Krievija un Ķīna rīkos plašas militārās mācības

Ārvalstīs
Sargs.lv/National Interest
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas un Ķīnas karaspēki rīkos plašas kopīgas mācības laikā, kad Maskava un Pekina padziļināti stiprina sadarbību aizsardzības jomā. Ķīnas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Vu Cjans ceturtdien paziņoja, ka Krievija un Ķīna augusta pirmajā pusē augusta sākumā rīkos kopīgas militārās mācības Ķīnas ziemeļos.

“Pamatojoties uz Ķīnas un Krievijas panākto vienprātību, Krievijas spēki piedalīsies mācībās “West/Interaction-2021”, kas Ķīnā sāksies augusta sākumā,” sacīja Vu Cjans. ASV un sabiedrotajiem izvedot savus spēkus no Afganistānas, Maskava un Pekina ir daudz labāk apzinājušās drošības situāciju reģionā.

Ķīnas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka mācību mērķis ir “stiprināt un attīstīt visaptverošu stratēģisko partnerību starp Krieviju un Ķīnu, saglabāt reģionālo mieru un stabilitāti un demonstrēt apņēmību cīnīties pret terorismu”. Plānots, ka mācībās piedalīsies aptuveni 10 000 militārpersonu, pārbaudot kopīgas izlūkošanas, agrīnās brīdināšanas, hibrīdkara un trieciena spējas. Ķīnas aizsardzības ministrs Vei Fenhe uzaicinājis Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu klātienē novērot mācības.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojumā apstiprinājusi kopīgās mācības, piebilstot, ka Krievijas armiju pārstāvēs Austrumu militārais apgabals. Lai arī Ķīna ir bijusi pastāvīga dalībniece lielākajās Krievijas militārajās mācībās, piemēram, “Vostok-2018”, “Tsentr-2019” un “Kavkaz-2020”, taču eksperti apgalvo, ka šī ir pirmā reize, kad Krievijas un Ķīnas spēki apvienosies liela mēroga mācībām Ķīnas teritorijā. Šīs būs arī pirmās militārās mācības ar citu valstu dalību Ķīnā kopš pandēmijas sākuma.

Ķīnas valsts oficiālais ziņu izdevums “Global Times” mācības iezīmēja ģeopolitiskā izteiksmē, norādot, ka gaidāmās mācības parāda augstu savstarpēju uzticēšanos starp abām valstīm, vienlaikus raugoties uz drošību un stabilitāti Vidusāzijā, jo ASV “bezatbildīgi izved karaspēku no Afganistānas”. Tāpat rakstā tika apgalvots, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas lēmums izvest karaspēku no Afganistānas ir uzlicis slogu Afganistānas kaimiņvalstīm, liekot Krievijai un Ķīnai uzņemties uzdevumu, lai kopīgi nosargātu reģionālo mieru un stabilitāti, kā arī novērstu teroristisku organizāciju attīstību reģionā.

Tāpat sāk skaidrāk iezīmēties Krievijas un Ķīnas sadarbības modelis Afganistānā, jo gan Pekina, gan Maskava ir aizvadījušas augsta līmeņa sarunas ar talibiem, kā arī apvienojušās robežas drošības stiprināšanā starp Afganistānu un Vidusāziju Šanhajas sadarbības organizācijas ietvaros, kuras biedri ir gan Krievija, gan Ķīna.

Dalies ar šo ziņu