Sākušās Krievijas un Ķīnas kopīgās militārās mācības

Militārās mācības
Sargs.lv/Stripes/Moscow Times
Foto: EPA/Scanpix
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Krievija un Ķīna ir uzsākušas kopīgas militārās mācības, abām valstīm cenšoties uzlabot un padziļināt sadarbību aizsardzības jomā, ņemot vērā reģionālās drošības problēmas un saasinātās attiecības ar ASV, pirmdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Krievijas armija pirmoreiz vēsturē ne tikai aizvada liela mēroga militārās mācības Ķīnas teritorijā, bet arī pirmo reizi apgūst Ķīnas armijas ieroču sistēmas un to izmantošanu, vēsta “Moscow Times”.

Vairāk nekā 10 000 karavīru piedalās piecas dienas ilgās mācībās “Zapad/Interaction 2021” Ķīnas ziemeļrietumu autonomajā reģionā. Kā vēsta biznesa dienas izdevums “Kommersant”, Krievijas karaspēks pirmo reizi vēsturē izmantos Ķīnā ražotus ieročus.

Krievijas armija paziņoja, ka uz mācību norises vietu nosūtījusi iznīcinātājus “Su-30M”.

“Mācību mērķis ir stiprināt Krievijas un Ķīnas attiecību attīstību, visaptverošu partnerību un stratēģisko sadarbību,” teikts paziņojumā.

Tāpat mērķis ir arī palielināt militāro sadarbību un draudzību starp abu valstu bruņotajiem spēkiem, demonstrēt Krievijas un Ķīnas apņēmību un spēju kopīgi cīnīties pret terorismu un aizsargāt mieru un stabilitāti reģionā.

Krievija un Ķīna kopš 2005. gada ir piedalījušās kopīgās militārās mācībās, tomēr šī ir pirmā reize, kad mācības notiek Ķīnā, kā arī pirmā reize, kad Krievijas karaspēks tiek apmācīts rīkoties ar Ķīnas ieroču sistēmām.

Abas puses pēdējos gados ir pastiprinājušas sadarbību, ņemot vērā kopīgo nostāju attiecībā pret ASV. Tuvināties Ķīnai Krievija aktīvāk uzsāka pēc tam, kad 2014. gadā pēc Krimas aneksijas Rietumi Krievijai noteica sankcijas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir devis mājienus par Krievijas un Ķīnas militāro aliansi, pārceļot pašreizējās stratēģiskās attiecības nākamajā līmenī.

Pēc “Zapad/Interaction 2021” kopīgajām mācībām jau septembrī plānotas nākamās Krievijas un Ķīnas vadītās Šanhajas sadarbības organizācijas ietvaros.

Reģions, kurā notiek “Zapad/Interaction 2021” mācības, robežojas ar Siņdzjanu, kur Ķīna ir aizturējusi vairāk nekā 1 miljonu uiguru un citu minoritāšu pārstāvjus, dēvējot to cīņu pret terorismu un ekstrēmismu.

Tāpat reģions robežojas ar Afganistānu, un Pekina ir nobažījusies par vardarbību, kas izplatās tās robežu tuvumā, talibiem pārņemot kontroli pār reģioniem un to galvaspilsētām, vēsta Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra “Xinhua News Agency”.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka, lai arī Ķīna ir bijusi pastāvīga dalībniece lielākajās Krievijas militārajās mācībās, piemēram, “Vostok-2018”, “Tsentr-2019” un “Kavkaz-2020”, eksperti apgalvo, ka šī ir pirmā reize, kad Krievijas un Ķīnas spēki apvienosies liela mēroga mācībām Ķīnas teritorijā. Šīs būs arī pirmās militārās mācības ar citu valstu dalību Ķīnā kopš pandēmijas sākuma.

Dalies ar šo ziņu