Kapteinis J. Mucenieks: Stiprināta AMII rotas kapacitāte bioloģisko apdraudējumu novēršanai

NBS
Sargs.lv
AMII rota
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem (AMII) rotā pēdējo gadu laikā stiprināti visi trīs galvenie darbības virzieni – izlūkošana, dekontaminācija jeb attīrīšana un informācijas menedžments, “Sargs.lv” saka kapteinis Jānis Mucenieks, kurš iepriekšējos trīs gadus bija rotas komandieris. Viņš savas turpmākās dienesta gaitas turpinās NBS Instruktoru skolā Cēsīs kā Mācību daļas priekšnieks.

Izaudzis AMII rotā

Zemessardzes Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem (AMII)  rotas pamatuzdevums ir reaģēt uz masu iznīcināšanas ieroču vai toksiski industriālu materiālu noplūdi visā valsts teritorijā. Vienlaikus vienība specializējas telpu un transportlīdzekļu dezinfekcijā.

Kā norāda aizejošais rotas komandieris, tieši šī spēja būtiski attīstīta laikā, kad Latviju pārņēmusi Covid-19 pandēmija, un kopš tā laika dezinfekcijas spēja tiek regulāri uzturēta un attīstīta.

Image
AMII rota
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Lai arī AMII rotas komandiera amatā kapteinis Jānis Mucenieks bija trīs gadus, kopumā šajā vienībā pavadīti septiņi gadi – kopš Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolvēšanas kā jaunajam virsniekam. Par AMII rotas komandieri kļuvis tad, kad rotu no Alūksnes pārcēla uz Rīgu – tuvāk visām NBS vienībām.

Atskatoties uz trīs gadiem komandiera amatā, kapteinis J. Mucenieks atzīst – bijis daudz profesionālu izaicinājumu, jo restrukturizācijas rezultātā rota tika izveidota kā atsevišķa vienība.

Image
AMII rota
Foto: Foto: Līga Neimane
Foto: Līga Neimane

“Tas nozīmēja arī administratīvas izmaiņas, tā kā mums vairs nebija bataljona štāba, brigādes ietvaros bija jākļūst par patstāvīgu vienību. Konceptuāli pašā rotā neieviesām neko jaunu, bet turpinājām attīstīt trīs galvenos virzienus – izlūkošanu, attīrīšanu un informācijas menedžmentu,” saka kapteinis. Viņš piebilst, ka šobrīd noslēguma stadijā ir bioloģiskās izlūkošanas spējas ieviešanas process, kas kalpos par pamatu turpmākai spējas attīstībai gan pašā AMII rotā, gan citās NBS vienībās.

Šī spēja vērsta uz bioloģisko kaujas vielu atpazīšanu – to identificēšanu, bioloģisko paraugu iegūšanu, lauka identifikāciju, lai būtu iespējams rezultātus iegūt uz vietas. Pašlaik noslēguma stadijā ir nepieciešamā ekipējuma iepirkumu process, savukārt apmācību posms jau noslēdzies, un šīs spējas pilnīga ieviešana tad paliek nākamā komandiera uzdevumā.

Gatavo speciālistus arī citām NBS vienībām

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka turpmāk katrā bruņoto spēku vienībā plānots ieviest speciālistu, kurš spētu veikt, piemēram, dezinfekcijas pasākumus, lai viss darbu slogs negultos tikai uz AMII rotas pleciem.

Image
AMII rota
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kapteinis J. Mucenieks atzīst – šis process pamazām notiek, jau apmācīti daudzi karavīri lielākajās NBS vienībās. Tāpat AMII rota gādā, lai katrā vienībā būtu speciālists, kurš spētu atpazīt un reaģēt arī citu draudu gadījumā.

“Mēs organizējam AMII instruktoru kursus, atbalstam Mācību vadības pavēlniecības rīkotos kursus, kuros iekļauta arī AMII apmācība. Tas ir nepārtraukts process, līdz ar to šie speciālisti ar pamatzināšanām būs visās vienībās.”
AMII rota
līdzšinējais AMII rotas komandieris
kapteinis Jānis Mucenieks

Tāpat viņš atzīst, ka dezinfekcijas, īpaši iekštelpu, spējas attīstīšanā daudz mācījušies no Covid-19 pandēmijas pagājušā gada pavasarī, ir iestrādnes, līdz ar to tas kļuvis par tādu kā ikdienas rutīnu. Turklāt tagad arī citām bruņoto spēku vienībām pašām ir šī spēja, bet, ja nepieciešams papildu atbalsts no AMII rotas atbalsts, tās to saņem.

Image
AMII rota
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jautāts par viņa pienākumu turpinātāju – AMII rotas jauno komandieri, kapteinis J. Mucenieks atzīst – kapteinis Oskars Rozenbilds “izaudzis” AMII rotā. Viņa atbildībā būs turpināt iesākto – gan attiecībā uz jaunu zemessargu rekrutēšanu vienībā, gan speciālistu sagatavošanu. Tāpat jāturpina darbs pie bioloģiskās spējas ieviešanas un pārējo spēju uzturēšanas un attīstības. Protams, katram komandierim ir iespēja ieviest arī kādus jauninājumus, lai procesus padarītu vēl efektīvākus.

Viņš gandarīts, ka pēdējā laikā rekrutēšanas rādītājo uzlabojas arī AMII rotā, kaut neliels, bet ir manāms zemessargu pieaugums – nākuši klāt dažāda veida speciālisti gan no ķīmijas, gan bioloģijas nozares. Šo specifisko nozaru speciālisti dod lielu pienesumu rotai un spējas attīstībai visos bruņotajos spēkos.

Bijušais AMII rotas komandieris kapteinis Jānis Mucenieks turpmāk dienēs NBS Instruktoru skolā Cēsīs, ieņemot Mācību daļas priekšnieka amatu, tādējādi attīstot un stiprinot Latvijas armijas instruktoru sastāvu. Viņš atzīst, ka jaunajā pozīcijā noteikti palīdzēs AMII rotā gūtā pieredze, jo jau iepriekš daudz pienākumi bijuši saistīti arī ar apmācību procesa organizēšanu, tai skaitā daudzos Mācību vadības pavēlniecības organizētajos mācību kursos.

Image
AMII rota
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Protams, ikviens jauns amats ir izaicinājums, bet nebaidos. Neliels uztraukums ir, bet pozitīvs,” rezumē iepriekšējais AMII rotas komandieris kapteinis J. Mucenieks.

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes teritorijā atrodas pieci bataljoni – 13. kājnieku bataljons Teikā, Studentu bataljons Torņkalnā, 17. kaujas atbalsta bataljons Mārupes novadā, 19. kaujas nodrošinājuma bataljons Stopiņu novadā un  53. kājnieku bataljons Bauskā/Iecavā, kā arī divas atsevišķās rotas - Inženieru rota Iecavā un Aizsardzības no masu iznīcināšanas ieročiem rota Teikā.

Dalies ar šo ziņu