Zemessardzes AMII rotas dezinfekcijas spēja regulāri tiek uzturēta un papildināta

NBS
Sargs.lv
AMII
Foto: Foto: Līga Neimane/ Aizsardzības ministrija

Zemessardzes Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem (AMII) rotas pamatuzdevums ir reaģēt uz masu iznīcināšanas ieroču vai toksiski industriālu materiālu noplūdi visā valsts teritorijā. Vienlaikus vienība specializējas telpu un transportlīdzekļu dezinfekcijā. Tieši šī spēja būtiski attīstīta laikā, kad Latviju pārņēmusi Covid-19 pandēmija. AMII rotas komandieris kapteinis Jānis Mucenieks “Sargs.lv” stāsta – kopš tā laika dezinfekcijas spēja tiek regulāri uzturēta un papildināta.

Kapteinis J. Mucebieks stāsta – pavasarī, koronavīrusa uzliesmojuma laikā, vienība ieguva ļoti vērtīgu pieredzi, būtiski pilnveidojot dezinfekcijas spēju un uzlabojot procedūru veikšanas ātrumu. Rota gan visu laiku patur prātā, ka vīruss valstī joprojām ir klātesošs, tāpēc ļoti svarīgi ir uzturēt vienības gatavību reaģēt, gadījumā, ja Latviju pārņem Covid-19 otrais vilnis.  Kā norāda kapteinis, regulāri tiek uzturēta un papildināta vienības dezinfekcijas spēja, veikti treniņi, kā arī pārbaudīts ekipējums.

Image
AMII
Foto: Foto: Līga Neimane/ Aizsardzības ministrija
Foto: Līga Neimane/ Aizsardzības ministrija

Tāpat Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem rota dezinfekciju spēj veikt divos objektos vienlaicīgi. AMII rotas komandieris skaidro – Ādažu bāze ir viens liels objekts, kas sadalīts vairākos mazos. Tas nozīmē, ka, piemēram, divas AMII grupas vienlaicīgi var veikt dezinfekciju divās Ādažu bāzes ēkās, tādējādi būtiski paātrinot kopējā uzdevuma izpildes laiku.

Image
AMII
Foto: Foto: Līga Neimane/ Aizsardzības ministrija
Foto: Līga Neimane/ Aizsardzības ministrija

Līdzīgi – dezinfekciju iespējams vienlaicīgi veikt divos lielos bruņoto spēku objektos, kas nav vienviet.  Piemēram, dezinfekciju rota var veikt kā Ādažu bāzē , tā Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē, Lielvārdē. Tādā gadījumā uzdevuma veikšanas temps gan kļūst mazāks.

“Dezinfekcijas spējas pamatu esam izveidojuši tādu, lai varam sakomplektēt divas grupas. Vienu, kas būtu skaitliski lielāka, vajadzības gadījumā sūtītu uz lielāku objektu vai uz diviem mazākiem, piemēram, Zemessardzes diviem bataljoniem,” stāsta kapteinis J. Mucenieks.
Image
AMII
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Savukārt, runājot par dezinfekcijas spējas papildināšanu, AMII rotas komandieris stāsta, ka tā pilnveidota tieši procedūru ziņā, kurās tiek izmantoti dažādi dezinfekcijas līdzekļi. Piemēram, dezinficējot elektroniskās iekārtas, nepieciešami dezinfekcijas līdzekļi, kuri ir uz spirta bāzes un ātri izgaro.

“Mēs arī esam papildinājuši šo spēju ar dažādiem dezinfekcijas līdzekļiem. No katra mūsu veiktā uzdevuma arī izriet atziņas, ko vajadzīgs pilnveidot, lai nākamo uzdevumu izpildītu ātrāk un labāk,” saka AMII rotas komandieris kapteinis J. Mucenieks.

Tāpat rota, veicot aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem apmācību citām bruņoto spēku vienībām, iekļauj tēmu arī par dezinfekciju un kā tā jāveic Covid-19 pandēmijas apstākļos. Kapteinis stāsta - bruņoto spēku vienības pašas spēj nodrošināt profilaktisko vai ikdienas dezinfekciju, tomēr, ja valstī koronavīrusa situācija pasliktināsies, tad visticamāk Aizsardzības no masveida iznīcināšanas rotas atbalsts būs nepieciešams.

Dalies ar šo ziņu