divas stundas mitrā vidē stāvot postenī.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks norāda, ka paralēli reformai tiek domāts arī par karavīru lauka formas tērpu modernizāciju, testējot cita tipa kamuflāžu, lai nākotnē izvēlētos vispiemērotāko risinājumu. “Šī parauga formastērpus plānots laist apskatē šī gada pavasarī. Atkarībā no loģistikas pasūtījumiem un mūsu spējām karavīrus ar tiem apgādāt, iespējams, jūs šos formas tērpus jau redzēsiet Nacionālo bruņoto spēku parādē 4. maija parādē Daugavpilī,” sacīja A. Pabriks.

karavīra formas tērps

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Reformas ietvaros arī notiek darbs pie datu sakārtošanas, unificējot datus visās Aizsardzības ministrijas pārraudzībā esošajās juridiskajās iestādes. Tā rezultātā būs daudz vieglāk veikt materiāltehnisko līdzekļu uzskaiti un plānošanu.

“Vieglāk varēs saprast, kas mums ir, kad esošajam beigsies derīguma termiņš, un kas vēl nepieciešams. Mazināsies arī darbinieku individuālā loma, kas nereti iepriekš ir novedusi pie neprecīzas līdzekļu uzskaites. Runājot par procesiem, ieviešot darba likumā noteikto solidāro atbildību, varēs arī optimizēt noliktavu izsniegšanas jaudu. Mērķis ir vienā noliktavā bez papildu resursu piesaistes spēt apkalpot apmēram 200 karavīru vai zemessargu dienā, kas ir vienas kārtīgas vasaras nometnes apjoms,” saka pulkvedis E. Kopeika.

Arī  A. Pabriks uzsver, ka vienota sistēma ir svarīga, lai izskaustu potenciālos pārkāpumus un gadījumus, kad kaut kas pazūd. 

"Tā rezultātā varēs izvairīties no dažādiem pārpratumiem, zaudējumiem un potenciālajām zādzībām, jo visa uzskaite būs elektroniska, nebūs vairs papīra darbs, kur kāda lapa var pazust."
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Taču ministrs uzsver, ka no karavīra un zemessarga skatupunkta apgādes ķēde nemainīsies – iepirktais individuālais ekipējums joprojām vispirms nonāks centrālajā noliktavā, tad tiks nosūtīts uz reģionālo noliktavu, no kurienes to varēs saņemt konkrētais karavīrs. Tas, kas mainīsies – daudzi procesi tiks automatizēti, līdz ar to ievērojami mazināsies birokrātiskais slogs un resursi tiks izmantoti efektīvāk.

vecās NBS noliktavas

Attēlā salīdzinājumam vecā cara laika NBS noliktava Vagonu ielā. Foto: VAMOIC

Jaunās noliktavas un ekipējuma fotogrāfijas šeit:

Dalies ar šo ziņu