Ukraina, iespējams, izstrādājusi jaunu tālas darbības rādiusa raķeti

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Kyiv Post
Pretkuģu spārnotā raķete "R-360 Neptun"
Foto: Pretkuģu spārnotā raķete "R-360 Neptun" Foto: AP/Scanpix

Ukraina iepriekš apgalvojusi, ka Krievijas raķešu kompleksa "S-400" iznīcināšana okupētajā Krimā 23. augustā ir notikusi, izmantojot jaunu, pašu ražotu raķešu sistēmu. Tā kā sabiedrotie nevēlas piegādāt tāla darbības rādiusa raķetes, ko varētu izmantot pret mērķiem Krievijā, Kijiva ir nolēmusi pati būvēt ieroču sistēmas un kļūt par līderi aizsardzības rūpniecības jomā.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes (NSDC) sekretārs Oleksijs Daņilovs apstiprināja, ka "S-400" palaišanas iekārtu [Oļeņivkā] Krimā iznīcināja jauna Ukrainas raķete.

Tāpat vairāki citi militārie avoti norādījuši, ka Ukraina attīsta savas raķešu uzbrukuma spējas.

Pretkuģu spārnotā raķete "R-360 Neptun" ar kuru pirms gada tika nogremdēts Krievijas raķešu kreiseris "Moskva", tika uzskatīta par piemērotu platformu, lai to pārveidotu par tāla darbības rādiusa raķeti zeme-gaiss. Tāpēc, visticamāk, ka tā bija pārveidota raķete "Neptune", kas pirms nedēļas iznīcināja "S-400".

Vēsturiski Ukraina bija gan raķešu, gan aviācijas tehnoloģiju attīstības centrs.

Pagājušajā trešdienā uzbrukumā izmantotā raķete "Neptune" bija modernizēta padomju pretkuģu raķetes "Kh-35" versija, ko izstrādāja Ukrainas konstruktoru birojs "Luch".

Šī sistēma var nogādāt 150kg smagu kaujas galviņu līdz 300 kilometru attālumam. Šīs izstrādes virzītājspēks ir Ukrainas partneru nevēlēšanās piegādāt tālās darbības rādiusa ieročus, jo pastāv bažas, ka gadījumā, ja Kijiva izmantotu dāvinātos ieročus pret Krievijas teritorijas daļu, tas novestu pie eskalācijas. Tagad šķiet, ka, iedzīta stūrī, Ukraina iet savu ceļu.

Prezidents V. Zelenskis savā 28. augusta runā teica, ka Ukraina ir kļuvusi par "pašreizējo līderi drošības nozarē", un stingri norādīja, ka šī nozare strādā pie savu ieroču un munīcijas izstrādes, un kā vienu no jomām, kurā tā strādā, minēja raķetes. Aizsardzības žurnāls "War Zone" citē Ukrainas žurnālista Jurija Butusova teikto, ka raķete patiešām bija modificēta raķete "Neptune", ko, šķiet, apstiprināja arī kāda vārdā nenosaukta Ukrainas aizsardzības amatpersona. Tā pati amatpersona tiek citēta, sakot, ka daļa no raķetes izstrādes būs veltīta raķetes darbības rādiusa palielināšanai, lai ar to varētu uzbrukt Maskavai (vismaz 600 km attālumā) un citiem mērķiem Krievijas iekšienē.

Diskutējot par to, kā pretkuģa raķeti var pārveidot par sauszemes uzbrukuma ieroci, iespējams, nav tik vienkārši, kā sākumā šķiet.

Tomēr jāatceras, ka Ukrainai ir ne tikai pašai savas iekšzemes spējas, uz kurām tā var paļauties, bet tai ir arī piekļuve gan Rietumu tehnikai, gan zināšanām.

Ukraina nesāk no nulles, tai ir gan Lielbritānijas "Storm Shadow", gan Francijas "SCALP-EG" sistēmas, kurās izmanto DSMAC/ATR sistēmas. Tāpat ukraiņiem ir pieejamas ASV pretgaisa sauszemes uzbrukuma raķetes, kas ir būvētas pēc "RGM-84 Harpoon" pretkuģu raķešu parauga.

Lai gan šāda raķešu izstrāde, iespējams, pilnībā nemainīs spēles noteikumus, tomēr tā lielā mērā izlīdzinās konkurences apstākļus, nodrošinot Ukrainai iespēju veikt tāla darbības rādiusa uzbrukumus.

Dalies ar šo ziņu