Latvijas JTAC: mainīgie laikapstākļi mācībās “Summer Shield” liek mums būtiski uzlabot prasmes

Militārās mācības
Sargs.lv
JTAC
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nepastāvīgie un bieži vien nelabvēlīgie laikapstākļi, kādi šogad valda starptautisko militāro mācību “Summer Shield” laikā, padarījuši daudz grūtāku uzdevumu izpildi Nacionālo bruņoto spēku tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem (JTAC). Sarunā ar portālu “Sargs.lv” viens no mācībās iesaistītajiem JTAC speciālistiem atzīst, šogad mainīgo laikapstākļu dēļ vadīt gaisa triecienus Ādažu poligonā ir daudz grūtāk, tomēr šie apstākļi Latvijas JTAC speciālistiem likuši vēl vairāk uzlabot savas prasmes, gūstot vērtīgu pieredzi nākotnei.

Ja sākotnēji bija plānots, ka Latvijas JTAC speciālisti kopā ar sabiedrotajiem no NATO paplašinātās kaujas grupas karavīriem kopīgi vadīs kaujas šaušanu pa sauszemes mērķiem no Itālijas iznīcinātājiem "F-35" un ASV stratēģiskajiem bumbvedējiem "B-52" visai tuvā distancē no zemes, tad sarežģīto laikapstākļu dēļ šos uzdevumus mācību ietvaros vēl nav izdevies izpildīt. Zemie lidojumi drošības apstākļu dēļ pagaidām tika atcelti, tomēr karavīri cer, ka mācību ietvaros tos izdosies īstenot.

Kā stāsta viens no Latvijas JTAC speciālistiem, šīs mācības ir unikālas ar to, ka pamatā praktizētas iemaņas nogādāt ieročus līdz zemei sliktos laikapstākļos. Lai gan daudziem varētu likties, ka migla, lietus un zemie mākoņi bombardēšanas uzdevumus padara grūtākus tieši lidotājiem, kā atzīst JTAC, šāds priekšstats ir maldīgs. Tas pierādīts, mācību ietvaros sekmīgi vadot iznīcinātāju uzlidojumus virs Ādažu poligona.

“No vienas puses var likties, ka ieroču novadīšana līdz mērķim būs grūtāka. Tomēr mūsdienu tehnoloģijas ļauj aviobumbas novadīt ar Globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) koordināšu palīdzību. Tas nozīmē, ka lidmašīna atrodas virs mākoņiem – apmēram piecu līdz septiņu kilometru augstumā, kur redzamība allaž ir skaidra. Savukārt mēs lidmašīnas pilotam nododam koordinātes - kur mest bumbas. Te nu rodas jautājums mums pašiem – cik lielā mērā mēs, atrodoties uz zemes, varam iegūt šīs koordinātes sliktos laikapstākļos, lai pēcāk precīzi novadītu ieročus,” stāsta JTAC speciālists.

Viņš skaidro, piemēram, lietus laikā nedz lidmašīnas pilots, nedz JTAC speciālisti uz zemes nevar izmantot lāzera tēmēšanas iekārtas. Šādos apstākļos vienīgais veids aviobumbu novadīšanai ir iegūt maksimāli precīzas GPS koordinātes.

“Mūsu specialitāte prasa, lai mēs pielāgotos ārējiem apstākļiem un izpildītu uzdevumu maksimāli precīzi. Kādā veidā? Par to komandierim nav nedz jādomā, nedz jādod mums padomi. Tas jau ir mūsu uzdevums, ko mēs esam gatavi paveikt jebkuros laika un diennakts apstākļos,” stāsta speciālists.

Latvijas JTAC pārstāvis atzina, ka pēdējo gadu laikā karavīru rīcībā esošais ekipējums tuvā gaisa atbalsta vadīšanai ir būtiski uzlabojies. Tāpat paši speciālisti seko līdzi jaunākajām pasaules tendencēm JTAC darbā.

“Mēs visi tomēr strādājam pēc vienotām NATO JTAC doktrīnām. Šādas mācības kā “Summer Shield” ir īpaši svarīgas ar to, ka mēs strādājam kopā ar vairāku citu valstu JTAC komandām, kas ļauj mums daudz labāk iepazīt kolēģus un saskaņot savu darbību,” viņš atzina.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 17. līdz 28. maijam Ādažu poligonā norisinās starptautiskās militārās mācības “Summer Shield XVII”.  Mācībās piedalīsies aptuveni 1200 karavīru no Albānijas, ASV, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas.

Vingrinājuma mērķis ir trenēt un pilnveidot  vienību savstarpējo sadarbību un savietojamību, gaisa un sauszemes operāciju integrāciju taktisko uzdevumu izpildē un netiešās uguns integrēšanu manevrā.

Mācības „Summer Shield” Latvijā notiek kopš 2004. gada.

Dalies ar šo ziņu