"Foreign Affairs": Krievijas pielāgošanās mūsdienu karadarbībai nākotnē būs liels drauds Ukrainai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Foreign Affairs
Ukraiņu karavīrs
Foto: Ukraiņu karavīrs Foto: AP/Scanpix

Kijiva un Maskava visa kara laikā Ukrainā ir cīnījušās par pielāgošanos, cenšoties mācīties un uzlabot savu militāro efektivitāti. Sākotnējā iebrukuma posmā Ukrainai bija priekšrocības. Kijivu, ko stiprināja straujš Rietumu ieroču pieplūdums, motivēja Krievijas agresijas radītie eksistenciālie draudi. Tāpat Ukraina spēja neparasti īsā laikā izstrādāt jaunus cīņas veidus. Krievija, gluži pretēji, bija neveiksmīga: liels, augstprātīgs un kūtrs lācis, kas bija pārāk pārliecināts par ātru uzvaru. Savukārt institucionālais šoks, ko izraisīja Krievijas neveiksmes, palēnināja tās spēju mācīties un pielāgoties

Taču pēc diviem kara gadiem pielāgošanās cīņa ir mainījusies. Kvalitātes plaisa starp Ukrainu un Krieviju ir samazinājusies. Ukrainai joprojām ir inovatīva un augšupēja militārā kultūra, kas ļauj ātri ieviest jaunas kaujas tehnoloģijas un taktiku. Savukārt Krievijā mācīšanās notiek lēnāk, jo tā nevēlas ziņot par neveiksmēm un ir centralizētāka vadības filozofija. Tomēr, kad Krievija beidzot kaut ko iemācās, tā spēj to sistematizēt visā armijā un savā lielajā aizsardzības rūpniecībā.

Šīs atšķirības atspoguļojas abu valstu inovāciju veidos. Ukrainai labāk veicas taktiskā pielāgošanās - mācīšanās kaujas laukā. Krievijai labāk veicas stratēģiskā pielāgošanās jeb mācīšanās un pielāgošanās, kas ietekmē valsts un militārās politikas veidošanu, piemēram, to, kā valstis izmanto savus resursus. Abi adaptācijas veidi ir svarīgi. Taču tieši pēdējais veids ir vissvarīgākais, lai uzvarētu karos.

Jo ilgāk šis karš turpināsies, jo labāk Krievijai izdosies mācīties, pielāgoties un izveidot efektīvākus, modernākus kaujas spēkus. Lēnām, bet Maskava apgūs jaunas idejas no kaujas lauka un attiecīgi mainīs savu taktiku. Stratēģiskā pielāgošanās jau ir palīdzējusi atvairīt Ukrainas pretuzbrukumu, un pēdējo mēnešu laikā tā ir palīdzējusi Krievijas karaspēkam atņemt Kijivai vēl vairāk teritorijas. Galu galā, ja Krievijas stratēģiskās pielāgošanās priekšrocības saglabāsies bez atbilstošas Rietumu reakcijas, sliktākais, kas var notikt šajā karā, nebūs strupceļš. Tā ir Ukrainas sakāve.

Pēc grūtībām, kas radās agrīno militāro operāciju laikā Ukrainā, Krievija pielāgoja savu komandvadības un kontroles struktūru. 2022. gada aprīlī valsts iecēla vienu komandieri, kas pārraudzīja pilna mēroga iebrukumu, atsakoties no disfunkcionālās, sadrumstalotās sistēmas, ar kuras palīdzību Maskava līdz šim vadīja karu. Rezultātā tika īstenoti vienotāki centieni, kas novirzīja Krievijas iebrukumu no vairākām atsevišķām un nesaskaņotām kampaņām valsts ziemeļos, austrumos un dienvidos uz sinhronizētāku pieeju - ar galvenajiem centieniem, kas nepārprotami bija sauszemes operācijas Ukrainas austrumos. Tā rezultātā Krievija 2022. gada vidū guva panākumus un ieņēma tādas pilsētas kā Severodoņecka.

Krievija mainīja arī tuvcīņas vadīšanas veidu. Kara sākumā Krievija izmantoja bruņojumu, bataljona lieluma sauszemes vienības, kas bieži vien nebija pietiekami spēcīgas un kas demonstrēja ierobežotas spējas integrēt gaisa un sauszemes operācijas un veikt sauszemes apvienoto bruņojumu operācijas. Taču pēdējo 12 mēnešu laikā krievi atteicās no šādiem bataljoniem. Tagad viņi integrē elites spēkus un konvencionālos spēkus - un šo kombināciju pastiprina ar to, ko daudzi ukraiņi izsmej kā "gaļas mašīnu": vāji apmācītu karavīru viļņveida uzbrukumi, kas nogurdina ukraiņu karavīrus, pirms ierodas apmācītākie krievu karavīri.

2023. gada otrajā pusē ukraiņi saskārās ar pretinieku, kas ļoti atšķīrās no tā, ar kuru viņi saskārās 2022. gadā. Lai pārvarētu šo izaicinājumu, Ukraina bija spiesta pielāgot savu taktiku, tehnoloģijas un operācijas. Taču Kijivas centieni joprojām bija nepietiekami, lai atgūtu lielāku valsts teritorijas dienvidu daļu.

Arī Krievijas bruņotie spēki ir sākuši labāk aizsargāt savus transportlīdzekļus. Kara sākumā Ukraina izmantoja bezpilota lidaparātus un vadāmās raķetes, lai sekmīgi iznīcinātu daudzus krievu tankus un kravas automašīnas, kas noveda pie vairākiem apkaunojošiem Krievijas zaudējumiem. Taču, reaģējot uz to, valsts karaspēks sāka veidot improvizētu bruņojumu. Pēc tam, kad, virzoties uz Kijivu, tika uzbrukts lielam daudzumam Krievijas loģistikas transportlīdzekļu, karaspēks sāka šiem kravas automobiļiem pievienot improvizētas bruņas.

Iespējams, ka šī aizsardzības pieeja sākās kā taktiska inovācija. Taču ar laiku būru ieviešana tika sistematizēta. Krievijas armija lika savām vienībām masveidā izmantot būrus kā sistemātisku pieeju, lai atvairītu bezpilota lidaparātus. Krievijas komandieri 2023. gadā pat izdeva oficiālus norādījumus par to, kā konstruēt un uzstādīt būrus kravas automašīnām, artilērijai un bruņumašīnām.

Tikmēr Maskava ir kļuvusi ievērojami labāka bezpilota lidaparātu izvietošanā, mainot iepriekšējo dinamiku. Kara sākumā Ukraina palīdzēja aizsākt jaunus veidus, kā izmantot tālvadības, daļēji autonomus un autonomus bezpilota lidaparātus, lai veiktu visu, sākot ar izlūkošanu un beidzot ar bumbas nomešanu. Valsts pašpasludinātā bezpilota lidaparātu armija, kas veidota, sadarbojoties valdībai, rūpniecībai un iedzīvotāju kolektīvajam finansējumam, Kijivai nodrošināja īpaši iespaidīgu dronu priekšrocību agrīnā posmā. Taču, lai gan Krievija bija lēnāka, ieviešot dronus dažādiem mērķiem, tagad tā ir apsteigusi Ukrainu ar dronu daudzumu un spēju tos izmantot. Maskava to ir panākusi, mobilizējot savu vietējo aizsardzības rūpniecību un iegādājoties kritiski svarīgas tehnoloģijas no ārvalstīm, neraugoties uz Rietumu sankcijām. Tagad tā pārspēj Ukrainu dronu ziņā. Iespējams, ka šī atšķirība turpinās palielināties.

Iespējams, visizteiksmīgākā joma, kurā Krievija ir pielāgojusies un radījusi stratēģiskas priekšrocības, ir tās aizsardzības rūpniecības komplekss.

2022. gada septembrī valstī izsludinātā daļējā mobilizācija un citas valdības iniciatīvas ir ievērojami palielinājušas militāro spēju. Maskava ir ieguvusi papildu ieročus, pateicoties Ziemeļkorejas palīdzībai, un tā ir pastiprinājusi savu sarežģīto ieroču ražošanu, palielinot tirdzniecību ar Ķīnu - kas ļāva Krievijai iegūt divējāda lietojuma tehnoloģijas, kuras tā vairs nevar iegādāties no Rietumiem. Rezultātā Krievijai tagad ir daudz vairāk ieroču un munīcijas nekā Ukrainai.

Protams, Krievijai ne visās jomās ir labākas pielāgošanās spējas. Ja runa ir par jauniem tālas darbības triecienu veikšanas veidiem, Kijiva ir attīstījusies vairāk nekā Maskava. Piemēram, Ukraina pēdējā gada laikā ir attīstījusi spēju veikt triecienus pret Krievijas lidlaukiem, rūpnīcām un enerģētikas infrastruktūru. Ja 2022. gada ziemā tā bija lielā mērā bezspēcīga, lai atbildētu uz Krievijas triecieniem pret tās civilo infrastruktūru, tad tagad tai ir izsmalcinātas spējas atbildēt ar tādu pašu spēku. Kijiva ir izmantojusi šo spēju, apdomīgi uzbrūkot Krievijai, jo īpaši pēc Maskavas masveida uzbrukumiem Ukrainai Ziemassvētku un Jaunā gada laikā.

Ukraina ir arī attīstījusi efektīvas jūras triecienu spējas, izmantojot militāros un civilos sensorus, tāla darbības rādiusa raķetes un jūras bezpilota līdzekļus. Šie jūras bezpilota droni tagad spēj ne tikai šaut raķetes, bet arī ietriekties mērķos un detonēt to kaujas galviņas. Tā rezultātā Ukraina ir iznīcinājusi vairākus Krievijas karakuģus un izveidojusi jaunu jūras eksporta koridoru Melnās jūras rietumu daļā.

Taču šīs priekšrocības var nebūt ilgstošas. Tāpat kā citās jomās, Krievija, visticamāk, pielāgosies šiem Ukrainas jauninājumiem. Piemēram, Krievija maina savu komplekso un masveida dronu un raķešu uzbrukumu sastāvu un laiku, lai noteiktu Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas vājās vietas.

Dalies ar šo ziņu