Itāļu “F-35” iznīcinātāji – celmlauži NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijā

NATO
Sargs.lv/AC.NATO.int
F-35
Foto: Foto: Itālijas Gaisa spēki (Aeronautica Militare)

Kopš 2021. gada maija NATO Baltijas valstu gaisa patrulēšanā pirmo reizi iesaistīti modernie piektās paaudzes iznīcinātāji “F-35”. Tos nodrošina Itālijas Gaisa spēki, kuri bāzēti Emari aviobāzē Igaunijā, integrējot šīs uzlabotās spējas sabiedroto kolektīvās drošības stiprināšanā, tai skaitā arī Baltijas valstu bruņoto spēku militārajās mācībās.

Kā norāda Itālijas Gaisa spēku pulkvedis un Igaunijā bāzētā kontingenta komandieris Vinčenco Siriko (Vincenzo Sirico), dalība šajā operācijā noritot ļoti labi gan no operatīvā, gan loģistikas viedokļa.

“Līdz šim ar 100% precizitāti esam spējuši reaģēt uz visiem potenciālajiem draudiem Baltijas gaisa telpā, par neidentificētajiem lidaparātiem saņemot informāciju no Uedemā, Vācijā izvietotā NATO Apvienoto gaisa operāciju centra. Lieliski atstrādātās procedūras, apkalpes izcilās prasmes, tehniskā personāla atbalsts un “F-35” izpildījums ir ļāvis attaisnot cerības uz ilgstošo sabiedroto misiju,” viņš piebilda.

Piektās paaudzes reaktīvo lidmašīnu iekļaušana šajā kolektīvās aizsardzības gaisa patrulēšanas operācijā NATO austrumu flangā demonstrē, kā NATO spēj pielāgoties potenciālajiem draudiem, lai nodrošinātu gaisa telpas uzraudzību 24 stundas diennaktī reģionā un ārpus tā. Moderno Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji “F-35” pirms Baltijas patrulēšanas jau tikuši izvietoti Islandē – 2019. un 2020. gadā.

Image
F-35
Foto: Foto: Itālijas Gaisa spēki (Aeronautica Militare)
Foto: Itālijas Gaisa spēki (Aeronautica Militare)

Pulkvedis Siriko norāda – lai arī šī ir pirmā reize, kad “F-35” ilgstoši izvietoti Baltijas reģionā, daudz pieredzes jau gūts iepriekšējās operācijās. Personāls ir zinošs un apmācīts, atbalsta struktūras labi izstrādātas. “Izcils rezultāts sasniedzams, jo visi procesi ir labi koordinēti. Pateicoties šai visaptverošajai pieejai un loģistikas atbalstam, mēs Igaunijā varējām operatīvi izvērsties un darboties efektīvi,” viņš saka.

Pēc viņa teiktā tas viss ļauj gaisa patruļā esošajiem iznīcinātajiem, to apkalpes locekļiem un atbalsta komandai būt vienmēr gataviem reaģēt uz iespējamiem draudiem, pārtverot neidentificētus lidaparātus sabiedroto valstu gaisa telpā.

Tāpat Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji “F-35” pēc iespējas piedalās arī Baltijas valstu militārajās mācībās, sadarbojoties gan ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas bruņotajiem spēkiem, gan šajās valstīs izvietotajām NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupām.

Īpaši vērtīgi treniņi sadarbībā ar sabiedroto valstu iznīcinātājiem ir Baltijas valstu bruņoto spēku gaisa atbalsta kontrolieriem (JTAC).

Image
F-35
Foto: Foto: Itālijas Gaisa spēki (Aeronautica Militare)
Foto: Itālijas Gaisa spēki (Aeronautica Militare)

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka arī Latvijas armijas Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes gaisa atbalsta kontrolieri sadarbībā ar Kaujas atbalsta bataljona Pretgaisa aizsardzības vienību, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīriem un Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionu no 16. līdz 27. augustam aizvada mācības Siguldā, pilnveidojot iemaņas gaisa atbalsta procedūrās. Arī šajā vingrinājumā piedalās NATO Baltijas valstu Gaisa patrulēšanas operācijas vienības ar Itālijas Gaisa spēku iznīcinātājiem “F-35” un Spānijas Gaisa spēku lidaparātiem “Eurofighter Typhoon”.

Pulkvedis Siriko atzīst, ka šādas mācības ir vērtīgas abām pusēm, jo tā ir iespēja ne tikai integrēt piektās paaudzes iznīcinātāju spējas kopīgās kombinētās operācijās, bet arī kopā trenēties un citam no cita mācīties.

Itālijas Gaisa spēku pulkvedis pārliecināts, ka NATO Gaisa patrulēšanā ir radīts perfekts ietvars, kurā lieliski spēj sadarboties dažādu paaudžu iznīcinātāji kopīgā mērķa sasniegšanai. “Pateicoties tam, sadarbība – vai tās būtu mācības, vai reālas pārtveršanas operācijas – starp “F-35” un ceturtās paaudzes lidmašīnām notiek ļoti raiti,” viņš piebilda.

Image
F-35
Foto: Foto: Itālijas Gaisa spēki (Aeronautica Militare)
Foto: Itālijas Gaisa spēki (Aeronautica Militare)

Pulkvedis arī pateicas Igaunijai kā uzņemošajai valstij, lai šī NATO gaisa patrulēšana varētu notikt raiti. “Jūtam, ka mūsu klātbūtne ir patiesi novērtēta. Visvērtīgākā ir pieredze, dienot ārpus mājām un mijiedarbojoties ar vairākiem NATO sabiedrotajiem, lai sasniegtu kopīgu mērķi - kolektīvi aizsargāt NATO gaisa telpu,” viņš saka.

Dalies ar šo ziņu