Baidens: ASV aizstāvēs Taivānu, ja tai uzbruks Ķīna

Pasaulē
LETA/AFP
bilde
Foto: Foto: Scanpix/AFP

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien paziņoja, ka ASV aizstāvēs Taivānu, ja tai uzbruks Ķīna, kas salu uzskata par savu teritoriju.

Atbildot uz telekanāla CNN rīkotā diskusijā uzdoto jautājumu par Taivānas aizsargāšanu, Baidens atbildēja apstiprinoši. "Mēs esam apņēmušies to darīt," sacīja Baidens.

Baidens līdzīgu solījumu izteica augustā intervijā ar telekanālu ABC, norādot, ka ASV aizstāvēs galvenos sabiedrotos, ieskaitot Taivānu.

Baidens sacīja, ka ASV ir "svēta apņemšanās" aizstāvēt NATO sabiedrotos Eiropā un "tas pats attiecas uz Japānu, Dienvidkoreju, Taivānu".

Taivānas aizsardzības ministrs Dzju Guodžens mēneša sākumā paziņoja, ka militārā spriedze Taivānas attiecībās ar Ķīnu sasniegusi augstāko līmeni pēdējo 40 gadu laikā.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

ASV, kas ir Taivānas lielākais militāro preču piegādātājs, ir apliecinājušas atbalstu Taivānai un arī kritizējušas Ķīnu. Pekina savukārt vaino spriedzes pieaugumā Vašingtonas politiku, tostarp ieroču piegādes Taivānai.

Dalies ar šo ziņu