NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu Igaunijā uzsāk Itālijas iznīcinātāji “F-35”

NATO
Sargs.lv/AC.NATO.int
Foto: Jarkko Martin Pukki
Foto: Foto: Jarkko Martin Pukki

Atvadoties no Vācijas iznīcinātājiem “Eurofighters” pēc astoņus mēnešus ilgas dežūras NATO Baltijas valstu gaisa patrulēšanas operācijā, Igaunijas Amari Gaisa spēku bāzē pienākumus sāk pildīt Itālijas “F-35” iznīcinātāji, vēsta NATO Gaisa spēku pavēlniecība. Šī ir pirmā reize NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas vēsturē, kad Itālijas Gaisa spēki izmantos ASV ražotos piektās paaudzes iznīcinātājus "F-35".

Pēc 3. maijā notikušās ceremonijas, kurā Vācijas “Eurofighter” svinīgi nodeva Gaisa telpas patrulēšanas pienākumus Itālijas “F-35”, “Eurofighter” atgriezās savā mājas bāzē Vācijā. Vācijas gaisa spēki NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācijas ietvaros pienākumus pildīja kopš 2020. gada septembra.

Ceremonijas laikā Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets  (Kalle Laanet) un ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris ģenerālis Džefrijs Harigians (Jeffrey Harrigian) pateicās pulkvežleitnanta Sorena Rihtera (Sören Richter) komandai par dalību šajā operācijā un alianses pārstāvēšanu Igaunijā.

“Jūs vēlreiz esat apliecinājuši savu gatavību, sagatavotību un spēju nekavējoties reaģēt,” sacīja ģenerālis Harigians. “Jūs trīspadsmit reizes esat bijuši izvietoti Baltijā – tas ir fantastisks darbs, ko atkal paveikusi lieliska komanda, kas atkal un atkal pierāda savas spējas aliansei,” viņš piebilda.

Pulkvežleitnants Rihters nodeva atbildību savam kolēģim pulkvedim Vinčenzo Siriko (Vicenzo Sirico). Ģenerālis Harigians atzina, ka Itālija ir pirmā sabiedrotā, kas NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācijas ietvaros izvietojusi savus “F-35” iznīcinātājus Baltijas reģionā.

“Ir lieliski jūs šeit redzēt, priecājamies, ka esat šeit izvietojuši savus “F-35,” sacīja ģenerālis. “Jūs turpināt demonstrēt savas spējas, izvietojot “F-35”, un ar katru šādu izvietošanu alianse mācās no jums, no jūsu profesionalitātes,” viņš piebilda.

Jau ziņots, ka iepriekš Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighter” uzturējās Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos. Taču 29. aprīlī tie nodeva vadību Spānijas “Eurofighter” iznīcinātājiem, kuri kopā ar itāļu "F-35" turpmākos vairākus mēnešus rūpēsies par Baltijas gaisa telpas drošību.

NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācijā šoreiz iesaistīsies arī Turcijas Gaisa spēki, kas no maija vidus līdz septembrim ar iznīcinātājiem "F-16" dežurēs Malborkas aviobāzē Polijā. Turcijas lidotāji iepriekšējo reizi misijā piedalījās 2006. gadā Šauļos.

Dalies ar šo ziņu