Jens Stoltenbergs: miers nebūs ilgstošs, ja agresors uzvarēs

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, uzstājoties Bukarestes forumā Rumānijā
Foto: NATO.int

Otrdien, 29. novembrī, Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē norisinājās NATO ārlietu ministru tikšanās. Tajā tika nolemts arī turpmāk militāri atbalstīt Ukrainu, lai tā spētu uzvarēt karā pret agresorvalsti Krieviju. Tika pārrunātas tikko notikušās pretgaisa aizsardzības mācības Rumānijā, sagatavojot NATO spēkus aizsargāt arī  dalībvalstu debesis, kā arī atzīta nepieciešamība pievērst lielāku uzmanību Ķīnai, kura modernizē savu armiju un iegūst ietekmi aizvien lielākā pasaules daļā.

NATO valstu aizsardzības ministru tikšanās norisinājās Bukarestē, Rumānijā, pie Ukrainas robežas, lai parādītu Krievijai, ka NATO nebaidās un ir gatava aizsargāt visu dalībvalstu robežas, kā arī nepārstās atbalstīt Ukrainu, tā savā uzrunā Aspena Institūtā Bukarestes forumā sacīja NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs (Jens Stoltenberg).

J.Stoltenbergs atzina, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, NATO spēki ir paaugstinātā gatavībā, papildus ir dubultots kaujas grupu skaits, kā arī pagājušajā nedēļā tika veiktas gaisa aizsardzības un pretraķešu sistēmas mācības Rumānijā, lai sagatavotu NATO spēku gatavību aizsargāt ne tikai dalībvalstu teritoriju, bet arī debesis.

Savā uzrunā NATO ģenerālsekretārs ļoti stingri pauda savu pārliecību un mērķtiecību turpināt militāri apgādāt Ukrainu. J.Stoltenbergs nosodīja Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, kurš, zaudējot karā, izmanto tikai pieaugošu brutalitāti pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, veicot raķešu uzbrukumus pret ukraiņu mājām, slimnīcām, spēkstacijām, izdzīvošanai nepieciešamo infrastruktūru.

J.Stoltenbergs uzvēra, ka pašlaik gan ukraiņi, gan Rietumi maksā par V.Putina uzsākto karu. Kamēr mēs maksājam naudā, ukraiņi maksā asinīs.

“Ja mēs atļausim V.Putinam uzvarēt, mēs visi maksāsim daudz augstāku cenu nākamajos gados, jo tas parādīs, gan V.Putinam, gan citiem autoritāro valstu līderiem, ka viņi var sasniegt savus mērķus ar brutālu spēku un tādēļ uzskatīs, ka var izmantot vēl vairāk brutalitāti, lai sasniegtu savus mērķus. Tas padarīs mūsu pasauli daudz bīstamāku un mūs pašus daudz neaizsargātākus. Tādēļ tas arī ir mūsu ilgtermiņa mērķis atbalstīt Ukrainu,” pauž NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs.

Viņš brīdināja visus sabiedrotos, ka miers nepastāvēs ilgi, ja agresorvalsts Krievija uzvarēs, mieru var nodrošināt tikai valstis, kuras pārstāv brīvību un demokrātiju, ne diktatūru un represijas.

Ģenerālsekretārs arī atzina vēstures mācības, ka visi kari tiek izbeigti pie miera sarunu galda, taču to gaitu ietekmē rezultāti kaujas laukā. Tieši tāpēc NATO ir ar visiem spēkiem jāatbalsta Ukraina, lai tā uzvarētu karā un miera sarunas tiešām arī nodrošinātu mieru.

Lai padarītu Eiropas reģionu drošāku, NATO ārlietu ministri tikās arī ar Moldovas, Bosnijas un Hercegovinas un Gruzijas ārlietu ministriem, lai pārrunātu iespējas, kā atbalstīt šīs valstis, kuras arī ciešs no Krievijas ietekmes un agresijas, to pretestības spējā agresoram, politiskajā neatkarībā un armijas modernizācijā.

NATO ārlietu ministri apsprieda arī Ķīnas pieaugošās varas izaicinājumu. J.Stoltenbergs Bukarestes foruma uzrunā sacīja: “Ķīna palielina savu militāro modernizāciju, palielina savu klātbūtni no Arktikas līdz Rietumbalkāniem, no kosmosa līdz kibertelpai. Karš Ukrainā parādīja mūsu atkarību no Krievijas gāzes, šim vajadzētu mums atvērt acis par atkarību no citām autoritārām valstīm, kas ietver arī Ķīnu.”

Viņš uzvēra, ka Rietumi vēl joprojām ir atkarīgi no Ķīnas, dažādos resursos. Protams, tirdzniecība saglabāsies ar šo valsti, taču ir jāapzina un jānovērš iespējamie nākotnes riski, lai pasargātu sabiedrotos.

NATO ārlietu ministru vizītē Bukarestē sarunās piedalījās arī Somijas un Zviedrijas ministri, jau pakāpeniski valstis integrējot NATO aliansē un lēmumu pieņemšanas procesā.

Dalies ar šo ziņu