Sji Dzjiņpins: Ķīna netiks iebiedēta; draud ar agresiju

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
Foto: SIPA/Scanpix
Foto: Foto: SIPA/Scanpix

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins visnotaļ agresīvā runā paziņojis, ka ikviens, kas mēģinās iebiedēt Ķīnu, saskaries ar “lauztām galvām un asinsizliešanu”, izaicinoši slavējot valsts ekonomisko un militāro augšupeju par godu Ķīnas Komunistiskās partijas 100. gadadienai.

Ar neierasti spēcīgiem izteikumiem Ķīnas prezidents kritizēja ASV un citas lielvalstis par to tirdzniecības un tehnoloģiju politiku, militāro ekspansiju un attieksmi pret cilvēktiesībām. Stundu ilgā runā viņš sacīja, ka tautai ir jāievēro savi vienas partijas noteikumi, uzsverot komunistu lomu Ķīnas globālās stājas spodrināšanā.

Sji Dzjiņpins, kurš vada partiju un apsver arī trešo pilnvaru termiņu, saņēma vislielākās publikas ovācijas, kad sacīja, ka partija ir atjaunojusi Ķīnas cieņu pēc gadu desmitiem ilgas pakļaušanās Rietumiem un Japānai 19. un 20. gadsimtā, pēdējās desmitgadēs kļūstot par otro lielāko ekonomiku pasaulē.

“Ķīnas tauta absolūti nevienam ārvalstu spēkam neļaus mūs iebiedēt, apspiest vai paverdzināt, un ikviens, kurš to mēģinās darīt, saskaries ar lauztām galvām un asinsizliešanu Lielā mūra priekšā,” sacīja Sji, kurš atcēlis ierobežojumus sava termiņa limitiem valsts vadīšanā, raisot spekulācijas, ka viņš varētu valdīt visu mūžu. Spēcīgie apgalvojumi par asinsizliešanu tika atstāti ārpus oficiālā valsts medija citāta tulkojuma angļu valodā.

Sji paziņoja, ka Ķīna ir atjaunojusi kārtību Honkongā pēc pret valdību vērstiem protestiem 2019. gadā un atkārtoti uzsvēra Ķīnas apņēmību pārņemt Taivānu savā kontrolē. Par abiem apgalvojumiem prezidentu plaši kritizējušas Rietumu valstis, apsūdzot komunistisko partiju savas varas ļaunprātīgā izmantošanā, tostarp vairāk nekā 1 miljona uiguru un citu minoritāšu aizturēšanā un ieslodzīšanu politiskās pāraudzināšanas nometnēs.

Dalies ar šo ziņu