Gaisa atbalsta kontrolieri Siguldā pilnveido iemaņas gaisa atbalsta procedūrās

Militārās mācības
Sargs.lv
JTAC
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 16. līdz 27. augustam Siguldā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes gaisa atbalsta kontrolieri (JTAC) sadarbībā ar Kaujas atbalsta bataljona Pretgaisa aizsardzības vienību, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīriem un Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionu pilnveidos iemaņas gaisa atbalsta procedūrās.

Vingrinājumā piedalīsies arī NATO Baltijas valstu Gaisa patrulēšanas operācijas vienības ar Spānijas Gaisa spēku iznīcinātājiem “F-35” un “EuroFighters EF-2000”.

Image
iznīcinātāji
Foto: Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs
Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

Gaisa atbalsta kontrolieri (Joint Terminal Attack Controller - JTAC) ir vienas no augsta līmeņa spējām, ko Latvijas bruņotie spēki attīstījuši, pateicoties partnerībai ar ASV Mičiganas Nacionālo Gvardi.

Gaisa atbalsta kontrolieris no priekšējām līnijām koordinē un tieši vada tuvo gaisa atbalstu un cita veida gaisa atbalsta operācijās. Tuvais gaisa atbalsts ietver gan lidmašīnu, gan helikopteru gaisa operācijas pret ienaidnieka objektiem tuvā distancē no pašu karaspēka vienībām.

Iedzīvotāju ievērībai!

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām un īslaicīgi radītajiem trokšņiem.
Mācībās radītais troksnis netiek uzskatīts par industriāli radītu troksni, līdz ar to netiek ierobežots laikā un vietā, ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam.
Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Dalies ar šo ziņu