Eksperti: piegādājot ieročus Krievijai, Ziemeļkoreja var veicināt savu ekonomisko un militāro spēku

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Ziemeļkorejas militārās mācības
Foto: Ziemeļkorejas militārās mācības Foto: Reuters/Scanpix

Agresorvalsts Krievijas centieni visiem spēkiem sagādāt trūkstošos ieročus un munīciju, ar kuriem turpināt Ukrainas pilsētu apšaudi, varētu būt kā glābšanas riņķis pagrimušajai Ziemeļkorejas ekonomikai, kurai pat salīdzinoši pieticīgs ieroču pārdošanas darījums dotu vērā ņemamus ienākumus. Papildus naudai Ziemeļkoreja, iespējams, varētu pieprasīt un saņemt parādu atmaksas atvieglojumus kā arī, iespējams, tehnoloģiju nodošanu, kas palīdzētu attīstīt tās ballistisko raķešu būvniecību.

ASV šomēnes izteica jaunas apsūdzības, ka Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns piegādā ieročus un munīciju, Krievijas diktatora Vladimira Putina režīmam, tostarp nosūtot Krievijai arī raķetes.

Lai gan ASV prezidenta Džo Baidena administrācija apgalvo, ka Ziemeļkorejas piegādātie ieroči kaujas laukā Krievijas labā neko daudz nemainīs, to pārdošana paver no globālās tirdzniecības izolētajai Ziemeļkorejai jaunu ieņēmumu plūsmu.

Lai gan Ziemeļkoreja ir noliegusi ASV apgalvojumus par ieroču nodošanu, jebkurš šāds darījums Kimam būtu ļoti izdevīgs. Viņa veiktie robežu slēgšanas pasākumi pandēmijas laikā jau tā mazspējīgo Ziemeļkorejas ekonomiku noveda pie viena no lielākajiem kritumiem pēdējās desmitgadēs.

Saskaņā ar Korejas bankas "Bank of Korea" datiem Ziemeļkorejas ekonomika 2021. gadā nepieauga un pagājušajā gadā saskārās ar visai neskaidru perspektīvu. Tikmēr Kima šķietami ienesīgie darījumi tā arī nepiedzīvoja pieaugumu.

Viena lieta, kas Ziemeļkoreji ir pārpilnībā - tie ir ieroči, jo īpaši 20. gadsimta artilērija, kuras izmantošana piedzīvo zināmu renesansi Ukrainas frontē. Ziemeļkorejas rīcībā ir neizmērojami šī tipa ieroču munīcijas krājumi, kas, pēc Starptautiskā Stratēģisko pētījumu institūta aplēsēm nodrošina vairāk nekā 21 600 artilērijas vienības.

"Šādi Ziemeļkoreja iegūtu lielisku iespēju atbrīvoties no novecojušās munīcijas krājumiem, turklāt pārdodot to ar ievērojamu uzcenojumu," laikrakstam “Stars and Stripes” stāsta ieroču eksperts Josts Olimans. Ziemeļkorejas režīms ir saražojis "neskaitāmus" artilērijas munīcijas modeļus, kas ir savietojami ar dažām Krievijas sistēmām, norāda J. Olimans, kurš ir līdzautors grāmatai "The Armed Forces of North Korea".

Pagaidām ASV valsts institūcijas nav sniegušas sīkāku informāciju par to ieroču daudzumu, ko Ziemeļkoreja, pēc ASV valdības ekspertu vērtējuma, jau ir nosūtījusi Krievijai. Taču Dž. Baidena administrācija vēl septembrī paziņoja, ka Kremlis vēlas iegādāties miljoniem raķešu un artilērijas lādiņu.

Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs pirms aptuveni nedēļas preses brīfingā sacīja, ka ir pierādījumi, ka ASV par transnacionālo noziedzīgo organizāciju atzītais algotņu grupējums “Vāgnera grupa” , saņem Ziemeļkorejas ekipējuma piegādes. Viņš parādīja divas fotogrāfijas, kurās it kā bija redzami Krievijas dzelzceļa vagoni, kas ceļo uz Ziemeļkoreju.

"Mēs, protams, nosodām Ziemeļkorejas rīcību, un mēs mudinām Ziemeļkoreju nekavējoties pārtraukt šīs piegādes," sacīja Dž. Kērbijs.

Daži Ziemeļkorejas ieroči, kas, visticamāk, būs V.Putina vēlmju sarakstā, būtu 122mm un 152mm artilērijas lādiņi, kā arī 122mm raķetes, sacīja J. Olimens. Pirms dažiem gadiem 122mm raķetes cena bija aptuveni 6000 ASV dolāru, viņš sacīja, piebilstot, ka ir grūti noskaidrot pašreizējās Ziemeļkorejas ieroču un munīcijas tirdzniecības cenas.

J. Olimens sacīja, ka lielā darījuma vērtība varētu būt simtiem miljonu dolāru, un piebilda, ka "Krievijai būtu lietderīgi vispirms iegādāties mazākas partijas" un novērtēt piegādātās munīcijas kvalitāti un efektivitāti, pirms apņemties veikt lielākus pirkumus.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis atteicās komentēt jebkādu iespējamo ekonomisko stimulu, ko Ziemeļkoreja gūst no munīcijas un ieroču pārdošanas Krievijai, taču norādīja, ka ASV joprojām ir nobažījušās, ka Ziemeļkoreja apņēmusies turpinās palīdzēt Krievijas okupantu armijai.

Jebkāda ieroču pārdošana nozīmētu lomu maiņu starp kaimiņvalstīm, jo Ziemeļkoreja gadu desmitiem paļāvās uz ieročiem no sava bijušā labdara un atbalstītāja - Padomju Savienības. Saskaņā ar ANO rezolūcijām, kuras Krievija palīdzēja ieviest, Ziemeļkorejai jau vairāk nekā 15 gadus ir aizliegts pārdot ieročus, lai gan, kā liecina ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras dati, valsts joprojām pārdod ieročus tādām valstīm kā Irāna, Sīrija un Uganda.

"Ziemeļkorejai ir gan ekonomiski, gan politiski stimuli piegādāt ieročus Krievijai, un tie abi var būt savstarpēji saistīti," teica Naoko Aoki, starptautiskā drošības pētījumu analītikas centra "Rand Corporation" pētnieks. "Ziemeļkorejas vajadzība pēc “cietās valūtas” ir visredzamākais ekonomiskais iemesls šādai rīcībai. Taču tā varētu saņemt kompensāciju arī citos veidos, tostarp ar degvielas piegādēm," teica N. Aoki.

Krievija pēdējos mēnešos ir izmantojusi savas veto tiesības Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē, lai bloķētu papildu sankcijas pret Ziemeļkoreju par tās ballistisko raķešu izmēģinājumiem. Ziemeļkoreja ir viena no nedaudzajām valstīm, kas ir atzinusi Kremļa kontrolētās pašpasludinātās “tautas republikas” Krievijas okupētajos Doņeckas un Luhanskas apgabalos Ukrainas austrumos.

Ziemeļkorejas līdera ietekmīgā māsa Kima Jočuna pagājušajā nedēļā atkārtoti apliecināja Staļinistu valsts atbalstu Krievijai. "Mēs vienmēr stāvēsim vienā ierindā ar Krievijas karavīriem un tautu, kas ir iesaistījušies cīņā, lai aizstāvētu savas valsts cieņu un godu, kā arī tās suverenitāti un drošību," viņa sacīja.

Saskaņā ar satelītattēliem, kas publicēti tīmekļa vietnē "38 North", Krievija un Ziemeļkoreja pagājušā gada beigās, šķiet, bija atsākušas tirdzniecību pa vienīgo dzelzceļa savienojumu starp abām alstīm. Jebkuri no Ziemeļkorejas ar dzelzceļu nosūtītie ieroči varētu nokļūt Ukrainā, ceļojot pāri visai Eirāzijai. Ņemot vērā, ka transportēšana notiek pa Krievijas teritoriju, neviena trešā puse nespētu izjaukt šīs piegādes.

Papildus samaksai par bruņojuma piegādēm, Ziemeļkoreja, iespējams, no Krievijas vēlas saņemt arī parādu atmaksas atvieglojumus un, iespējams, tehnoloģiju nodošanu, skaidroja Viktors Ča, Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra domnīcas eksperts. Tiek uzskatīts, ka liela daļa Ziemeļkorejas ballistisko raķešu arsenāla ir balstīta uz Krievijas izstrādājumiem, piemēram, raķetēm "Iskander".

Dalies ar šo ziņu