Krievu mediji koronavīrusa tematiku izmanto, lai grautu NATO tēlu

NATO
Sargs.lv
Krievu propaganda
Foto: Foto: TASS/Scanpix

Ja sākotnēji Krievijas propagandas mediji ziņoja, ka ASV plānotās vērienīgās militārās mācības Eiropā “Defender Europe 2020” atnesīs koronavīrusu, tad tagad vēstījumi jau mainījušies, pielāgojot tos situācijai. “Vīrusa dēļ tiek iedragāti visi NATO plāni, kas tika vērsti pret Krieviju” – šis ir tikai viens no naratīviem, ko aktīvi uztur prokremliskie mediji.

Lielākā daļa no Krievijai draudzīgajiem medijiem neslēpj prieku, ka ASV samazinājis dalību militārajās mācībās “Defender Europe 2020”, kuras ASV bija plānojusi izvērst Eiropā kā vienas no vērienīgākajām pēdējo 25 gadu laikā.

Tāpat koronavīrusa dēļ atliktas vairākas citas plaša mēroga mācības, piemēram, Arktikas mācības “Cold Response”, kuras ASV plānoja rīkot kopā ar Norvēģijas bruņotajiem spēkiem netālu no Krievijas robežas. Par šīm atceltajām mācībām Krievijas mediji pajokoja, ka acīmredzot “ir vēl kas bīstamāks par Krievijas agresiju”.

Image
Defender
Foto: Foto: Pvt. Jordan Humphries

 

Daudzi prokrieviskie ziņu portāli, tai skaitā “Sputniknews” un “Baltnews”, ironizē, ka koronavīruss nu ir “izjaucis Pentagona un NATO plānus”, tāpēc tagad “Baltijas valstis neieraudzīs apsolīto izrādi “Pentagons pret Krievijas agresiju”, jo lielajiem partneriem ir svarīgākas rūpes”. Tāpat šo portālu ziņās parādās vēstījums, ka “Eiropas iedzīvotāji šobrīd ir jāsargā no vīrusa pandēmijas, nevis no izdomātas Krievijas agresijas”.

Kā norāda Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošais pētnieks politologs Toms Rostoks, saprotams, ka Krievija pozitīvi vērtē to, ka izjūk šīs plānotās un vērienīgās militārās mācības, kurās bija jāizspēlē scenārijs, cik ātri ASV karavīri ar bruņutehniku var nokļūt Eiropā.

“No Krievijas viedokļa tas tiek tulkots kā NATO neveiksme. Taču tā nav neveiksme, tas esošajā situācijā ir saprātīgs un jēgpilns NATO lēmums. Apdraudējumi vai militārie riski no Krievijas puses, cik man zināms, nav pieauguši, līdz ar to lielu spēku nosūtīšana uz Eiropu palielinātu vīrusa izplatības riskus, tāpēc ir saprotams, kāpēc mācības ir atceltas. Bet NATO pie tām noteikti kādā brīdī atgriezīsies, jo tās ir nepieciešamas."
Rostoks
NAA Drošības un stratēģiskās pētniecības centrs
pētnieks Toms Rostoks

Savukārt politologs un Krievijas jautājumu eksperts Kārlis Daukšts uzskata, ka šī brīža situācija pasaulē palīdz Krievijai novērst uzmanību no pašas valsts iekšienē briestošajām problēmām. Kā slēgta sabiedrība, Krievija turpina ieturēt savu stilu – noklusēt patiesās problēmas, līdz ar to padarīt tās par nebūtiskām.

“Situācija ar slēgtajām robežām un repatriācijas reisiem Eiropā šobrīd Krievijai ir labvēlīga, jo ļauj izdarīt jaunus secinājumus, ka Eiropas Savienība nav spējusi izveidot kopēju politiku, kas reālos briesmu gadījumos strādā. To Krievija pasniedz kā jaunu “brendu” – ka visas globālās struktūras jūk, līdz ar to arī NATO, un Eiropa ir zaudējusi savas aizsardzības spējas. To viņi noteikti izmantos savā propagandā arī turpmāk – ka arī Apvienoto Nāciju Organizācija vairs nespēj neko darīt, un pasaule kļūst nacionāli sadrumstalota, bez kopējām interesēm un darbības. Sevišķi to, protams, attiecinot uz savu pretinieku – NATO,” saka K. Daukšts.

Taču politikas eksperts norāda, ka šī Krievijas retorika pret Eiropu un NATO ar bumeranga efektu drīz vien nāks viņiem atpakaļ, kad būs zināmi “COVID-19” izplatības apjomi pašā Krievijā.  Līdz šim publiski tiek kultivēts tēls, ka koronavīruss Krieviju neskar un ka tikai autoritārs režīms var novērst apdraudējumus valstī, ar domu – vadonis (prezidents Vladimirs Putins) situāciju kontrolē.

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka militāro mācību “Defender Europe 2020” ietvaros bija plānots, ka liels daudzums ASV karavīru un tehnikas no ASV ostām tiek nogādāta daudzviet Eiropā, lai tādejādi testētu mobilitāti, kā arī izvērstu mācības konkrētajās valstīs, tai skaitā Vācijā, Polijā, Gruzijā, Lietuvā, Igaunijā un Latvijā.

Dalies ar šo ziņu