ASV ziemas mēnešos paplašinās kaujas apmācību Ukrainas karaspēkam

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Ukraiņu karavīri
Foto: Ukraiņu karavīri Foto: MilitaryLand.net/Twitter

Pentagons paplašinās Ukrainas bruņoto spēku kaujas apmācības, izmantojot mierīgākos ziemas mēnešus, lai apmācītu lielākas vienības sarežģītāku kaujas iemaņu apgūšanai, ceturtdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija un ASV amatpersonas.

ASV jau ir apmācījusi aptuveni 3100 Ukrainas karavīru, kā lietot un apkalpot noteiktus ieročus un citu aprīkojumu, tostarp haubices, bruņumašīnas un augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu, kas pazīstama kā HIMARS. Taču augstākā līmeņa militārie vadītāji jau mēnešiem ilgi ir apsprieduši šo apmācību paplašināšanu, uzsverot nepieciešamību uzlabot Ukrainas rotas un bataljona lieluma vienību spēju pārvietoties un koordinēt uzbrukumus visā kaujas laukā.

Gaisa spēku brigādes ģenerālis Pats Raiders ceturtdien Pentagona žurnālistiem sacīja, ka ASV plāno katru mēnesi apmācīt aptuveni 500 Ukrainas karavīru un ka mācības sāks "janvāra laikā". Pentagona preses sekretārs Raiders piebilda, ka, visticamāk, apmācību veikšanai nebūs nepieciešami papildu ASV spēki.

Saskaņā ar ASV amatpersonu sniegto informāciju mācības notiks Grafenvoehras poligonā Vācijā. Mērķis ir izmantot ziemas mēnešus, lai pilnveidotu Ukrainas bruņoto spēku iemaņas, lai tie būtu labāk sagatavoti pretdarboties jebkādiem Krievijas uzbrukumiem vai centieniem paplašināt Krievijas teritoriālos ieguvumus.

P. Raiders skaidroja, ka mācības ietvers nodarbības klasē un lauka apvidū, kas sāksies ar nelielām vienībām un pakāpeniski paplašināsies, iesaistot lielākas vienības. Mācību kulminācija būtu sarežģītākas kaujas mācības, kurās piedalītos vesels bataljons. Apmācības varētu ilgt līdz pat mēnesim.

Līdz šim ASV koncentrējās uz to, lai nodrošinātu Ukrainas spēkus ar "neatliekamām kaujas vajadzībām", aizsargājot savu valsti, tostarp specializēta ekipējuma apmācību. Tagad, kad mēs turpinām vērot, kā Ukraina gūst panākumus, atgrūžot Krieviju, mūsu mērķis ir nodrošināt viņiem šo augstākā līmeņa kolektīvo apmācību, kas ļautu viņiem veikt efektīvas operācijas un manevrus kaujas laukā," sacīja P. Raiders.

Viņš piebilda, ka ASV veica šāda veida mācības pirms Krievijas iebrukuma februārī. Taču, sākoties karam, ASV Nacionālā gvarde un īpašo operāciju spēki, kas veica mācības Ukrainā, visi pameta valsti. Šie jaunie centieni ar lielākām vienībām būtu turpinājums tam, kas tika darīts pirms iebrukuma.

ASV, Lielbritānijas un citu sabiedroto spēki vairākās vietās Eiropā veic Ukrainas karaspēka apmācības. Tās lielākoties ir vērstas uz ieroču sistēmām, loģistiku un citu Rietumu aprīkojumu.

Paplašinātos ASV centienus īstenos ASV Eiropas armijas Āfrikas 7. armijas mācību pavēlniecība. Pagājušā mēneša sākumā Pentagons paziņoja, ka Vācijā izveidos drošības palīdzības štābu, kas pārraudzīs visus ieroču sūtījumus un militārās mācības Ukrainai.

Jaunais komandpunkts, ko sauc par Drošības palīdzības grupu Ukrainai, liecina par pastāvīgāku, ilgtermiņa programmu, kuras mērķis ir turpināt palīdzēt Kijivai cīņā pret Krieviju.

Dalies ar šo ziņu