NATO jūras un gaisa spēki Baltijas jūrā piedalās ikgadējās mācībās “Baltops 2020”

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Baltops
Foto: Foto: NATO.int

Baltijas jūrā notiek ikgadējās militārās mācības “Baltops 2020”, kas šogad norisinās jau 49. reizi. Vingrinājumā, kas ilgs līdz 16. jūnijam, piedalās aptuveni 3000 karavīru no 19 NATO sabiedrotajiem un partneriem. “Baltops 2020” iesaistīti Jūras un Gaisa spēki ar 28 kuģiem un zemūdenēm, kā arī 28 gaisa kuģiem. Mācībās dalībnieki trenē pretgaisa aizsardzību, karadarbību pret zemūdenēm, kā arī pretmīnu operācijas.

Pirmo reizi vingrinājumu vadīs NATO Jūras uzbrukuma un atbalsta spēki (STRIKFORNATO) no savas bāzes Lisabonā, Portugālē. Turklāt, lai nodrošinātu iesaistīto militārpersonu drošību un veselību, “Baltops 2020” operācijas šoreiz notiek tikai jūrā.

"Baltijas jūra ir stratēģiski ļoti svarīga aliansei, un tā robežojas ar sešām NATO valstīm un diviem tuviem NATO partneriem. Lai gan mēs turpinām veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu mūsu bruņotos spēkus no veselības krīzes, mūsu operatīvā gatavība nav mazinājusies,” sacīja NATO preses pārstāve Oana Lungesku (Oana Lungescu).

Savukārt NATO Jūras uzbrukuma un atbalsta spēku komandiere, ASV 6. flotes komandiere viceadmirāle Lisa Frančeti (Lisa Franchetti) norādīja, ka "Baltops” sniedz iespēju NATO un partnervalstīm darboties kopā, daloties labākajā praksē, lai uzlabotu reālās operācijas reālā situācijā."

Savukārt NATO Apvienoto gaisa operāciju centrs (CAOC) Uedemā, Vācijā vadīs visas gaisa operācijas. “Mēs atbalstām “Baltops”, plānojot un koordinējot mācību gaisa operācijas, kā arī sinhronizējot jūras un gaisa operācijas ar STRIKFORNATO un ASV 6. floti,” sacīja NATO Apvienoto gaisa operāciju centra komandieris ģenerālleitnants Klauss Habersetzers (Klaus Habersetzer).

Tāpat mācībās piedalās arī NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas jeb AWACS novērošanas lidaparāti, kuri koordinēs dažus gaisa manevrus.

“Baltops” ir lielākās vingrinājumu sērija Baltijas jūrā, kurā piedalās bruņotie spēki no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Grieķijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Spānijas, Zviedrijas, Turcijas, Apvienotās Karalistes un Amerikas Savienotajām Valstīm.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka no 7. līdz 16. jūnijam Baltijas jūrā norisinās ikgadējās starptautiskās militārās mācības “Baltops 2020”, kurās piedalās aptuveni 3000 karavīru, kā arī 28  kuģi un 28 gaisa kuģi no 19 valstīm, tai skaitā arī Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku virsnieki un Mīnu kuģu eskadras mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis”. Bruņoto spēku Jūras spēku virsnieki militāro mācību laikā “Baltops 2020” dienesta pienākumus pilda Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) štāba sastāvā.

Dalies ar šo ziņu