Jūras spēku komandieris: NATO kuģu vizīte ostā demonstrē alianses klātbūtni Latvijā un reģionā

NATO
Sargs.lv
NATO jūras grupa
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jebkura NATO kuģa vizīte dalībvalstu ostās demonstrē alianses klātbūtni gan Latvijā, gan reģionā kopumā, tā sarunā ar “Sargs.lv” atzīst NBS Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs. Jau ziņots, ka šajās dienās Rīgas pasažieru ostā piestājušas Kanādas un Portugāles jūras spēku regates, kuras ietilpst NATO 1. pastāvīgajā jūras grupā (SNMG1). Šoreiz vizītei ir ne vien NATO klātbūtnes apliecinājuma, bet ar arī iepazīšanās mērķis, jo jūlija beigās par kuģu grupas jauno komandieri kļuva Portugāles jūras spēku flotiles admirālis Žuzē Antoniu Mironešs (Jose Antonio Mirones).

Miera un stabilitātes demonstrējums

Kā stāsta Latvijas jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs, no 14. līdz 16. augustam Rīgas pasažieru ostā kārtējā vizītē ieradušies NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas (SNMG1) kuģi – Portugāles fregate “Corte Real” un Kanādas fregate “Toronto”. Pirmo reizi vizītē Latvijā ieradies arī kuģu grupas jaunais komandieris flotiles admirālis Žuzē Antoniu Mironešs (Jose Antonio Mirones) no Portugāles jūras spēkiem. Ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos norādījumus, kuģi gan šoreiz netiks atvērti Latvijas iedzīvotāju apskatei, un tāpat arī kuģu apkalpe neizkāps krastā, lai pastaigātu pa Rīgu.

Image
NATO jūras grupa
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Jebkuras grupas kuģu vizītes NATO dalībvalstu ostās demonstrē alianses klātbūtni gan Latvijā, gan reģionā kopumā, tādejādi veicinot mieru un stabilitāti. Arī Latvijas Jūras spēki ik gadu deleģē pretmīnu vai štāba un apgādes kuģi dalībai vienā citā – NATO pirmajā pastāvīgajā jūras pretmīnu kuģu grupā (SNMCMG1), tādejādi dodot Latvijas artavu NATO kolektīvajā aizsardzībā."
Kaspars Zelčs
Jūras spēku komandieris
jūras kapteinis Kaspars Zelčs

Jūras kapteinis Zelčs atzīst - šī grupa demonstrē NATO jūras spēku spējas reģionā, solidaritāti un stiprina diplomātisko un profesionālo sadarbību NATO dalībvalstu jūras spēku starpā. NATO jūras grupas kaujas un ātrās reaģēšanas gatavība tiek nemitīgi uzturēta, kopā ar alianses dalībvalstu un partnervalstu jūras spēkiem piedaloties regulārās militārās mācībās.

“Baltijas jūras reģionā regulāri atrodas kāda no šobrīd četrām NATO pastāvīgajām kuģu grupām. Tā kā šīs grupas veido NATO ātrās reaģēšanas jūras elementu, tās pastāvīgi atrodas augstā gatavības pakāpē un spēj pildīt uzdotos uzdevumus gan miera, gan krīzes laikā jebkurā vietā,” viņš stāsta.

Kopīga dalība mācībās

Kopumā NATO ātrās reaģēšanas spēku jūras komponenti veido četras jūras grupas. Latvijas Jūras spēki ir pārstāvēti NATO pirmajā pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā (SNMCMG1).

Image
NATO jūras grupa
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jūras spēku komandieris stāsta – tā kā SNMG1 pamatā operē Ziemeļu puslodē, Baltijas jūra atrodas viņu pamatoperāciju rajonā, un katru gadu tiek plānotas kādas kopīgas mācības. Šogad šī grupa piedalījās jūras mācībās “Baltops 2020”, sadarbojoties ne tikai ar Latvijas, bet arī citiem reģiona jūras un gaisa spēkiem.

“Mācības “Baltops 2020” raksturoju kā ļoti veiksmīgas un nepieciešamas, jo tās ļauj pilnveidot grupas reaģēšanas spējas un savietojamību ar citām NATO valstu vienībām,” saka jūras kapteinis Zelčs.
Image
NATO jūras grupa
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt 14. augustā noslēdzās kādas citas –  Baltijas mēroga – jūras mācības “Baltron Squadex 20/2”, kurās piedalās Baltijas valstu jūras eskadra (BALTRON). To mērķis pēc nelielas vasaras atpūtas bija atkal trenēt kuģu gatavību kopējai darbībai eskadras sastāvā. Mācību laikā gan pretmīnu, gan patruļkuģi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas operēja jūrā Liepājas piekrastē, un par šī gada pamatmērķi tika izvirzīta spēja veikt pretmīnu cīņas operācijas, vienībai atrodoties asimetrisko draudu vidē. Taču neizpalika arī kopīgi jūrniecības treniņi un šaušana no kuģu ieročiem, kā arī sadarbība ar gaisa spēkiem. Mācībās nozīmīgs izaicinājums bija modernu mācību mīnu atklāšana sarežģītos grunts apstākļos.

Jautāts par šobrīd aktuālo Latvijas Jūras spēku attīstībā, komandieris min "Imantas" klases mīnu kuģu modernizācijas projektu, kas pavirzījies tiktāl, ka drīz plānots slēgt līgumu ar uzņēmumu, kurš šos darbus veiks.

Atskatoties uz Covid-19 pandēmijas laiku un noteiktajiem ierobežojumiem, Jūras spēku komandieris saka, ka visas Latvijas Jūras spēku dežūras notika kā plānots. Arī militārās mācības, kaut pēc mazliet izmainīta scenārija, tomēr notika. Tā, piemēram, ikgadējo starptautisko jūras mācību “Open Spirit 2020” laikā šī gada maijā ārvalstu kuģi neienāca Latvijas ostās, bet visu mācību laiku palika jūrā. Tāpat arī dažādo valstu jūrnieki neapmeklēja citus kuģus un netikās personīgi, visu saziņu veicot attālināti – izmantojot rācijas un citus saziņas līdzekļus. 

Image
NATO jūras grupa
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tas gan netraucēja sasniegt mācībās izvirzīto mērķi – atrast un iznīcināt pēc iespējas vairāk mīnu un sprādzienbīstamu priekšmetu, kuri kopš abiem pasaules kariem joprojām atrodas Baltijas jūras dzelmē.

Dalies ar šo ziņu