Kongress atļauj palielināt ASV aizsardzības budžetu par 8%

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News/BNN Bloomberg
ASV karavīru apmācības ar helikoptera “CH-47 Chinook” iesaisti
Foto: ASV karavīru apmācības ar helikoptera “CH-47 Chinook” iesaisti Foto: Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley/ASV armija

Senāts piektdien ar 83 par un 11 pret balsīm nobalsoja par to, lai atļautu palielināt aizsardzības budžetu par 8%, salīdzinot ar 2022. gada fiskālo budžetu. Ar 2023. finanšu gada Nacionālās aizsardzības autorizācijas aktu tiek pievienoti 45 miljardi ASV dolāru, salīdzinot ar Baltā nama aizsardzības budžeta priekšlikumā pieprasīto.

Nacionālās aizsardzības autorizācijas akts 858 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ietver aptuveni 817 miljardus ASV dolāru Aizsardzības ministrijas izdevumiem, ietver arī 4,6 % algu palielinājumu karavīriem, kā arī miljardiem dolāru papildu finansējumu, lai palīdzētu Pentagonam tikt galā ar inflāciju, paplašinātu aizsardzības rūpniecības bāzes kapacitāti svarīgāko ieroču sistēmu ražošanai un turpinātu dažas programmas.

"Ķīna aktīvi cenšas graut Amerikas intereses un partnerattiecības visur, sākot no pašas Āzijas līdz Tuvajiem Austrumiem, Āfrikai un tālāk," pirms balsojuma teica Senāta vairākuma līderis Čaks Šumers. "Šis akts stiprinās mūsu pozīcijas. Tajā par prioritāti ir izvirzītas svarīgas partnerattiecības Indoklusā okeāna reģionā."

 

Atbalsts Taivānai un Ukrainai

Precīzas detaļas par to, kā Kongress finansēs dažas aktā atļautās programmas, joprojām ir nezināmas. Piemēram, likumdevēji patlaban diskutē par to, vai aktā atļauto militāro palīdzību Taivānai 10 miljardu ASV dolāru apmērā finansēt kā dotācijas vai aizdevumus. Taivānas diplomātiskais birojs Vašingtonā ziņu aģentūrai "Defense News" norādīja, ka Taivāna dod priekšroku tam, lai tās ienākošā ārējā militārā finansējuma daļa, ko administrē Valsts departaments, tiktu finansēta kā dotācijas.

Akts atļauj piešķirt 800 miljonus ASV dolāru arī Ukrainas drošības palīdzības iniciatīvai, norādot, ka Kongress plāno turpināt atbalstīt Kijivu pret Krievijas iebrukumu. Likumdevēji ir norādījuši, ka plāno nākamnedēļ pievienot Baltā nama ceturto Ukrainas papildu finansējuma pieprasījumu visaptverošajam izdevumu likumprojektam. Baidena administrācija ir lūgusi Kongresam piešķirt papildu finansējumu Ukrainai vēl 38 miljardu ASV dolāru apmērā, tostarp 21,7 miljardu ASV dolāru drošības palīdzībai.

Turklāt, ņemot vērā pieaugošo skepsi no republikāņu frakcijas labējā spārna puses, akts pieprasa ziņojumu par sistēmu, ko ģenerālinspektori izmanto, lai pārraudzītu palīdzību Ukrainai.

 

Iepirkumi un piegādes ķēdes

Tiesību aktā ir paredzēti vairāk nekā 8 miljardi ASV dolāru augstas prioritātes munīcijas iegādei, vienlaikus piešķirot Pentagonam ārkārtas iepirkuma pilnvaras, lai pastiprinātu ražošanu un papildinātu ASV uz Ukrainu nosūtītās munīcijas krājumus.

Tas ietver vairāk nekā 2,7 miljardus ASV dolāru vispārējam munīcijas finansējumam, kā arī 5,9 miljardus ASV dolāru Jūras kara flotei papildu munīcijas iegādei un ASV rūpnieciskās bāzes ražošanas jaudas paplašināšanai, lai atturētu Ķīnu no iebrukuma Taivānā.

Ņemot vērā bažas par Ķīnas centieniem modernizēt jūras kara floti, likumprojekts atļauj piešķirt 32,6 miljardus ASV jūras kara flotes palielināšanai, tostarp 11 kaujas kuģiem. Attiecībā uz armiju tas atļauj palielināt finansējumu "CH-47" smagajiem kravas helikopteriem, "UH-60 Blackhawk" vidējas kravnesības helikopteriem un "MQ-1 Gray Eagle" droniem.

Neraugoties uz Baltā nama iebildumiem, likumprojekta galīgajā redakcijā ir iekļauta prasība ASV Jūras spēkiem uzturēt 31 operatīvo kuģi-amfībiju.

Baltais nams arī iebilst pret trešā "Arleigh Burke" klases kuģa finansēšanu. Tomēr galīgajā likumprojektā trešajam "Arleigh Burke" kuģim ir piešķirti 2,2 miljardi ASV dolāru.

Turklāt likumprojektā ir atvēlēti 25 miljoni ASV dolāru, lai turpinātu no jūras palaižamo raķešu kodolprogrammu, kas pazīstama arī kā SLCM-N, neskatoties uz Baidena administrācijas mēģinājumiem to atcelt. Tas rada papildu šķēršļus Baidena administrācijas plānam norakstīt "B83" megatonnu bumbu, kas ir vismaz 80 reižu spēcīgāka par bumbu, kuru ASV nometa uz Hirosimu Japānā Otrā pasaules kara laikā.

Tomēr likumprojekts ļauj Gaisa spēkiem sākt "A-10 Warthog" norakstīšanu pēc iepriekšējās Kongresa pretestības. Likumprojekts arī atļauj piešķirt finansējumu vēl piecām "F-35A" lidmašīnām, kā arī "F-22" modernizācijai.

 

ASV Ukrainai ir piešķīrusi vairāk nekā 1 miljonu 155mm artilērijas šāviņu, 180 000 105mm artilērijas šāviņu, vairāk nekā 8500 prettanku raķešu "Javelin", 4200 precīzi vadāmu 155mm artilērijas šāviņu "Excalibur" un 1600 raķešu "Stinger".

Dalies ar šo ziņu