Pulkvežleitnants E. Svenčs: Kaujas atbalsta bataljona speciālistu prasmes kļūst arvien sarežģītākas

Militārās mācības
Sargs.lv
Summer Shield
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Starptautiskās militārās mācības “Summer Shield” ir uzskatāms par eksāmenu Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādē ietilpstošā Kaujas atbalsta un Kaujas nodrošinājuma bataljona speciālistiem. Šo mācību laikā karavīri gan apgūst, gan nostiprina savas prasmes, lai ar tām pēcāk atbalstītu mehanizētos kājniekus. Lai gan mācību galvenais uzstādījums paliek nemainīgs, tajā izmantoto ieroču sistēmu sarežģītība palielinās, prasot arī attiecīgu sagatavotību no karavīru puses. To, vērtējot līdz šim mācībās “Summer Shield” paveikto, intervijā portālam “Sargs.lv” atzīst Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Edmunds Svenčs.

Raksturojot mācību uzdevumus, pulkvežleitnants E. Svenčs saka – kopumā pēdējo gadu laikā mācību “Summer Shield” formāts nav kardināli mainījies. Tiesa, ik gadu mainās tajās iesaistītais personāls, kā arī sarežģītāka kļūst izmantotā kaujas tehnika.

Šādos apstākļos arvien būtiskāka kļūst visu kaujas elementu sinhronizācija, lai visas kaujas atbalsta spējas tiktu sekmīgi izmantotas kopīgā uzdevuma izpildē. Būtiskākais - lai šo spēju pielietošana, kā arī lēmumi par to izmantošanu, tiktu pieņemti un nodoti izpildei maksimāli ātri.

“Gadiem ejot, gan ieroču sistēmas, gan apvienojošais elements kļūst sarežģītāks. Mums ir svarīgi panākt, lai visi stobri un rācijas strādātu vienotā sistēmā, novadot kinētisko elementu pēc mērķa identifikācijas. [..] Tieši šī integrējošā sadaļa kļūst arvien komplicētāka. Jā, tai vajadzētu būt vienkāršākai, bet, kamēr mēs to apgūstam, paiet laiks.”
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants E. Svenčs
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona komandieris
pulkvežleitnants Edmunds Svenčs

Viņš piebilda, ka ik gadu iesaistīto dalībnieku skaita dēļ komandvadības ķēde kļūst garāka. Šogad mācībās piedalās kopumā 13 valstu bruņotie spēki. Katrs izmanto savas ieroču sistēmas un savus sakaru līdzekļus, kas jāapvieno kopējā sistēmā uzdevuma sekmīgai izpildei.

Tomēr, kā atzīst pulkvežleitnants E. Svenčs, laikam ejot, galvenie uzdevumi mācību laikā saglabājušies nemainīgi. ““Summer Shield” mērķis ir kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma elementu pilnveidošana,” viņš stāsta.

Pirmajā mācību nedēļā visā Ādažu poligona teritorijā tiek izveidotas atsevišķas treniņnometnes, kur strādā prettanku speciālisti, kaujas inženieri, uguns atbalsta speciālisti – mīnmetējnieki, artilēristi un snaiperi. Šo speciālistu mācības notiek gan dienas, gan nakts apstākļos.  

Savukārt otrajā nedēļā Kaujas atbalsta bataljona vīri apvienos spēkus ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2. bataljonu, veicot kopēja uzbrukuma vai aizsardzības operācijas plānošanu.

“Šajā operācijā kājnieki būs centrālais elements, bet mēs – Kaujas atbalsta un Kaujas nodrošinājuma bataljoni - būsim integrēti viņu plānā. Citiem vārdiem sakot, pirmajā nedēļā mēs atsvaidzinām vai gūstam iemaņas, bet otrajā griežam gaisā visu poligonu,” piebilda pulkvežleitnants E. Svenčs.

Vērtējot savu karavīru līdzšinējo sniegumu, Kaujas atbalsta bataljona komandieris atzina, ka karavīriem nepieciešamas vairāk praktiskās šaušanas apmācības. Tiesa, Ādažu poligona lielā pieprasījuma dēļ šīs treniņu iespējas jādala ar citām vienībām.

Pulkvežleitnants E. Svenčs atzīst, ka pēdējo gadu laikā Kaujas atbalsta bataljona karavīru apbruņojums kļuvis daudz modernāks un vienlaikus sarežģītāks. Tas nozīmē, ka krietni sarežģītākas un arī daudz dārgākas kļūst pašu karavīru-speciālistu apmācības.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 17. līdz 28. maijam Ādažu poligonā norisinās starptautiskās militārās mācības “Summer Shield XVII”.  Mācībās piedalīsies aptuveni 1200 karavīru no Albānijas, ASV, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas.

Vingrinājuma mērķis ir trenēt un pilnveidot  vienību savstarpējo sadarbību un savietojamību, gaisa un sauszemes operāciju integrāciju taktisko uzdevumu izpildē un netiešās uguns integrēšanu manevrā.

Mācības „Summer Shield” Latvijā notiek kopš 2004. gada.

Dalies ar šo ziņu