Jūras spēki piedalīsies starptautiskajās militārajās mācībās “Baltops 2020”

Militārās mācības
Sargs.lv
Baltron
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku virsnieki un Mīnu kuģu eskadras mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis” piedalīsies ikgadējās starptautiskajās militārajās mācībās “Baltops 2020”, kas no 7. līdz 16. jūnijam norisināsies Baltijas jūrā. Mācību laikā no 11. līdz 12. jūnijam mācību “Baltops 2020” kuģu grupa veiks treniņus pretgaisa aizsardzībā un kara kuģu cīņā ar pretinieka gaisa kuģiem Latvijas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Militāro mācību “Baltops 2020” laikā Latvijas Jūras spēku virsnieki dienesta pienākumus pildīs Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) štāba sastāvā. Starptautisko militāro mācību mērķis ir veicināt sabiedroto bruņoto spēku sadarbību un savietojamību, stiprināt spējas strauji reaģēt, izmantojot visu spēku veidu spējas, kā arī demonstrēt sabiedroto un partnervalstu apņēmību nodrošināt stabilitāti reģionā un gatavību aizsargāt Baltijas jūras reģionu.

BALTRON komandieris Lietuvas Jūras spēku komandkapteinis Andrius Širvis (Andrius Širvys) norāda, ka mācības “Baltops 2020” ir paredzētas, lai uzlabotu sabiedroto valstu un partneru elastīgumu un sadarbības spējas, darbojoties kā kolektīvam spēkam. Viņš norāda, ka dalībnieki mācībās kopīgā vidē veiks pretgaisa aizsardzības,  jūras aizsardzības,  virsūdens  karadarbības un jūras desanta operācijas.

Tāpat apmācība “Baltops 2020” sniegs lielisku iespēju stiprināt kombinētās reaģēšanas spējas, kas vajadzīgas, lai nodrošinātu reģionālo stabilitāti.

Šis vingrinājums nodrošinās, ka spēki ir apmācīti un spēj darboties kopā, kā arī ir gatavi reaģēt uz jebkādiem draudiem Baltijas jūras reģiona valstu drošībai.
bilde
BALTRON komandieris, Lietuvas Jūras spēki
komandkapteinis Andrius Širvis

“Baltops 2020” mācībās piedalīsies aptuveni 3000 karavīru, kā arī 28 kuģu un 28 gaisa kuģu no 19 valstīm, tādējādi demonstrējot sabiedroto un partnervalstu sadarbību un savietojamību, apliecinot ilgtermiņa ieguldījumu reģiona drošībā un stabilitātē.

“Baltron” komandieris norāda, ka militārās mācības nodrošina NATO sabiedroto un partneru sadarbības spēju, reaģējot uz plašu militāro draudu spektru. “”Baltops 2020” demonstrē alianses nepārspējamo spēju un apņēmību dot ieguldījumu agresijas atturēšanā un vajadzības gadījumā arī to uzvarēt,” uzsver komandkapteinis A. Širvis.

Viņš arī piebilst – lai arī Covid-19 dēļ veiktas zināmas korekcijas mācību norisē, tomēr Baltijas valstu jūras eskadra saglabāja tādu pašu spēku, kā sākotnēji tas bija plānots. 

“Baltops” ir ikgadējas mācības, kas šogad norisināsies jau 49. reizi. Tās Baltijas jūrā notiek kopš 1971.gada, sniedzot iespēju NATO un reģionālajiem partneriem stiprināt savstarpējo spēku savietojamību, trenējoties veikt kombinētus taktiskos manevrus dažādos mācību scenārijos. Latvija mācībās “Baltops” piedalās kopš 1996.gada. Mācības ASV vadībā Baltijas jūrā notiek kopš 1972. gada.

Savukārt Baltijas valstu jūras eskadras jeb BALTRON izveidota 1998.gada augustā ar mērķi nodrošināt pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Par tās pirmo komandieri kļuva Latvijas jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis. Baltijas valstis BALTRON sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz sešiem līdz 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem, kā arī štāba un apgādes kuģiem. Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās, uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

Dalies ar šo ziņu