Militārajās mācībās Ādažu poligonā piedalīsies ASV bumbvedēji un Itālijas "F-35" iznīcinātāji

Militārās mācības
LETA
F-35
Foto: Foto: Mario Tabalza

Plānots, ka lidojumiem labvēlīgos laika apstākļos 19. maijā Ādažu poligonā militārajās mācībās "Summer Shield XVII" piedalīsies arī ASV stratēģiskais bumbvedējs "B-52" un Igaunijā izvietotie Itālijas iznīcinātāji "F-35", kas veic patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas.

Vingrinājumā piedalīsies gan Latvijas, gan sabiedroto spēku gaisa atbalsta kontrolieri (JTAC) un apvienotās uguns koriģētāji (JFO), kā arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas Uguns atbalsta apakšvienības.

Vingrinājuma mērķis ir pilnveidot kopēju izpratni par vairāku kaujas atbalsta elementu izmantošanu daudznacionālā vidē, uzturēt un pilnveidot gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotās uguns koriģētāju kvalifikāciju, izmantojot gan kaujas aviāciju, gan netiešo uguni.

Jau ziņots, ka no 17. līdz 28. maijam Ādažu poligonā norisinās Latvijas organizētās starptautiskās militārās mācības "Summer Shield XVII". Tajās piedalās aptuveni 1200 karavīru no Albānijas, ASV, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas.

Mācības "Summer Shield" Latvijā notiek kopš 2004. gada. Sākotnēji tas bija bataljona līmeņa vingrinājums ar galveno uzdevumu - sagatavot vienības dalībai koalīcijas spēku operācijā Irākā.

No 24. maija plkst. 21 līdz 27. maija plkst. 18 Ādažu poligonā norisināsies kaujas šaušanas un spridzināšanas apmācība gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā, lai trenētu spēju veikt uzdevumus dažādos apstākļos.

Militāro mācību un vingrinājumu laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Dalies ar šo ziņu