Uz Ukrainu devies kārtējais Latvijas uzņēmēju un aizsardzības nozares sarūpētais humānais sūtījums

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šajās dienās ceļā uz Ukrainas austrumiem devies kārtējais humānās palīdzības sūtījums, ko sadarbībā ar kustību “Uzņēmēji mieram” un Aizsardzības ministriju sarūpējusi Latvijas sabiedrība un uzņēmēji. Kā sarunā ar “Sargs.lv” norāda vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos, kapelāns Elmārs Pļaviņš, Ukrainas karavīriem ceļā uz uzvaru ļoti svarīgi ir ne tikai ieroči un tehnika, ko piegādā daudzas pasaules valstis, bet arī salīdzinoši mazās, bet neatsveramās praktiskās lietas – individuālais ekipējums, tai skaitā ķiveres un zābaki, kā arī ilgi uzglabājama pārtika un medicīnas preces.

Visas šīs lietas ir ļoti nepieciešamas gan karavīriem un teritoriālo spēku pārstāvjiem, gan civilajiem iedzīvotājiem, kurus arī plānots apgādāt ar daļu no šī sūtījuma satura.

“Man jau sajucis kopējais kravu skaits, bet ar Latvijas iedzīvotāju un uzņēmēju palīdzību esam palīdzējuši jau ļoti daudz, un tas ir jāturpina – ne tikai ziedot kaujas dronam [“Bayraktar”], bet arī šīm mazajām lietām,” saka E. Pļaviņš, piebilstot, ka katrs šāds arī neliels atbalsts ir ļoti vajadzīgs.

Par sūtījumu, kas tagad devies ceļā, viņš saka – šis ir pēdējo nedēļu darbs, ko veikušas civilās organizācijas sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, jo pavisam nesen Ukrainas armijas spēkiem tika nosūtīti arī kārtējie transportlīdzekļi, ko koordinēja “Tviterkonvoja” aizsācējs Reinis Pozņaks, un tiem līdzi tika sūtīti arī apģērbi, pārtika un citas preces.

Image
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Arī pats E. Pļaviņš kā kapelāns un garīgā atbalsta sniedzējs uz Ukrainu jau kopš Krievijas pirmā iebrukuma 2014. gadā devies ļoti bieži, un dodas joprojām. Viņš kopā ar Latvijas bruņoto spēku kapelāniem un arī Psihologu dienestu sniedzis palīdzību daudziem karavīriem un viņu ģimenēm, kā arī palīdzējos Ukrainas armijas kapelānu dienesta izveidē. Uz jautājumu, kāds noskaņojums šobrīd valda ukraiņu – gan karavīru un brīvprātīgo, gan civiliedzīvotāju – vidū un kas viņus motivē nepadoties, viņš saka – lai arī visi ir ļoti, ļoti noguruši, visi ir saglabājuši vēlmi cīnīties līdz uzvarai un, kas pats galvenais, arī humora izjūtu.

“Ar daudziem – gan karavīriem, gan ģenerāļiem – es sazvanos katru dienu, un viņi saka: “Galvenais, lai jūs tur turaties, mēs jau izturēsim!” Pārsteidzoša mērķtiecība, neatlaidība un gribasspēks. Protams, ir ļoti sāpīgi, ka daudziem atkal un atkal iet bojā tuvi cilvēki un kapelāniem jāpaziņo ģimenei, ka viņu dēls vai meita ir aizgājis mūžībā,” saka E. Pļaviņš.

Taču tikpat svarīgs, ja ne pat svarīgāks, par materiālo atbalstu ukraiņiem ir arī atbalsts politiskajā līmenī. To atzīst arī Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece, kura līdz šim Ukrainu apmeklējusi vairākkārt, tiekoties gan ar slimnīcu un pašvaldību pārstāvjiem, gan ar karavīriem un civiliedzīvotājiem.

“Ukraiņi vienmēr teikuši, ka pa īstam jūt mūsu atbalstu. Tajā pašā laikā viņi apzinās, ka mūsu valstīm ir līdzīga vēsture, ka Krievija un Baltkrievija ir arī mūsu kaimiņi un to, ka Krievija regulāri savus draudus žvadzina arī pret Baltijas valstīm. Tāpēc ir teikuši, ka par mums satraucas un ir gatavi dalīties visā savā gūtajā pieredzē, lai Latvija nekad nenonāktu līdzīgā situācijā,” viņa saka, piebilstot, ka saikne starp abām valstīm ir ļoti stipra, un Latvijai ir jāturpina palīdzēt Ukrainai cīņā pret Krievijas okupantiem.
Image
Ukraina
Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre B. Bļodniece un vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos, kapelāns Elmārs Pļaviņš. Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Viņa atzīst, ka Latvija jau tagad no Ukrainas var mācīties ļoti daudz – gan civilmilitārās sadarbības un civilās aizsardzības, gan kaujas medicīnas jomā.

Tikmēr E. Pļaviņš norāda, tieši vēlme cīnīties par savu brīvību un uzvarēt, lai okupanti neieņemtu to, kas pieder ukraiņiem, ir šī apbrīnojamā cīņas spara pamatā.

“Arī Dievs viņiem dod spēku un neatlaidību, kā arī lielāks vai mazāks atbalsts no visas pasaules dod jaunu iedvesmu un iespēju. Tas ir nenovērtējami, ka mēs varam viņiem dot šo iedrošinājumu, ka neesam ukraiņus pametuši. Un arī mēs varam mācīties no viņiem,” rezumē E. Pļaviņš.

Image
Ukraina
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks iepriekš apstiprinājis, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, lai sekmētu tās aizsardzības spējas cīņā pret Krievijas iebrukumu. Ministrs ir apliecinājis, ka Latvija arī turpmāk iespēju robežās palīdzēs gan ar militāro ekipējumu, gan apmācot Ukrainas karavīrus, kā arī sniedzot citu nepieciešamo militāro palīdzību.

Šīs humānās palīdzības sūtījums ietver tādas preces kā taktiskais apģērbs, apavi un ekipējums karavīriem, pārtikas produkti - tēja, cukurs, maize, gaļas konservi, pupiņas, makaroni, griķi, milti un citi produkti, kurus var uzglabāt ilgstoši.

Daļa Ukrainas bruņoto spēku karavīriem un civiliedzīvotājiem nepieciešamo lietu iegādātas arī par Latvijas iedzīvotāju ziedotajiem līdzekļiem, kuru vākšanu organizēja kustība “Uzņēmēji mieram”.

Humānās palīdzības sūtījums Ukrainā tiks nogādāts sadarbībā ar Aizsardzības un Ārlietu ministrijām.

Jau ziņots, ka Latvija ir sniegusi militāro atbalstu Ukrainai vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā, šādi nodrošinot ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un pretgaisa raķetes “Stinger”, helihopterus “Mi-17” un “Mi-2”, kā arī pašgājējhaubices ““M109A5Oe”, taču katra Ukrainai atvēlētā bruņojuma pozīcija ir izvēlēta tā, lai neietekmētu pašas Latvijas armijas kaujas spējas.

Tāpat Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Tikmēr vērienīgā finansējuma vākšanas kampaņā Ukrainas atbalstam iesaistījusies ar Latvijas sabiedrība. Līdzīgi kā savulaik iedzīvotāji Lietuvā arī Latvijā dzīvojošie tiek aicināti ziedot cēlam mērķim – kaujas drona "Bayraktar" iegādei, lai to pēc tam dāvātu ukraiņiem. Kā liecina informācija vietnē “Ziedot.lv”, šobrīd šim mērķim saziedoti jau gandrīz 470 tūkstoši eiro.

Dalies ar šo ziņu