Japānas militārie plānotāji gatavojas iespējamam Ķīnas iebrukumam Taivānā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Stripes.com
Foto: Zumapress/Scanpix
Foto: Foto: Zumapress/Scanpix

Japānas militārie plānotāji pievērš īpašu uzmanību Taivānai un gatavojas iespējamai krīzes situācijai, teikts Japānas Aizsardzības ministrijas otrdien publiskotajā ziņojumā, vēsta aizsardzības nozares ziņu portāls “Stars and Stripes”.

“Taivānas situācijas stabilizēšana ir svarīga Japānas nacionālajai drošībai un starptautiskās sabiedrības stabilitātei,” teikts ikgadējā drošības ziņojumā, kas nupat kā oficiāli apstiprināts. “Mums vairāk nekā jebkad agrāk uzmanība jāpievērš krīzes izjūtai.”

ASV un Japāna ir stiprinājušas savu aliansi laikā, kad Ķīna turpina paplašināt savu militāro spēku ar izvirzīto mērķi okupēt Taivānu, ko uzskata par dumpīgu provinci.

Sabiedrotajiem krīzes gadījumā būtu jāaizstāv Taivāna, tā publiski paziņojis Japānas premjerministra vietnieks Taro Aso. Tāpat viņš norādīja, ka Ķīnas iebrukumu salā var uzskatīt par eksistenciālu draudu, kas ļauj Japānai izmantot tiesības uz kolektīvu pašaizsardzību.

Tikmēr Pentagona preses sekretārs Džons Kirbijs žurnālistiem sacīja, ka ASV politika attiecībā uz Taivānu paliek nemainīga.

“Mēs turpināt ievērot vienas Ķīnas politiku,” viņš sacīja, atsaucoties uz oficiālās Pekinas nostāju, ka tikai tai ir suverenitāte pār Taivānu.

Ķīna salu uzskata par atdalītu provinci, ko nepieciešamības gadījumā savai kontrolei var pakļaut  ar spēku. Iespējams, ka Ķīna mēģinās iebrukt Taivānā, teikts Japānas aizsardzības ziņojumā.

“Šādā situācijā tā mēģinās atturēt vai aizkavēt iespējamo ASV iejaukšanos,” norādīts ziņojumā.

Kaut arī Ķīnai ir milzīgi militārie resursi, tās spēja iebrukt Taivānā ir ierobežota, tomēr “pedējos gados Ķīna ir nepārtraukti uzlabojusi savas desanta un iebrukuma iespējas,” teikts ziņojumā.

Ķīna ir atkārtoti pārkāpusi Japānas teritoriālos ūdeņus, un tās kuģi gandrīz katru dienu ir manīti netālu no Senkaku salām Japānā, teikts aizsardzības ministra Nobuo Kiši paziņojumā, kas publicēts kopā ar aizsardzības ziņojumu.

“Situācija kļūst nopietnāka,” ziņojumā pauda Japānas aizsardzības ministrs. Indijas un Klusā okeāna reģionā ir daudz aktuālu drošības jautājumu, piemēram, Ķīnas aktivitāšu pieaugums un Ziemeļkorejas raķešu attīstība. Ministrs uzskata, ka reģiona nozīme pieaug, jo tas piedzīvo globālās līdzsvara izmaiņas.

“Pats par sevi saprotams, ka mums jāstiprina savas aizsardzības spējas un jāpaplašina loma, ko paši varam spēlēt,” viņš sacīja. “Ir cieši jākoordinējas ar valstīm, ar kurām mums ir vienādas pamatvērtības.” Kiši uzsvēra arī Japānas un ASV alianses nozīmi, sakot, ka Japāna ir gatava pielikt pūles, lai vēl vairāk stiprinātu atturēšanas spējas, lai vēl vairāk stiprinātu nelokāmu saikni starp ASV un Japānu, jo šī alianse ir reģiona miera, drošības un labklājības pamatā.

Lai pielāgotos arvien straujākām izmaiņām drošības vidē, Japāna vēlas arī uzlabot savas kosmosa, kiberdrošibas un elektroniskās spējas, lai veiksmīgāk konkurētu ar Ķīnu.

Japānas aizsardzības izdevumi 2021. finanšu gadam, kas sākās 1. aprīlī, ir palielināti līdz 46,5 miljardiem ASV dolāru, kas ir par 1,1% vairāk nekā iepriekšējā fiskālā gada budžetā, teikts ziņojumā.

Dalies ar šo ziņu