Jūras spēki piedalās Baltijas valstu militārajās mācībās ”Baltron Squadex 20/2” un “Eodex 2020”

Militārās mācības
mācības
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

No 9. līdz 14. augustam Latvijas teritoriālajos jūras ūdeņos un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā notiks Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) militārās mācības “Baltron Squadex 20/2”.

Mācībās piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku štāba un apgādes kuģis A-90 “Varonis”, mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis”, patruļkuģi P-07 “Viesīte” un P-06 “Cēsis”, Lietuvas Jūras spēku patruļkuģis P11 “Žemaitis” un mīnu kuģis M53 “Skalvis”. Šogad mācībās piedalās arī Igaunijas jūras spēku mīnu kuģis M314 “Sakala”.

Mācību mērķis ir veicināt Baltijas valstu jūras spēku militāro sadarbību, uzlabot eskadras saliedētību, sekmēt valstu sadarbību mīnu meklēšanas operācijās, kā arī pilnveidot personāla zināšanas, plānojot un vadot eskadras līmeņa mācības.

Savukārt no 8. līdz 14. augustam Toilas ostā, Igaunijā notiks ikgadējās militārās Baltijas valstu Jūras spēku ūdenslīdēju komandu mācības “Eodex 2020”. Mācību mērķis ir pilnveidot nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienību personālsastāva iemaņas veikt nesprāgušās munīcijas neitralizēšanu jūras vidē.

Pirmās Baltijas valstu Jūras spēku ūdenslīdēju komandu mācības “Eodex” tika organizētas 2014. gadā. Mācības katru gadu pēc rotācijas principa nodrošina viena no trim Baltijas valstīm. 

BALTRON tika izveidots 1998. gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Par tās pirmo komandieri kļuva Latvijas jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis.

Baltijas valstis BALTRON sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz sešiem līdz 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi. Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās, uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

Dalies ar šo ziņu